EK Praag: Nabeschouwing Dag 3

PRAAG – Vandaag, zaterdag 21 november, start het sluitstuk van dit Europees kampioenschap in de Tsjechische hoofdstad met de zwaargewichten. Voor Judo Vlaanderen treedt enkel nog Toma Nikiforov (-100kg)/43 IJF WR) als laatste judoka in het krijt.

Toma Nikiforov vs. J. Borodavko (LAT)

Het wordt echter een dag in mineur voor de zwaargewicht. Na een bye in de eerste ronde kampt Toma in de tweede tegen de Let Jevgenijs Borodavko (29 IJF WR). Het wordt een zware kamp waarbij beide judoka’s elkaar geen strobreed toegeven zodat de wedstrijd naar de verlengingen gaat. Een uitputtingsslag waarbij Toma na net geen twee minuten in de Golden Score het onderspit delft.

Hiermee eindigt dan ook de EK campagne voor onze JV-judoka’s. Zeven deelnemers, één medaille. Op Belgisch niveau in totaal drie medailles. Het is trouwens van 2015 geleden, op het EK in Baku, Azerbeidzjan, dat de Belgische delegatie huiswaarts keerde van een Europees kampioenschap met drie medailles (Charline Van Snick, goud; Dirk Van Tichelt & Toma Nikiforov brons). Als we verder in de tijd terugkeren, noteren we het EK van 2010 in Wenen waar de Belgen tevens drie plakken op het EK behaalden (Elco Van der Geest, goud; Charline Van Snick & Ilse Heylen brons). Het Belgische judo is op de goede weg.

Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx vat de prestaties als volgt samen. “De jongeren lieten zien dat ze meekunnen met de besten. Details maakten het verschil. Matthias bevestigt en staat goed. Toma kent een slechte dag. Dat moeten we analyseren en voorkomen in toekomst. Hij hoort thuis bij de wereldtop. Na meer dan een half jaar trainen in beperkte groep en zonder internationale stages was het voor ons afwachten wat dit EK zou brengen. We hebben evenwel goed judo gezien van onze judoka’s, maar hadden op meer gehoopt. We kennen de werkpunten en daar starten we snel mee om verder aan te werken. Onze staf werkt goed samen en ook met onze Franstalige collega’s wordt er gezocht naar meer kwaliteit. De huidige pandemie is zwaar voor onze sport en onze judoka’s, maar onze elites en beloftevolle jongeren werken elke dag hard en verbeten en dit voorlopig met beperkte doelen. We zoeken geen excuses, maar gaan straks verder aan het werk met de info die we hier in Praag verzamelden in ons achterhoofd.”

Christian Pierre,
Media & Communicatie

Aanmaak datum

21 november 2020

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.