EK Lissabon – Dag 2: Zilver voor Matthias Casse

LISSABON/BURST – Vandaag, zaterdag 17 april, op de tweede dag van het Europees kampioenschap in het Portugese Lissabon leek het wel een ‘familiedag’ voor Judo Vlaanderen. Immers, vandaag waren de broers Jeroen en Matthias Casse aan zet. Voor de Waalse zusterfederatie FFBJ kwam Sami Chouchi in actie.

Jeroen Casse vs. Lukas Vennekold (GER)

Na een bye in de eerste ronde start Jeroen Casse (-73kg/78 WRL) het EK tegen Lukas Vennekold (GER/143 WRL). Het wordt een taaie kamp die uitloopt tot meer dan zeven minuten in de Golden Score. Beide judoka’s pakken twee strafpunten en een derde strafpunt wordt Jeroen fataal waardoor zijn EK-campagne vroegtijdig wordt beëindigd.

Na ook een bye in de eerste ronde verslaat Matthias Casse (-81kg/ 1 WRL) de Turk Muhammed KOC (55 WRL) in zijn eerste kamp tijdens de tweede ronde. In de derde ronde wordt het een slopende wedstrijd tegen Hidayat Heydarov (AZE/18 WRL). De kamp loopt tot meer dan vijf minuten uit in de verlengingen waarbij Matthias ook nog twee strafpunten krijgt. Onze landgenoot blijft echter gefocust en scoort het belangrijke punt om de kamp te winnen.

De kwartfinale voor -81kg op het EK wordt opnieuw een Belgisch onderonsje tussen Matthias Casse en Sami Chouchi (16 WRL). Ook Sami legde tot dan een foutloos parcours af. De kamp wordt uiteindelijk beslecht in de verlengingen. Matthias wint opnieuw op strafpunten en gaat verder door naar de halve finale. Daar ontmoet hij Ivalyo Ivanov (BUL/ 11 WRL). Geen onbekende voor hem want hij stond reeds vijf keer tegenover de Bulgaar (waarvan vier keer met winst), met de meest memorabele kamp de finale op de European Games waar hij zijn eerste Europese titel pakte. De halve finale wordt een uitputtingsslag die uitloopt in de Golden Score en die uiteindelijk eindigt met een derde shido voor Ivanov. Matthias krijgt dus de kans om zijn tweede Europese titel te pakken.

Matthias Casse vs. Hidayat Heydarov (AZE)

In de kamp om het goud treedt Matthias Casse (-81kg/ 1 WRL) in het krijt tegen de Turk Vedat Albayrak, de nummer 3 in de wereld. Voor de tweede keer head-to-head, de eerste keer in 2018 tijdens de finale van de Grand Prix in Agadir die de Turk won. Ook deze finale eindigt in het voordeel van Matthias’ tegenstander. Een kamp die beide kanten uit kan, wordt dan uiteindelijk beslist in de Golden Score waarbij Matthias aan het kortste eind trekt. Geen 2de Europese titel voor onze landgenoot, maar evenwel mooi zilver na een zware dag met vier van de vijf kampen beslecht in de verlengingen.

“Dit was een goede test om te kijken waar ik sta richting WK en de Olympische Spelen,” aldus Matthias na afloop. “Ik denk dat het zeker geslaagd was. Nu ga ik verder met mijn coach analyseren hoe ik nog kan verbeteren.”

Koen Sleeckx, Tom Verhoeven, Matthias Casse & Mark van der Ham

Drie keer achter elkaar haalt Matthias het podium op het EK, met zilver voegt hij de ontbrekende kleur toe aan zijn verzameling, maar goud was evenwel de doelstelling. “Drie keer goud was natuurlijk beter geweest,” lacht Matthias. “De drie laatste EK’s heb ik op het podium gestaan. Er zij niet veel judoka’s die dat evenaren, da’s toch wel constant presteren en daar ben ik zeker trots op. Het waren drie heel verschillende competities. De European Games draaiden heel goed voor mij. Praag was dan de eerste competitie na een lockdown. En nu in aanloop van de Spelen, dus eigenlijk niet te vergelijken.”

“De manier waarop Matthias Casse deze dag heeft gejudood, zegt meer dan de zilveren medaille op zich,” stelt hoofdcoach Mark van der Ham. Na de derde EK medaille op rij (goud in 2019, brons in 2020 en nu zilver) is er een positief gevoel bij hoofdcoach Mark van der Ham over het behaalde resultaat. “De wijze waarop Matthias zijn kampen weet te judoën, stemt mij meer tevreden. Matthias die in de tweede ronde wint van een hele lastige Azeri, dan gevolgd door de winst op landgenoot Sami Chouchi (die de laatste toernooien echt in vorm bleek) om in de halve finale te winnen van de Bulgaar die fysiek ook zeer sterk is. De finale ging in de Golden Score helaas verloren, maar Matthias vocht een goede kamp. We zien de opwaartse lijn van de afgelopen maanden verder omhoog lopen, dit betekent dat het met de weg naar zijn topvorm nog altijd goed zit. Broer Jeroen Casse vocht ook vandaag het EK, helaas moest hij in een slopende wedstrijd in de eerste ronde het onderspit delven,” aldus nog de coach.

“Matthias is met glans geslaagd voor de test van vandaag,” vindt Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx. “Na de wedstrijden bij aanvang van het seizoen wisten we waaraan te werken en dat heeft duidelijk resultaat opgeleverd. Er moet links en rechts nog wat bijgeschaafd worden, maar we gaan met veel vertrouwen de piekmomenten van het seizoen tegemoet. Jeroen kent een moeilijk wedstrijd waarin hij onvoldoende kan dreigen. De Duitser kan hem neutraliseren waardoor hij uiteindelijk met strafpunten verliest. Jeroen maakte de laatste periode een goede progressie door die hij hier nog niet kon laten zien. We hebben wel nieuwe informatie en gaan aan het werk met hem.”

Sami Chouchi van de FFBJ eindigt op de 7de plaats.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.