European Open in Sofia: Zilver voor Foubert

BURST – Op 11 en 12 februari vond in de Bulgaarse hoofdstad Sofia een European Open van de EJU plaats. Zes judoka’s van Judo Vlaanderen maakten deel uit van het 10-koppige Team Belgium dat werd uitgezonden.

De JV-delegatie werd begeleid door JV-coach Udo Quellmalz en Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx.

Zilver voor Karel Foubert (-90kg)

Tijdens de eerste dag van de European Open sneuvelden onze judoka’s in de voorrondes. Eveline Delbaen (-57kg/JS Reet – nam deel op eigen middelen), Robbe Demets (-66kg/Judo Kwai Moorsele), Muslim Adashev (-73kg/Jitsu Kwai Hamme) en Zelemkhan Batchaev (-73kg/Judoteam Alen) werden uitgeschakeld in de tweede ronde.

Eveline Delbaen (-57kg/JS Reet) wint in de eerste ronde tegen Anastasiia Chyzhevska (UKR), maar wordt in de tweede uitgeschakeld door Flaka Loxha (KOS).

Robbe Demets (-66kg/Judo Kwai Moorsele) verslaat Bence Mathe (HUN) in de eerste ronde, maar geraakt niet voorbij Nurzat Salimbayev (KAZ)

Muslim Adashev (-73kg/Jitsu Kwai Hamme) zet Sayat Seitkaliyev (KAZ) opzij in de eerste ronde, maar wordt in de tweede afgestopt door Yevhen Honcharko (UKR).

Zelemkhan Batchaev (-73kg/Judoteam Alen) boekt winst in de eerste ronde tegen Valentin Bonev, maar verliest in de tweede tegen de Canadees Antoine Bouchard.

Op de tweede dag van deze European Open legde Karel Foubert (-90kg/JC Olympia Brugge) een haast foutloos parcours af. Enkel in de finale moest hij zijn meerdere erkennen in de Hongaar Roland Goz, wat hem evenwel zilver opleverde.

finale -90kg: Foubert vs. Goz (HUN)

“Het is goed dat ik op een mindere dag ook op het podium kan staan,” reageerde Karel. “Ik voelde me niet zo top de dag van de competitie, ik had een moeizame start met mijn eerste kamp waarin ik al snel achter kwam met een waza-ari. Gelukkig kwam ik er wat door na mijn eerste kamp waarna ik uiteindelijk de finale kon halen. Een finale tegen een tegenstander waarvan ik nog niet kon winnen. Ik zal de komende trainingen focussen op wat misliep zodat ik een oplossing heb tegen hem in de toekomst.”

Na een bye in de eerste ronde, loodste Karel zich aanvankelijk moeizaam door de voorrondes met overwinningen tegen Mamedaly Achyldyyev (TKM) en Max Laborde (FRA), om zich na de kwartfinale tegen Nika Sidamonidze (GEO) te plaatsen voor de halve finale waar hij Ali Hazem (EGY) verslaat om tenslotte in de finale te kampen tegen de Hongaar Goz, met het bekende resultaat: mooi zilver!

Jarne Duyck (-81kg/JC Kawaishi Ingelmunster) kwam op dag twee pas aan zet in de tweede ronde. Daar versloeg hij de Bulgaar Alexandr Jelev. In de derde ronde werd hij echter uitgeschakeld door de Kazak Ruslan Mussayev.

Jeroen Casse (-73kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) maakte oorspronkelijk deel uit van de selectie, maar diende verstek te geven door een blessure.

“Karel bevestigde met deze mooie zilveren medaille dat hij de afgelopen periode veel progressie maakte,” oordeelt Koen Sleeckx. “Hij had een moeilijke dag, niettegenstaande heeft hij dit mentaal sterk aangepakt en toch een goed resultaat neergezet. De Hongaar in de finale was hierin te sterk, maar de nieuwe werkpunten staan al op de agenda. De overige judoka’s konden allen een wedstrijd winnen, maar werden daarna uitgeschakeld. Ze moeten de komende periode hard werken, met een stage in Polen, om zodoende beter te presteren in de toekomst. Hun volgende afspraak is in Rome.”

De Belgen pakten een tweede medaille. Loïs Petit van de Franstalige vleugel Judo Wallonie Bruxelles verwierf brons.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.