EK Senioren Praag – Hoofdcoach van der Ham optimistisch

PRAAG – Met slechts één medaille op zak keerde de JV-delegatie terug uit de Tsjechische hoofdstad waar afgelopen week het Europees kampioenschap plaatsvond. Ondermaats zouden critici durven stellen. JV-hoofdcoach Mark van der Ham relativeert echter.

JV-hoofdcoach Mark van der Ham in Praag

“Met als eindresultaat voor Judo Vlaanderen de bronzen medaille van Matthias Casse (-81kg) en jonge atleten die aantonen dat ze de afgelopen periode goede progressie hebben gemaakt, kijk ik met een goed gevoel terug op dit EK,” oordeelt Mark van der Ham. “Ondanks het feit dat de meesten hun kampen niet hebben weten te winnen, ben ik wel optimistisch dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. De progressie die ze immers hebben gemaakt, ondanks de Corona problematieken die ons verhinderen om optimaal te trainen en meer competitie te maken, is erg groot.”

“Natuurlijk is er ook een minder positief resultaat. Voor medaillekanshebber Toma Nikiforov (-100kg) die op de Grand Slam in Budapest (5de plaats, red.) drie weken terug goed herstartte na zijn blessureleed, maar nu op het EK toch geen goede dag had, zullen we moeten uitpluizen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Waarna we ook daar verder moeten verbeteren om ervoor te zorgen dat hij er volgende keer wel gewoon weer staat.”

Geen druk jaareinde
Door de heersende restrictie wordt het voor onze elite judoka’s naast trainen in hun topsportbubbel geen druk jaareinde. “Dit jaar zullen er jammer genoeg geen competities of stages meer volgen voor de groep. Individueel zullen Toma en Matthias mogelijk nog enkele dagen op stage gaan. Verder zullen we met de mogelijkheden die we nu hebben in onze judobubbel verder aan de slag gaan met de individuele punten, om zo begin volgend jaar een goede start te kunnen maken. De verwachting is er evenwel dat we begin volgend jaar opnieuw met meer judoka’s naar stages kunnen gaan,” aldus de coach.

De eerstvolgende competitie laat dus nog even op zich wachten. De voorlopige (en magere) kalender ziet eruit als volgt:

11-13 januari 2021: IJF World Judo Masters in Doha, Qatar
24-31 juli 2021: Olympische Spelen in Tokio, Japan

Interessant detail: Matthias Casse sluit het jaar af als de nummer 1 in zijn gewichtscategorie op de IJF wereldranking.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

23 november 2020

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.