IJF Masters in Boedapest: GOUD voor Casse!

BURST – Drie JV-judoka’s namen deel aan het Masters tornooi van de IJF in Boedapest, Hongarije dat plaatsvond van 4 t.e.m. 6 augustus. We overlopen hierna hun parcours. Matthias Casse pakte zijn derde Masters medaille, de tweede gouden!

Amber Ryheul (-52kg/ Kon. Ieperse JC Neko)

Ronde 1: Overwinning vs. Maria Siderot (POR)
Ronde 2: Nederlaag vs. Distria Krasniqi (KOS)

Ryheul vs. regerend Olympisch kampioen Krasniqi

“Ik heb het tornooi beleefd zoals elk tornooi op dit niveau,” reageert Amber na haar kamp. “Ik heb er wel zoveel mogelijk van genoten omdat niet iedereen zomaar aan de Masters kan en mag deelnemen. Trots, maar met nuchterheid aan het tornooi begonnen. Ik had bijna identiek dezelfde loting al op het WK. De eerste kamp kon ik in de verlengde tijd naar mijn hand zetten. Ik voelde me sterk en fris. De volgende kamp was tegen Krasniqi, de nummer 1 op de wereldranking en regerend Olympisch kampioen (-48kg), m.a.w. absoluut geen gemakkelijke kamp. Op het WK had ik toch getoond dat ik vordering maak om haar te verslaan. Ik heb er alles aan gedaan. Mijn positie was nog niet altijd positief genoeg, waardoor ik strafpunten kreeg. Op 20 seconden van het einde scoorde ze wazari en ik kon dit niet meer recht zetten. Ik heb naar mijn gevoel gedaan wat ik kon. Ik voel mijn progressie, maar om van zo iemand te winnen zal er nog wat gesleuteld moeten worden. Ik geloof evenwel dat dit met de huidige omkadering zeker zal lukken. Ik wil hen allemaal daar zeker voor bedanken. Mijn focus ligt nu op de Grand Prix in Zagreb binnen 2 weken. Hopelijk kan ik daar wat verder geraken en de positieve lijn die toch zichtbaar is verder zetten.”

Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle)

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs. Bolor-Ochir Gereltuya (MGL)
Kwartfinale: Overwinning vs. Kenya Kohara (JPN)
Halve finale: Overwinning vs. Saeid Mollaei (AZE)
Finale: Overwinning vs. Guilherme Schimidt (BRA)

Casse vs. Schimidt

“Dit voelt extra fijn. Toen ik mijn eerste gouden medaille op de Masters pakte in Qingdao gaf mijn tegenstander verstek en moest ik er niet voor kampen. Hier in Boedapest wel en dat geeft toch wel een goed gevoel,” aldus Matthias in de Mixed Zone.

Bekijk het volledige Mixed Zone interview van Matthias hier.

“Matthias kent een perfecte dag,” aldus Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx. “Hij scoort makkelijk en maakt geen fouten in gripping of positie. Opnieuw een ongelooflijke prestatie. Ook mijn felicitaties aan het ganse team dat hem begeleidt.”

Toma Nikiforov (-100kg/ Topsport Defensie)

Ronde 1: Overwinning vs. Otabek Turaboev (UZB)
Ronde 2: Overwinning vs. Aleksandar Kukolj (SRB)
Kwartfinale: Nederlaag vs. Ilia Sulamanidze (GEO)
Herkansingen: Nederlaag vs. Kyle Reyes (CAN) opgave door blessure

Nikiforov vs. vs. Sulamanidze

Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx blikt terug op het tornooi. “Amber vecht een goed toernooi. Haar scorend vermogen is afgelopen periode toegenomen en dat kan ze tonen in de eerste kamp. De tweede wedstrijd botst ze echter op de sterke Krasniqi. Ze doet een goede kamp waarin ze haar evolutie kon laten zien, maar dat was nog onvoldoende om te winnen. Dit belooft voor het komende tornooi in Zagreb. Matthias vecht een perfect toernooi. Hij scoort makkelijk en maakt geen fouten op tactisch vlak. De Matthias die we in Boedapest zagen, is heel moeilijk te kloppen. De verwachtte finale tegen Tato kwam er niet, maar dat is vooral spijtig voor de Georgiër. Matthias was in elk geval klaar. Toma kent een moeilijke start, maar zijn tweede kamp tegen Serviër was goed. Tegen de Georgiër kwetst hij zich en kan hij niet tot het uiterste gaan. Verder doen was geen optie. Hopelijk valt de blessure mee, want de Toma die we zagen was duidelijk conditioneel beter dan tijdens WK.”

Het team werd begeleid door JV-coach Damiano Martinuzzi en Technische Directeur Topsport Koen Sleeckx. Medische begeleiding gebeurde door Vincent Adriaensen.

Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke) staat op de 13de plaats in de wereldranking. Door revalidatie na blessureleed kon ze echter niet deelnemen aan deze Masters.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

6 augustus 2023

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.