VK Judo Jeugd 2023 in Ingelmunster: een terugblik

BURST – Voor heel wat judoka’s was het afgelopen weekend (11 & 12 februari 2023) weer heel bewogen. Na het provinciale kampioenschap volgt immers het Vlaamse kampioenschap en komt ook het Belgisch stilaan in zicht. Blijdschap en teleurstelling op de mat amper vier minuten – of minder – van elkaar verwijderd, elke kamp opnieuw. Heel spannend voor de eerstejaars die in hun nieuwe leeftijdscategorie in het krijt traden en zich wilden bewijzen. Kortom, een weekend vol judoplezier voor iedereen: judoka’s, coaches, ouders en supporters. Aan het einde van het VK sprokkelden we enkele reacties van beleidsmensen en kersverse Vlaamse kampioenen. Een ding was zeker … Elkeen van de Vlaamse kampioenen focust zich alvast op volgende week om ook de Belgische titel in de wacht te slepen.

Julie Vanluyten (U18V/-48kg/JC SINT-TRUIDEN): “Ik had het niet verwacht. Ik heb heel hard moeten aftrainen en ik ben heel blij dat ik volgende week aan het BK mag deelnemen. Het is mijn eerste jaar als U18 dus ik heb hier heel sterk naartoe geleefd. Ik ben heel tevreden over het afgelegde parcours. Deze week nog volledige focus op de voorbereiding voor het BK.”

Kaat Geers (U18V/-52kg/JC NEVELE): “Het ging wel niet zo gemakkelijk vandaag in vergelijking met anders, het was een straf parcours om af te leggen. Ik ben wel tevreden met het resultaat. Naar volgende week toe ga ik me toch nog extra toeleggen op mijn voorbereiding. Er zijn bij de Franstalige zusterfederatie wel wat lastige tegenstanders in mijn gewichtscategorie, dus het zal nodig zijn.”

Aicha Deschepper (U18V/-57kg/JC ARDOOIE): “Het waren allemaal pittige kampen richting podium. Ik heb wel speciaal naar dit VK toegewerkt. Volgende week nationaal dan. Ik blijf hard werken en hopelijk sta ik in Tielt ook op het hoogste podium.”

Finn Laperre (U18M/-46kg/JITSU-KWAI HAMME): “Het was zwaar. Ik ben veel gaan trainen om hier op het podium te kunnen staan. Als eerstejaars U18 zie ik wel wat het wordt volgende week op het Belgisch kampioenschap. Ik ga daar rustig naartoe leven en gewoon mijn ding doen.”

Andreas Declercq (U18M/-55kg/JC YAMA-ARASHI BAVIKHOVE): “De eerste rondes liepen vrij soepel. De laatste kamp was redelijk zwaar. Met vijf minuten in de Golden Score ben ik diep moeten gaan. Deze kampioenschappen zijn mijn eerste wedstrijden na een kwetsuur. Ik had mijn elleboog gebroken in de Brabant Open en ben vier maanden uit geweest. Dus ik ben superblij om hier op het hoogste podium te staan. Nu nog het BK.”

Alhamzah Hassoun (U18M/-73kg/JC GRUITRODE): “Ik ben nog niet volledig tevreden met goud hier op het VK. Want het werk is nog niet voorbij, toch? Volgende week volgt het BK en daar wil ik ook op het hoogste podium staan. Ik ga mijn normale trainingsschema volgen. Routine en hard werken. Ik doe deze sport gewoon graag.”

Keanu Humblé (U18M/-81kg/JC HERZELE): “Na mijn operatie aan mijn elleboog van vier maanden geleden is dit wel een mooi resultaat vind ik. Het Belgische kampioenschap gaat een moeilijke worden. Ik ga extra trainen, maar toch oppassen om geen blessures op te lopen in de laatste rechte lijn naar het BK.”

Jules Van Den Abbeele (U18M/+90kg/JC KUMIUCHI BERLARE DONKMEER): “Ik vond het een lastig parcours. Veel moeilijke tegenstanders om tegen te kampen. Soms was het kantje boordje. Ik heb hier wel naartoe geleefd. Vorig jaar greep ik nipt naast de titel. Dus dit is een zoete revanche. Hopelijk heb ik voor het BK minder stress dan voor dit VK. Ik ga ervoor!”

Jana Neri vs. Fieke Olemans

Jana Neri (U21V:-52kg/JC ASAHI 90 KRUISHOUTEM): “Ik heb hier heel erg naar toegeleefd. Ik zit met een heel sterke tegenstander in mijn gewichtscategorie. Dus het was spannend. We trainen haast elke dag met elkaar en kennen elkaar heel goed dus en dat maakt het natuurlijk extra moeilijk. We staan immers vaak tegenover elkaar en zijn ook aan elkaar gewaagd. Dus het was erop of eronder. Volgende week dan Belgisch. Geen al te intense voorbereidingen meer, eerder go with the flow om fris en voorbereid in Tielt op de mat te staan.”

