Grand Slam Parijs: Brons voor Mina Libeer

BURST/PARIJS – Op 16 en 17 oktober vond in Parijs de 50ste editie van de Paris Grand Slam plaats. Judo Vlaanderen selecteerde vier judoka’s voor dit tornooi op de World Judo Tour van de IJF. We blikken terug op de kampen van onze ateleten

Na een bye in de eerste ronde komt Ellen Salens (-48kg/JS De Poorter) in actie tegen de Servische Andrea Stojadinov. Beide judoka’s pakken een strafpunt vroeg in de kamp, een wedstrijd die beide kanten kan opgaan. Echter, met nog 38 seconden op de klok pakt de Servische een punt en wint de kamp.

Na tevens een bye in de eerste ronde start Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko) tegen de Duitse Mascha Ballhaus. Het wordt een stevige kamp die uiteindelijk in de verlengingen wordt beslecht. Beide judoka’s pakken 2 strafpunten. Amber verliest de wedstrijd door een derde shido.

Mina Libeer pakt mooi brons

Ook Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke) start met een bye. In de tweede ronde staat ze tegenover de Amerikaanse Mariah Holguin. De wedstrijd wordt in Golden score gesleept waarbij Mina wint op strafpunten. In de kwartfinale treedt Mina in het krijt tegen de Sloveense Katja Kajzer. Een slopende kamp die tot meer dan 5 minuten in de verlengingen duurt. Mina verliest deze wedstrijd op strafpunten en wordt doorverwezen naar de herkansingen. Haar tegenstander daar is de Française Martha Fawaz. In de répéchage kan Mina zich plaatsen voor de kamp om het brons door de Française net binnen de reguliere tijd te verslaan. In de medaillekamp staat onze atlete tegenover de Française Faiza Mokdar. Het wordt een spannende wedstrijd die beslist wordt in de Golden Score. Met twee strafpunten als een zwaard van Damocles boven haar hoofd behoudt Mina haar cool en wacht geduldig haar kans af om de Française voor eigen publiek uit te schakelen. Brons voor Mina! Een knappe prestatie!

“De eerste dag in Parijs werd afgesloten met een bronzen plak,” aldus een tevreden JV-coach Mark van der Ham. “Kampen 21,22 en 26 zijn de eerste wedstrijden voor Ellen Salens, Amber Ryheul en Mina Libeer. Ellen start en helaas na 4 minuten geen winst, wel een goede kamp. Amber komt jammer genoeg niet goed in haar spel en verliest haar kamp. Mina wint de eerste wedstrijd met een stroeve kamp. De tweede komt ze een stuk beter voor de dag, na minuten in de Golden Score krijgt ze toch een derde straf en wordt daarmee verwezen naar de herkansingen. In de herkansing presteert Mina knap door en kampt ze zich langs twee jonge Françaises naar het brons. Een zeer knap resultaat!”

“Ik ben erg blij met de deze medaille en deze dag,” reageert Mina vanuit Parijs. “Ik kijk alvast uit naar de volgende competities.”

Matthias Casse vs. François Gauthier Drapeau

Op zondag 17 oktober was dan Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) aan de beurt. Zijn eerste terugkeer naar de wedstrijdtatami na zijn bronzen medaille op de Olympische Spelen in Tokio. Matthias start de GS tegen de Canadees François Gauthier Drapeau. Een kamp die Matthias beslist een minuut in de verlengingen. In de kwartfinale verliest Matthias van de Japanner Takeshi Sasaki en wordt hij doorverwezen naar de herkansingen. Daar staat hij tegenover de Duitser Tim Gramkow. Matthias beslecht de kamp in de Golden Score en kwalificeert zich voor de kamp om het brons. In deze wedstrijd ontmoet hij de Japanner Sotaro Fujiwara. Beide kampers pakken een strafpunt voor passiviteit. De Japanner krijgt nog een tweede shido, maar lukt erin een punt te scoren en vervolgens Matthias af te houden tot het einde van de kamp. Matthias grijpt naast het podium en eindigt vijfde.

“Na een verdiende rustperiode volgend op de Olympische spelen kwam Matthias in Parijs weer de mat op,” reageert coach Mark van der Ham vanuit de Lichtstad. “Met vernieuwde ideeën en doelen won Matthias vandaag zijn eerste kamp, om vervolgens tegen de Japanner Sasaki in de kwartfinale uit te komen. Een snelle kamp, helaas in het nadeel van Matthias. In de herkansing won Matthias vervolgens zijn wedstrijd om tegen 17u voor brons te kampen tegen een andere Japanner. De wedstrijd verliep tot de helft goed, waarna Fujiwara een score wist te maken. Matthias deed er vervolgens alles aan om tegen te scoren, maar helaas lukte dat niet. Niettegenstaande een positieve dag met als eindresultaat een vijfde plaatst. Voor nu een prima dag.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.