EK Praag: Matthias Casse pakt brons op 2de competitiedag

PRAAG – Vandaag, vrijdag 20 november, kwamen opnieuw drie Vlaamse judoka’s in actie. Voor de eerste maal stapten de gebroeders Jeroen en Matthias Casse samen op de tatami van een EK Senioren. Roxane Taeymans is de laatste dame van onze delegatie die in het krijt trad. Het werd een aparte dag met een verrassende ontknoping!

Matthias Casse vs. Murad Fatiyev (AZE)

Matthias Casse (-81kg/ 1 IJF WR) start het EK met een bye in de eerste ronde. In de tweede ronde staat hij tegenover de Montenegrijn Nicola Gardasevic (77 IJF WR). Onze Europese titelverdediger had weinig moeite met zijn tegenstander die van gewichtscategorie was veranderd. Matthias wint halverwege de kamp met ippon. In de derde ronde neemt hij het op tegen de Turk Muhammed Koc (78 IJF WR). Halverwege scoort Matthias een eerste punt en hij kan zijn tegenstander verder afhouden tot het eindsignaal. In de kwartfinale treedt hij dan in het krijt tegen de Azeri Murad Fatiyev (38 IJF WR). Het wordt een vlotte overwinning. In de halve finale ontmoet Matthias de Georgiër Tato Grigalashvili (12 IJF WR). De goed geoliede machine sputtert echter. De Georgiër slaagt erin een punt te scoren via waza-ari. Matthias werkt hard om terug te komen en komt heel aanvallend uit de hoek. De tijd tikt echter onverbiddelijk verder wat zijn tegenstander ten goede komt. De Europese kampioen van 2019 kan zijn titel jammer genoeg niet verlengen. Een bronzen medaille blijft evenwel nog binnen handbereik. De kamp voor het brons kent echter een verrassende wending. Het wordt namelijk een Belgisch onderonsje. Immers, Sami Chouchi (27 IJF WR) van de Waalse zusterfederatie FFBJ heeft zich via de herkansingen tevens gekwalificeerd voor het brons. Het lot zet dus beide Belgen tegenover elkaar. Voor de tweede keer pas. De eerste maal dateert van het Belgisch kampioenschap van 2018 in Antwerpen toen Matthias zich tot Belgisch kampioen kroonde. Voor de eerste maal staan beide judoka’s nu tegen elkaar op de Europese tatami. En wat voor een kamp! Het werd een ware thriller die net geen tien minuten duurde. Na de reguliere tijd wordt de wedstrijd voor meer dan vijf minuten in Golden Score verder gezet waarbij beide judoka’s mooi aanvallend judo brengen. Een verbeten strijd die tot op het laatste spannend blijft met uiteindelijke een ontladende ontknoping voor Matthias die na Europees goud in 2019 nu Europees brons pakt.

“Als titelverdediger en nummer één van de wereld wordt er van je verwacht dat je hier goud pakt. Gezien de negen competitieloze maanden ben ik naar Praag gekomen om opnieuw dat wedstrijdritme te krijgen. Eenmaal in de halve finale proefde ik het goud en had ik het gevoel dat ik kon winnen. Het heeft echter niet mogen zijn, en die bronzen medaille is dan wel een troostprijs,” aldus Matthias in een reactie achteraf.

“Het was een ware thriller! Dit is pure promotie voor het Belgisch judo en het judo in het algemeen. Super!,” exclameert Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx na de kamp. “Matthias gaat vlot door tot halve finales waar hij tegen een sterke Georgiër uitkomt. Die kan iets meer dan een minuut voor de eindtijd scoren en houdt dan goed af. Evenwel een goede kamp van Matthias. De finale om het brons tegen Sami Chouchi was van een heel hoog niveau. Beiden kiezen voor de aanval en komen dicht bij scoren. Na bijna tien minuten kan Matthias het laken naar zich toetrekken. Ook het parcours van landgenoot Chouchi mocht er zijn! Proficiat aan beiden.”

Matthias’ jongere broer Jeroen Casse (-73kg/211 IJF WR) start zijn eerste EK bij de senioren tegen een klepper. Na een verbeten strijd tegen de Moldaviër Victor Sterpu (26 IJF WR), die vorige week nog goud won op het EK U23, maakt hij het de Europese U23-kampioen heel moeilijk en sleept hij de wedstrijd in de verlenging. Daar loopt het echter mis en zijn tegenstander kan een punt scoren. Sterpu kan zijn zegetocht verderzetten en grijpt uiteindelijk ook de Europese titel bij de senioren.

“Het was een dubbeltje op z’n kant,” vindt Koen Sleeckx. “Jeroen had evengoed kunnen winnen. Hij kampte echt wel een sterke wedstrijd. Jeroen komt in zijn eerste wedstrijd tegenover de Europese kampioen te staan. Jeroen doet het heel goed en kan de aanvallen van de Moldaviër lang neutraliseren en zelf enkele goede aanvallen maken. Na twee minuten Golden Score laat hij zich echter verrassen en dat betekent meteen het einde van de dag voor hem. Toch een heel attente Jeroen gezien die echter al vroeg in het tornooi de latere winnaar tegen kwam.”

Roxane Taeymans vs. Elisavet Teltsidou (GRE)

Roxane Taeymans (-70kg/34 IJF WR) neemt het in de eerste ronde op tegen de Griekse Elisavet Teltsidou (20 IJF WR). In een verbeten kamp verliest ze echter op strafpunten.

“Roxane Taeymans start haar kamp te traag wat snel resulteert in twee straffen. Nadien geraakt ze beter in de wedstrijd, maar een technische fout op het einde van de wedstrijd betekent haar derde straf en het einde van de kamp,” aldus Koen Sleeckx.

“Het was een wedstrijd met een moeilijke start. Ik had wel op voorhand een duidelijk plan met coaches Mark van der Ham en Damiano Martinuzzi besproken en dat kon ik vrij goed toepassen in deze kamp. Ook al wist ik niet goed wat te verwachten van mijn eerste competitie in 9 maanden, ben ik best wel ontgoocheld dat het EK hier op deze manier voor mij eindigt. Ik neem mijn werkpunten dan ook mee naar de trainingen en de volgende competities,” aldus een teleurgestelde Roxane.

Met het brons van Matthias pakte de Belgische delegatie reeds drie bronzen plakken. Morgen, zaterdag 21 november, is het de beurt aan Toma Nikiforov (-100kg) de laatste JV-judoka die op dit EK in actie komt.

Christian Pierre,
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.