EK Lissabon – Dag 1: 5de plaats voor Mina Libeer

LISSABON/BURST – Vandaag, vrijdag 16 april, startte in het Portugese Lissabon het Europees kampioenschap voor senioren. 359 deelnemers uit 45 landen tekenden present. Onder hen 10 Belgen die op de tatami onze landskleuren verdedigden. Zes judoka’s van Judo Vlaanderen, vier van onze Waalse zusterfederatie FFBJ. Voor Judo Vlaanderen kwamen vandaag onze dames in actie.

Mina Libeer met Coach Mark van der Ham (c) en Kenneth Van Gansbeke (FFBJ) (l)

Mina Libeer (-57kg/48 WRL) bijt de spits af voor de Belgische delegatie en treedt in het krijt tegen Marica Perisic (SRB/24 WRL). Geen onbekende voor haar want het werd een rematch van het vorige EK in Praag. Net als toen startte Mina in Lissabon tegen de Servische. Het wordt een slopende kamp waarbij beide judoka’s twee strafpunten pakken. De wedstrijd wordt uiteindelijk beslecht in de Golden Score waarbij Mina ditmaal de kamp in haar voordeel omzet en een punt via waza-ari scoort.

Ook in de tweede ronde zegeviert Mina. In de reguliere tijd laat ze haar tegenstander Vera Zemanova (CZE/ 44 WRL) twee strafpunten pakken. De wedstrijd blijft echter onbeslist en wordt opnieuw beslecht in de verlenging waar Mina haar Tsjechische tegenstander vloert met ippon.

Mina Libeer vs Telma Monteiro (POR)

In de kwartfinale neemt Mina het op tegen de Portugese Telma Monteiro, de nummer 10 op de wereldranking. In de eerste minuut van de kamp scoort de Portugese een punt, maar pakt ze ook een shido. In de derde minuut scoort ze echter opnieuw met ippon. Mina wordt bijgevolg doorverwezen naar de herkansingen waar ze zal uitkomen tegen de Russische Daria Mezhetskaia (17 WRL).

Na een snelle wedstrijd tegen de Russische plaatst Mina zich voor de kamp om het brons. In haar eerste wedstrijd van de herkansingen pakt ze snel een eerste punt tegen Mezhetskaia. Mina is overtuigend de beter kamper want amper enkele ogenblikken later scoort ze opnieuw met ippon.

In de kamp om het brons komt Mina uit tegen de Franse Sarah Leonie Cysique (FRA/6 WRL). De hogergeplaatste Française krijgt het echter niet gemakkelijk. Ze scoort evenwel in de eerste minuut een punt met waza-ari. Mina probeert terug in de wedstrijd te komen met een aantal mooie aanvallen, maar haar tegenstander kan haar afhouden en verhindert zo haar opstap naar het medaillepodium. Mina eindigt op een verdienstelijke vijfde plaats.

Amber Ryheul vs. Reka Pupp (HUN)

Amber Ryheul (-52kg/40 WRL) wint ook haar eerste kamp, mooi binnen de tijd, tegen de Sloveense Teja Tropan (168 WRL). Ze domineert haar tegenstander in het grondwerk en scoort een ippon. In haar tweede kamp ontmoet Amber de Hongaarse Reka Pupp (HUN/18 WRL). Amber verliest met ippon in de reguliere tijd.

Ellen Salens (-48kg/ 57 WRL) neemt het in de eerste ronde op tegen Sabina Giliazova (RUS/18 WRL). Ellen pakt twee strafpunten en met luttele seconden op de klok pakt haar Russische tegenstander een punt via waza-ari. Hiermee eindigt het EK-avontuur voor Ellen.

“Mina judoot een sterke dag na een moeizame voorbereiding,” reageert JV-hoofdcoach Mark van der Ham vanuit Lissabon. “Mina heeft vandaag aangetoond dat ze op de goede weg zit. Haar eerste 2 kampen geven aan dat ze de afgelopen periode ondanks haar moeizame voorbereiding echt stappen vooruit heeft gezet. De kwartfinale ging niet zoals gehoopt, de herkansing verliep vervolgens weer heel vlot. Om brons vocht ze een goede kamp, maar nog niet goed genoeg om die kamp ook te winnen. Amber Ryheul wint ook haar eerste kamp en verliest in de tweede ronde van de latere nummer 3, voor Amber geen slechte kamp waar er mogelijk wat meer in had gezeten. Helaas geen herkansing waarna haar EK eindigde in de tweede ronde. Ellen Salens judode beter dan de voorgaande wedstrijden, das een positieve ontwikkeling. Helaas verliest ze wel haar eerst kamp ook tegen de latere nummer 3.”

“Op de openingsdag van dit EK zagen we een sterke Mina Libeer aan het werk,” stelt Koen Sleeckx, Technisch Directeur Topsport. “Ze bewees hier na heel wat blessureleed dat ze op de goede weg is. Ze stoot in de kamp om het brons tegen de Franse nummer 6 van de wereld en laat hierin zich zeker gelden. Een goede aanval van de Française zet Mina op achterstand wat ze niet recht kan zetten. Deze vijfde plaats moet Mina vertrouwen geven voor de toekomst. Amber Ryheul sneuvelt in de tweede ronde. Ze stond er wel, maar loopt op een sterke aanval van de Hongaarse die tijdens de afgelopen wedstrijden reeds haar goede vorm liet zien. Ellen Salens kan haar openingswedstrijd niet winnen. Ze start goed, maar laat daarna het initiatief te veel aan haar Russische tegenstandster.”

Twee judoka’s van zusterfederatie FFBJ kwamen ook in actie vandaag. Anne Sophie Jura (-48kg/42 WRL) wordt gestopt in de tweede ronde. Kenneth Van Gansbeke (-66kg/ 34 WRL) verliest in de herkansingen zijn eerste wedstrijd en eindigt op een zevende plaats.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.