Maak kennis met onze VTS-docenten van de trainersopleidingen: Tom Steensels

BURST – Elk jaar zetten onze VTS-docenten zich in voor de trainersopleidingen. Je vraagt je als judoka of trainer met ambitie misschien wel eens af wie deze docenten zijn? We stellen ze dan ook graag even aan jou voor en maken van de gelegenheid gebruik om hen enkele interessante vragen te stellen.

We beginnen met Tom Steensels die dit najaar samen met Ken Kennes en Sören Hapers de judospecifieke modules van de cursus initiator te Mortsel voor zijn rekening neemt. Tom is Trainer B, 3de Dan, hoofdtrainer van Judoclub Gruitrode, trainer TTU15 en provinciaal trainer voor de provincie Limburg. Tom draaide in 2020 reeds mee aan de zijde van Tijl Lindekens en zal deze taak nu verderzetten in samenwerking met Ken en Sören voor de opleiding 2021. Heb je hem ook gezien tijdens de onlinetrainingen voor onze G-judoka’s? Tom zet zich enorm in voor onze mooie sport! We geven hem dan ook graag het woord.

Je bent actief als hoofdtrainer in je club, als provinciaal trainer, als trainer TTU15 en sinds 2020 ook als docent VTS. Waarom deze inzet?

“Judo maakt een heel groot deel uit van mijn leven. Ik noem het daarom ook graag mijn judofamilie. Elke judoka tracht ik te laten groeien tot de beste versie van zichzelf. Dit staat los van prestaties, omdat je procesgericht moet kijken. Als trainer haal ik evenveel voldoening uit de vordering van een G-judoka die eindelijk een bepaalde beweging onder de knie krijgt als wanneer een wedstrijdjudoka een rankingtoernooi wint. De verschillende leeftijds- en doelgroepen, zowel op club-, provinciaal als federatieniveau, zorgen voor een grote uitdaging. Hierdoor prikkel ik mezelf constant. Ik probeer als trainer dan ook constant zelf te groeien door nieuwe inzichten te verwerven.”

Wat motiveert jou als trainer? Wat geeft je energie om er telkens weer te staan?

“Als trainer ben je hoe dan ook mee verantwoordelijk voor het vormen van jouw sporters. Dit uiteraard op judotechnisch gebied, maar daarnaast ook op motorisch, cognitief-tactisch, karakteristiek en zelfs sociaal vlak. Als trainer draag je dus een enorm grote verantwoordelijkheid. Wanneer je elke training deze groeimarge voor ogen kan houden en telkens kleine stapjes kan zetten, schenkt dat enorm veel voldoening.”

Wat vind jij de belangrijkste eigenschappen van een goede trainer?

“Een goede trainer heeft niet enkel aandacht voor zijn/haar atleet, maar ook voor de persoon. Het is belangrijk om in onze mooie judosport, waar de waarden en normen zo centraal staan, de judoka’s te laten groeien als mens. Judo kan op een juiste manier bijdragen tot meer zelfvertrouwen, meer assertiviteit, meer openheid en een betere sociale omgang. Ik probeer steeds vanuit de Jita-Kyoei gedachte te vertrekken waarbij we als individuele judoka’s in harmonie moeten samenwerken om elkaar te laten groeien als judoka en persoon. Een goede trainer draagt dit principe hoog in het vaandel.”

Heb je advies voor judoka’s met trainersambities?

“Waag de sprong en volg een VTS-cursus. Je kan al starten met de opleiding aspirant-initiator of initiator. Ook als trainer blijf je levenslang leren en groeien. Het is fantastisch om jouw opgedane kennis dan ook te kunnen doorgeven aan andere judoka’s.”

Een gouden tip voor onze trainers om het seizoen goed te starten?

“Heb steeds aandacht voor de specifieke noden van jouw sporters. Hou hierbij altijd rekening met de fase waarin jouw judoka’s zich bevinden. Het LTAD-model is hiertoe een ideale richtlijn. Zorg voor een goede, algemene basis waarbij je niet te snel te judospecifiek traint. De FUNdamentals zijn enorm belangrijk. Hou dat fungehalte in elke training hoog. Zowel bij kleuters, kinderen, maar ook bij jeugd en volwassenen. Diep een techniek volledig uit en bedenk leuke, uitdagende voorbereidende oefeningen, spel- en kampvormen die voor variatie zorgen.”

Benieuwd naar de andere VTS-docenten judo? Ook hen stellen we binnenkort aan je voor.

Ben jij master of bachelor LO, 2de Dan of hoger en denk je een bijdrage te kunnen leveren aan onze trainersopleidingen? Neem dan zeker contact op met DSKO Leen Dom via leen.dom@judovlaanderen.be.

Leen Dom
DSKO

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.