EK Praag: Nabeschouwing Dag 1

PRAAG – Zeven Vlaamse judoka’s nemen deel aan het Europese kampioenschap dat doorgaat in de Tsjechische hoofdstad Praag, van 19 tot en met 21 november.

Vandaag, donderdag 19 november, kwamen drie van onze dames in actie op de Europese tatami.

Ellen Salens vs. Lapuerta Comas (ESP)

Ellen Salens (-48kg) beet haast gelijktijdig de spits af samen met Amber Ryheul (-52kg). In haar eerste kamp trof Ellen de Spaanse Mireia Lapuerta Comas (42 IJF Wereldranking). Ellen, momenteel 56ste op de IJF-ranking, verloor de kamp. “Ik besef dat iedere wedstrijd anders is. Alles moet telkens opnieuw gevochten worden tot het einde,” aldus Ellen.

“Na Boedapest hebben we met Ellen haar kampstrategie wat aangepast, vooral inzake pakking. Ik denk dat dit er in haar kamp goed is uitgekomen waardoor ze beter in haar grip stond dan op de Grand Slam in Hongarije. Natuurlijk wel erg jammer dat ze niet kan scoren en daardoor die wedstrijd net niet weet te winnen,” aldus hoofdcoach Mark van der Ham.

Amber Ryheul nam het in de eerste ronde op tegen de Turkse Irem Korkmaz (33 IJF WR). Amber (44 IJF WR) weet haar hogergeplaatste tegenstander goed van zich af te houden en wint de kamp. In de tweede ronde komt ze uit tegen de Roemeense Andreea Chitu (19 IJF WR) die haar op de Grand Slam van Boedapest weerhield van het brons. De Roemeense pakt een punt halverwege de wedstrijd en behoudt haar voorsprong. Chitu kamt achteraf voor de Europese titel, maar pakt zilver.

“Amber doet het goed in haar eerste kamp tegen de Turkse. In de tweede wedstrijd staat ze tegenover de Roemeense die haar de weg naar het bronzen podium op de Grand Slam afstopte na een lange en moeizame strijd. Haar tegenstander startte wel een stuk agressiever dan vorige keer. Amber probeerde daarop te anticiperen, dat is echter niet helemaal gelukt. Het was evenwel geen slechte kamp,” concludeert Mark van der Ham.

Amber Ryheul vs. Korkmaz (TUR)

Ook voor Mina Libeer (-57kg/44 IJF WR) loopt het EK snel af. In haar eerste kamp verliest ze tegen de Servische Marica Perisic (33 IJF WR). “Pijnlijk dat ik de kamp uit handen gaf”, reageert Mina achteraf. “Ik had de controle in de wedstrijd, maar mijn tegenstander maakte het af op het moment dat ik een seconde mijn focus verloor. Dat is judo, afgestraft worden op een seconde, maar dit had niet gemogen!,” aldus een teleurgestelde Mina.

“Mina begon een beetje aftastend aan haar wedstrijd, maar gaandeweg nam ze meer controle in de kamp,” stelt hoofdcoach Mark van der Ham. “Dan is het natuurlijk erg zuur dat ze in de laatste tien seconden een waza-ari tegen krijgt waardoor ze gezien de tijdspanne nog weinig kan doen om die wedstrijd te winnen.”

Dit EK is na de Grand Slam in Boedapest vorige maand pas het tweede tornooi na zoveel tijd van inactiviteit op de wedstrijdtatami. “Je hebt het wel over een EK, maar we zitten momenteel in een fase waar je zo hard tornooien nodig hebt om door te ontwikkelen dat dit in principe eigenlijk een tornooi is om weer wat stappen te kunnen zetten, hoe vervelend dat het ook is in deze toestand, maar dat is nu echter eenmaal zo,” vindt Mark van der Ham.

“Als ik terugblik op vandaag, vind ik toch dat onze judoka’s hebben gedaan wat ze moesten doen. Dat het dan net niet goed genoeg is, is dan uiteraard spijtig. Daarvoor moeten we nu naar het volgende tornooi met dezelfde plannen en de verbetering aan de slag om ervoor te zorgen dat de volgende wedstrijden met deze controle wel gewonnen gaan worden. Wedstrijden winnen blijft immers het doel.”

Coaches Martinuzzi en Van der Ham en Technisch Directeur Topsport Sleeckx

“Onze drie dames van de lichtgewichtcategorieën vochten allen sterk,” oordeelt Koen Sleeckx, Technisch Directeur Topsport. “Mina en Ellen zitten goed in hun wedstrijd en krijgen beiden kansen om de wedstrijd te winnen. Naar het einde krijgen ze score tegen die ze niet meer kunnen ophalen. Amber wint overtuigend tegen een sterke Turkse judoka en verliest nadien van de ervaren Roemeense. Tegen deze laatste kampte ze eveneens voor brons in Boedapest. Haar tegenstander had duidelijk geleerd uit die vorige kamp en startte heel agressief. Amber kreeg score tegen en kon dat niet meer rechtzetten. Er zat voor alle drie de judoka’s zeker meer in. Ze hadden een ‘naar omstandigheden’ goede voorbereiding en waren er klaar voor. Met deze basis kunnen we nu verder werken.”

Mooie prestaties van Charline Van Snick (-52kg) en Jorre Verstraeten (-60kg) van de Waalse zusterfederatie FFBJ. Beiden pakken op dit EK brons in hun gewichtscategorie wat het aantal medailles voor de Belgische delegatie op twee brengt.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

19 november 2020

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.