EK Lissabon – Dag 3: Toma Nikiforov pakt goud!

LISSABON/BURST – Vandaag, zondag 18 april, slotdag van het Europees kampioenschap in het Portugese Lissabon. Nog twee Belgische judoka’s in actie op de mat, m.n. Toma Nikiforov (-100kg/20 WRL) van Judo Vlaanderen en Sophie Berger (-78kg/41 WRL) van de Waalse zusterfederatie FFBJ.

Toma Nikiforov (-100kg/20 WRL) wint zijn eerste kamp op het EK tegen Elmar Gasimov (AZE/11 WRL). Halverwege scoort Toma een eerste punt en kan hij de voorsporing houden ondanks twee strafpunten. In de tweede ronde treft Toma de Witrus Mikita Sviryd (BLR/25 WRL). Beide judoka’s pakken twee strafpunten, maar Toma kan tegen het einde van de kamp een punt scoren en tevens de voorsprong bewaren.

In de kwartfinale staat Toma tegen de Fransman Cyrille Maret (FRA/33 WRL). Reeds voor de zevende keer ontmoeten ze elkaar head-to-head. De laatste drie keer in het voordeel van Toma. Op dit EK laat hij echter de weegschaal in zijn voordeel kantelen en steekt hij zijn vierde overwinning tegen de Fransman op zak. Toma pakt snel een eerste punt via een schouderworp. Halverwege probeert hij dat opnieuw, maar zonder resultaat. Hij verhindert evenwel zijn tegenstander om tegen te scoren en plaatst zich vervolgens voor de halve finale.

In de halve finale treedt Toma in het krijt tegen de Georgiër Ilia Sulamanidze (GEO/32 WRL). De Georgiër versloeg onze landgenoot in de halve finale van de Grand Slam in Tbilisi. Een belangrijke rematch dus. Halverwege de kamp scoort onze landgenoot een punt, maar de Georgiër kan bijbenen en komt gelijk. Net voor het einde scoort Toma op indrukwekkende wijze een tweede punt. Ippon! De ontlading is groot … en de tweede dag op rij hebben we een judoka die voor de Europese titel kampt.

In de finale treft Toma de nummer 1 in de -100kg categorie Varlam Liparteliani (GEO/1WRL). Twee keer (2017 & 2018) ontmoette hij de Georgiër in het verleden en twee keer moest hij in het stof bijten. Dit keer liep het anders af! In de kamp om de Europese titel tegen Liparteliani grijpt onze landgenoot het goud na een fantastische actie halverwege de kamp. Toma steekt zo zijn 2de Europese titel op zak!

Toma in de Mixed Zone na zijn gouden kamp

“De ontwikkelingen rond Toma Nikiforov gaan snel!,” reageert JV-hoofdcoach Marc van der Ham vanuit Lissabon. “De laatste maanden werd er hard gewerkt rond tactiek naast de fysieke trainingen. Vandaag hebben we een Toma gezien die zich goed aan de opgestelde plannen van trainer/coach Damiano Martinuzzi hield en op de juiste momenten het initiatief nam in de kampen. Een zeer goede ontwikkeling die we zeker verder moeten verfijnen in de richting van het WK en de OS.”

Sophie Berger (-78kg/41 WRL) van de Waale zusterfederatie FFBJ werd gestopt in haar eerste kamp.

Herbekijk de gouden kamp van Tome Nikiforov!

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.