Noah Christiaens (U21M:/-81kg/JITSU-KWAI HAMME) kampte in de finale tegen Remi De Corte (JOKOHAZAM KORTEMARK) zaterdag de langste kamp van het VK. Meer dan acht minuten in de verlengingen. Survival of the fittest … “Het was heel spannend, maar ook slopend. Tegen het einde waren we allebei leeg, toch nog kunnen scoren dan, is uiteraard heel mooi. Je probeert op je benen te blijven staan. Als je al zolang aan het kampen bent, ga je anders reageren op je tegenstander omdat je weet wat hij gaat doen. Als je dan die reactie kan gebruiken om naar een andere beweging te gaan, krijg je meestal wel het beoogde resultaat. Tegen het BK ben ik gerecupereerd, maar het zal sowieso niet gemakkelijk zijn.”

Mike Van de Rostyne, Voorzitter van Judo Vlaanderen, blikt tevreden terug. “Er was een mooie opkomst van deelnemers en supporters hier in Ingelmunster. Ik zag spannende kampen en mooie ippons. Hier en daar valt het op dat ook bij de jeugd kampen onbeslist blijven binnen de reguliere wedstrijdtijd. Ze moeten bijgevolg in de verlengingen het verschil maken en die Golden Score kan soms lang uitlopen, wat we op de laatste toernooien steeds vaker zien. Zolang de judoka’s blijven aanvallen en initiatief tonen, blijven het interessante kampen om te volgen. Dit VK was een succes. Laten we hopen dat onze Vlaamse judoka’s op het BK ook een medaille kunnen pakken.”

Tijl Lindekens, Hoofd Jeugdontwikkeling van Judo Vlaanderen, zat aandachtig alle kampen van de jonge judoka’s vanop de tribune te analyseren. Inzake U15 en U18 maakte Tijl een aantal bemerkingen. “Jammer dat bij U18 niet alle categorieën volledig waren. Dat is iets waarover we moeten nadenken. Hoe verdere instroom en doorstroom van wedstrijdjudoka’s waarborgen en op welke manier we dat gaan aanpakken. Ik denk dat hier wat verandering voor nodig is, dat gaat niet vanzelf miraculeus gebeuren. Als federatie moeten we daaraan sleutelen om dat hiaat op te vangen. Daarentegen merk ik tevens dat er in redelijk wat gewichtscategorieën (-60kg, -66kg, -63kg, -57kg) van U18 toch wel wat judoka’s zitten waarmee we naar internationaal niveau toe aan het groeien zijn en waarvan we verwachten dat ze internationaal toch dat extra stapje kunnen zetten. Er is een goede groep gecreëerd die samen traint en elkaar beter maakt. Dat merk ik ook in het niveau van de wedstrijden van U18. Ik ben daar zeer tevreden over. Bij U15 zie ik dat er binnen de clubs goed gewerkt wordt met de judoka’s want er is een goede basis van wedstrijdjudo, echter uiteraard weer met die kleinere groep. Ook hier jammer dat er geen volle reeksen zijn. Daarom moet er gewerkt worden aan doorstroom van de jongeren. Tegelijk besef ik dat we de kinderen die hier op de mat staan toch wel moeten koesteren omdat zij veel moeite doen. Vanuit hun club komen ze naar regionale trainingen, naar de TT15-trainingen, en dat merk je dan ook aan de resultaten. Ze durven uit de eigen club komen om hun horizon te verbreden. Dat is zeer positief. Alleen moeten we die groep ook kunnen verbreden en dat is een van onze grootste uitdagingen. De TT15 -trainingen zijn een aanbod van ontwikkeling en dat is goed. En de atleten die hier staan, nemen daar al aan deel. Het geeft hen ondersteuning om hier op het podium te staan. Dit gaat echter niet het idee van wedstrijdaanbod verbreden. We moeten bijgevolg ook gaan nadenken over de wedstrijdvormen en wedstrijdorganisatie. Hoe we een grote instroom, maar ook doorstroom creëren. Op zich heb je een groot jeugdpotentieel binnen Judo Vlaanderen, alleen denk ik dat we niet voldoende mensen bereiken om het ten volle te benutten.” Wordt dan ook vervolgd.

Resultaten

De resultaten van het VK Judo Jeugd 2023 vind je via deze link.
Binnenkort kan je deze ook terugvinden in het resultatenarchief op de website.

Fotogalerij

Links naar de foto’s gemaakt door onze officiële fotografen vind je hierna.
Ann Mampaey

Rik Vander Sanden

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.