Opleidingsdag MJOP voor pilootclubs

BURST/WILRIJK – Zaterdag 21 mei jl. ging in de topsportschool te Wilrijk de eerste opleidingsdag door voor de pilootclubs die in sportseizoen 2022-2023 met het meerjarenontwikkelingsplan (MJOP), in het bijzonder de leerlijn techniek, aan de slag gaan.

De dag startte met een korte intro van Dirk De Maerteleire, voorzitter CGT. Dirk benadrukte de sterkte van dit meerjarenontwikkelingsplan, m.n. enerzijds de samenwerking tussen de verschillende commissies en anderzijds de mate waarin dit werk onderbouwd werd door wetenschap en ervaring. In 2020 werd vanuit de topsport het signaal gegeven dat Judo Vlaanderen, op grond van een optimale begeleiding van onze judoka’s, meer aan onze clubs zou moeten bieden dan zuiver de bestaande leerlijn techniek. Vanuit deze vraag werd een projectgroep opgestart onderverdeeld in verschillende werkgroepen (leerlijn techniek, leerlijn fysiek, leerlijn waarden, Judo Vlaanderen aanbod). Het resultaat is een op wetenschap en ervaring gebaseerd meerjarenontwikkelingsplan waarin participatie en prestatie elkaar ontmoeten met als finale doel elke judoka te begeleiden naar levenslang judo.

Verschillende clubs stapten ondertussen in als pilootclub en brengen de leerlijn techniek volgend sportjaar in praktijk. Op deze eerste opleidingsdag maakten trainers van JC Zwevegem, JC Banzai Nazareth, JC Brugge, JC Edo, JC Hajime Stevoort, Judoteam Duffel, JC Koolskamp, JC Mansio Meise, JS Tielt, JC Olen en JC Zwijndrecht onder leiding van Tijl Lindekens (Hoofd Jeugdontwikkeling Topsport) en Leen Dom (DSKO), kennis met het nieuwe model voor techniekontwikkeling. In de praktijksessie werd er gewerkt rond de basisvoorwaarden en technieken voor 5de kyu in het nage waza. JC Lichtervelde, JC Jokohazam Kortemark, JC Evergem, JC Gruitrode, JC Fudji Yama Boom/Schelle en JC Hooglede gaan in september ook aan de slag met deze nieuwe leerlijn techniek, maar konden er op 21 mei nog niet bij zijn.

De trainers passen de nieuwe leerlijn voor 5de kyu toe vanaf het sportseizoen 2022-2023. Deel 2 van de opleiding staat gepland op 18 juni. Ook in het voorjaar 2023 worden feedbackmomenten en opleidingsdagen ingepland.

Wil je graag weten wat het meerjarenontwikkelingsplan (MJOP) en de nieuwe leerlijn techniek inhoudt? Hou 10 december alvast vrij! Op de Dag van de Trainer plannen we drie praktijksessies die een inkijk geven in deze nieuwe visie en aanpak!

We willen de pilootclubs bedanken voor hun medewerking aan dit, voor onze judoka’s, belangrijke project!

Leen Dom, DSKO
Projectgroep MJOP

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.