EK Senioren in Montpellier: Belgen keren huiswaarts zonder medailles

BURST/MONTPELLIER – Afgelopen weekend vond in het Franse Montpellier het Europese Kampioenschap Judo plaats. Judo Belgium zond twaalf judoka’s uit naar dit EK van de EJU. Acht judoka’s vertegenwoordigen Judo Vlaanderen. Het was deze keer geen succes voor de Belgen. Vrijwel alle judoka’s van Team Belgium werden in de voorronde uitgeschakeld. Twee judoka’s, Matthias Casse (JV) en Jorre Verstraeten (JWB), konden doorstoten richting podium. Echter, beiden grepen jammer genoeg net naast een medaille en eindigden op een vijfde plaats. Hierna volgt een overzicht van de kampen van de JV-judoka’s met enkele reacties.

“Het EK in Montpellier heeft niet de resultaten opgeleverd die we gehoopt of verwacht hadden,” reageert Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx. “Individueel zagen we zeker positieve zaken, maar uiteindelijk gaan we naar elk Europees kampioenschap voor het behalen van medailles en dat is deze keer niet gelukt. We gaan dit nu snel analyseren en bijsturen waar we nodig achten. We hebben heel wat info opgedaan voor de komende periode.”

Wedstrijddag 03.11

Ellen SALENS (-48kg/Judoschool Merelbeke)

Ronde 1: Nederlaag vs. Katharina Menz (GER)

ELLEN SALENS

“Kampen hier in Frankrijk geeft mij altijd wat extra adrenaline,” aldus Ellen. “Je voelt dat het judo hier leeft, dit geeft moed en zin om hier te presteren. Verder keek ik uit naar de competitie, zien wat de dag brengt en proberen mijn judo te brengen wat deels wel gelukt is. Ik wou laten zien dat ik nog steeds mee kan doen met de toppers. Het is echter altijd jammer om te verliezen. Ik moet me optrekken aan de positieve zaken want dinsdag vertrek ik al terug naar het volgende tornooi.” Wat heeft het verschil gemaakt in dit bewuste gevecht? “Ik had iets agressiever en sneller in mijn pakking moeten zijn. Ik ben de kamp goed gestart, maar heb wel even een dipje gekend. In de extra tijd kon ik het helaas niet naar me toe trekken met een goede aanval van mezelf moest ik later de duimen leggen. Na een heel zwaar fysiek en mentaal voorjaar sta ik terug wat dichter waar ik moet zijn en gaat het opnieuw de goede richting uit. Volgende week kom ik opnieuw in actie in Perth. Ik wil goed, maar vooral efficiënt judo brengen. Kamp per kamp maar toch liefst de overwinning naar me toe trekken.”

Amber RYHEUL (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko)

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Nederlaag vs. Reka Pupp (HUN)

“Kort, maar krachtig, er is toch enige teleurstelling en dat is normaal,” reageert Amber. “Niemand komt naar een EK om de eerste ronde te sneuvelen. Er is echter geen tijd te verliezen. Volgende week vertrekken we al naar een volgend toernooi in Perth. De doelstelling dit jaar is om aansluiting te vinden en punten te halen. Toen ik mijn tegenstander kende, wist ik dat het niet gemakkelijk ging zijn, maar na de goede voorbereiding had ik toch zin om erin te vliegen. Conditie zat goed. Kracht zat goed. Iets te statisch het gevecht gestart waardoor ik op strafpunten liep. Met twee strafpunten tegen één moest ik risico nemen om geen derde bestraffing te krijgen. Hieruit leren en verder gaan. Conclusie van het tornooi is dat de toppers van de categorie terug bevestigen en nu is het aan mij om daarbij te gaan horen. Nog werk aan de winkel!”

Mina LIBEER (-57kg/Judoschool Merelbeke)

Ronde 1: Nederlaag vs. Veronica Toniolo (ITA)

“Ik ben blij om terug op de mat te staan na lange afwezigheid,” stelt Mina. “Ik had er zin in. Het was een lange en gelijkopgaande kamp wat de teleurstelling groter maakt dat deze eindigde in een verlies. Tijd om erbij stil te staan, is er niet want volgende afspraak is reeds deze week vrijdag in Perth.

