Internationaal scheidsrechter Heather Loontjens voor tweede keer op rij door IJF uitgezonden naar WK

BURST – Naast de negen judoka’s van Team Belgium die van 7 tot 14 mei het beste van zichzelf gaan geven op de internationale tatami tijdens het WK Judo in Doha te Qatar, gaat onze landgenote Heather Loontjens dat ook doen. Evenwel aan de andere zijde van de mat, en niet in judogi, maar in strak pak, als scheidsrechter. Heather Loontjens is dan ook mooi op weg om in het voetspoor te treden van Franky De Moor. Dit is voor haar het tweede WK op rij waarbij de IJF haar aanduidt om de kampen in goede banen te leiden. Een belangrijke stap in haar carrière, nu zeker met de Olympische Spelen van Parijs aan de horizon. Maar eerst dus Doha.

“Mijn selectie voor het WK van vorig jaar in Tasjkent had ik toen eigenlijk nog niet verwacht. Ik dacht niet dat de IJF mij hiervoor al in het vizier had. Ik had er dan ook niet bij stilgestaan en was toen aangenaam verrast,” aldus Heather. “Nu daarentegen, was het wel spannend want ik wou er natuurlijk weer bij zijn. Vertrekkend van het feit dat dit inderdaad een belangrijke indicatie kan zijn voor mijn eventuele selectie als scheidsrechter tijdens de Spelen in Parijs. Ik voelde me wel wat zenuwachtiger in de periode van de selectie in vergelijking met vorig jaar. Omdat ik het belang deze keer veel hoger inschatte, vorig jaar had ik het niet zo zien aankomen. Extra druk dus die ik mezelf wat had opgelegd. Ik was dan ook zeer tevreden en tegelijk opgelucht zodra de selectie gekend was.” Haar huidige selectie is evenwel een indicatie, maar niks is reeds zeker. “Er is nog altijd geen definitieve beslissing inzake de selectie voor Parijs, hoewel de kans groot is dat de Olympische selectie uit dezelfde poule scheidsrechters voor het WK komt. Dit WK zal ik uiteraard goed moeten presteren om tot die happy few te gaan behoren. Moest ik er nu niet bij geweest zijn, denk ik dat de kans om een Olympisch ticket als scheidsrechter te verzilveren heel miniem zou zijn geweest.”

Betekent dit voor Heather dat ze dit WK aanvat met een andere mindset? “Als scheidsrechter niet echt,” aldus de official. “Als scheidsrechter, net als een judoka, aanschouw ik het kamp per kamp. Niet vergeten, de judoka staat immers centraal. Het is mijn taak om de juiste winnaar af de mat te doen stappen. Die mindset blijft dezelfde. In je achterhoofd weet je natuurlijk wel dat elke beslissing die je neemt, meetelt in de richting van Parijs … of juist niet. Vorig jaar was ik supercontent dat ik reeds in aanmerking kwam voor het WK. Nu is dat eerder van ik moest er terug bij zijn, ik ben er opnieuw bij, nu moet ik ten volle presteren ook, met de kampende judoka’s op de eerste plaats.”

Wanneer is dit WK voor Heather geslaagd? “Als ik een aantal kampen in de finaleblokken mag leiden,” stelt ze resoluut. “Vorig jaar kregen we te horen dat er maximaal 5 van de 8 in de finaleblokken konden staan, ik stond er 4 keer in. Als ik er opnieuw zoveel malen insta, ben ik best tevreden. Ik kijk bovendien ernaar uit om de kampen van de absolute toppers te leiden, hetzij in de voorrondes of in het finale blok. Da’s altijd mooi meegenomen,” aldus nog de scheidsrechter.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

5 mei 2023

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.