Wedstrijddag 04.11

Matthias CASSE (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schell) – 5de plaats

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs. Edi Sherifovski (MKD)
Ronde 3: Overwinning vs. Timur Arbuzov (AIN)
Kwartfinale: Nederlaag vs. Wachid Borchashvili (AUT)
Herkansing: Overwinning vs. Mykhailo Svidrak (UKR)
Bronzen kamp: Nederlaag vs. Alpha Oumar Djalo (FRA)

Bronzen kamp: Casse vs. Djalo (FRA)

Dat Matthias terugkeert van een kampioenschap zonder medaille zijn we niet gewoon, want sinds 2019 stond hij steevast op het podium. Hij is dan ook niet tevreden met zijn prestatie. “Dat doet pijn,” aldus een ontgoochelde Matthias. “Nochtans liep de voorbereiding vlot. De competitiedag voelde ik mij echter niet de volle 100%. Ik heb er toch nog alles proberen uit te halen en had eigenlijk alsnog op het podium moeten staan. In de kamp om het brons heb ik echter fouten gemaakt. Op dit niveau wordt zoiets medegenloos afgestraft. Er zijn heel wat aanstormende talenten in het internationale judo, we zullen een aantal zaken slimmer moeten aanpakken om hen voor te blijven.”

Jarne Duyck (-81kg/JC Ingelmunster)

Ronde 1: Overwinning vs. José Maria Mendiola Izquieta (ESP)
Ronde 2: Nederlaag vs. Bearach Gleeson (IRL)

“Het was een hele nieuwe ervaring voor mij,” stelt Jarne. “Bij de jeugd heb ik er wel al grote kampioenschappen opzitten, maar dit overstijgt toch wel alles. Ik was heel ontspannen, mede dankzij het feit dat ik het voorbeeld van Matthias voor mij heb. Ook om het tornooi als eerste kamp te starten was een heel leuk gevoel. Ik voelde mij goed in mijn tweede kamp, ik kon scoren, jammergenoeg maakte ik een domme fout in de laatste seconden en op dit niveau wordt dit meteen afgestraft. Eén fout en het is over. Veel woorden zijn er niet aan vuil te maken. Het is een nieuwe ervaring en dit moet er dan ook voor zorgen dat zo’n fouten niet meer optreden. Achteraf bekeken heb ik toch wel twee sterke kampen achter de rug. De nieuwe opgedane ervaring neem ik nu mee naar de volgende tornooien. Mijn volgende tornooi is al binnen twee weken op het EK U23. Ik voel dat de vorm aanwezig is en daar wil ik er dan ook weer staan. Daarna volgt een stage in Japan waar ik ook naar uit kijk.”

Wedstrijddag 05.11

Vicky VERSCHAERE (-78kg/JC Evergem)

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Nederlaag vs. Alina Boehm (GER)

“Zeer spectaculair tornooi om deel te kunnen nemen,” aldsu Vicky. “Dit was mijn eerste EK dus dit was allemaal zeer nieuw en indrukwekkend. Ik heb mijn best gedaan om ervan te genieten, maar niemand verliest graag en al zeker niet in de eerste ronde van het tornooi. Ik had er graag meer uit gehaald, maar ben zeer dankbaar dat ik de kans kreeg om alles te kunnen geven op dit tornooi. Ik had niet het gevoel dat het onmogelijk was om van mijn tegenstander te winnen. Dat het een moeilijke opdracht ging zijn, ontken ik dan ook niet. Ze was de titelverdediger van mijn categorie dus ik wist dat ik op mijn hoede moest zijn. Ik heb me zo goed mogelijk voorbereid op haar judo en heb zo veel mogelijk geprobeerd te kamp te domineren. Echter in de laatste 6 seconden van de kamp maakte ik een fout waarop ze haar kans zag om mij te werpen. Hierdoor werd de kamp door haar met ippon gewonnen. Mijn tegenstandster heeft al een mooi palmares en was hier om haar Europese titel van vorig jaar te verdedigen. Ze heeft direct kunnen handelen toen ik een fout maakte en ze de kans kreeg om te werpen, ze heeft al veel ervaring en zeker op dit niveau. Later dit tornooi heeft ze dit nogmaals bevestigd door haar titel te verlengen. Dit EK was de afsluiter voor mij dit jaar. Ik ga zo snel mogelijk samenzitten met mijn coach om eerst het seizoen te evalueren en vervolgens volgende tornooien vast te leggen. Zo kunnen we dan ook een plan opstellen om stappen te blijven zetten in de juiste richting.”

Karel FOUBERT (-90kg/JC Olympia Brugge)

Ronde 1: Nederlaag vs. Nemanja Majdov (SRB)

Heather Loontjens

Toma NIKIFOROV (-100kg/Topsport Defensie)

Ronde 1: Overwinning vs. George Udsilauri (GER)
Ronde 2: Nederlaag vs. Matvey Kanikovskiy (AIN)

De judoka’s werden begeleid door JV-Coaches Mark van der Ham en Udo Quellmalz.

Internationaal scheidsrechter Heather Loontjens werd door de EJU aangeduid om de kampen te leiden en stond alle dagen in de finaleblokken.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.