Opnieuw podiumplaats voor Nikiforov: brons op Grand Slam Tbilisi!

TBILISI/BURST – Na een slopend trainingskamp in Georgië was Toma Nikiforov (-100kg/24 WRL) de enige JV-judoka die samen met JV-coach Damiano Martinuzzi ter plaatse bleef om deel te nemen aan de Grand Slam Tbilisi, het derde event op de World Judo Tour van de IJF. En met succes! Toma pakt overtuigend brons en stapte daarmee voor de tweede keer op rij op het podium na goud in Tasjkent.

Na een bye in de eerste ronde startte Toma zijn campagne perfect met een eerste overwinning tegen de Kroaat Zlatko Kumric (36 WRL). In zijn tweede kamp versloeg Toma de Pool Oleksii Lysenko (69 WRL) met ippon in de reguliere tijd.

In de kwartfinale ontmoet hij de Georgiër Onise Saneblidze (52 WRL) die in de tweede minuut op voorsprong komt via waza-ari. Met amper 25 seconden op de klok kan Toma tegen scoren en sleept zo de kamp naar de verlengingen. In de Golden Score wordt het een slopende wedstrijd waarbij Toma wint op strafpunten wanneer de Georgiër van de scheidsrechter zijn derde shido krijgt. De weg naar het podium ligt open want onze judoka plaatst zich na deze overwinning voor de halve finale.

In de halve finale wordt het duidelijk dat Toma diep is gegaan in zijn vorige kamp. Amper gerecupereerd verliest onze landgenoot twintig minuten later van Illia Sulamanidze (GEO/46 WRL). De Georgiër scoort een waza-ari en vloert daarna Toma met ippon.

Toma moet zich bijgevolg tevreden stellen met een kamp voor het brons tegen de Zweed Joakim Dvarby (29 WRL). En dat doet hij met brio. Toma kan snel een punt scoren met waza-ari en behoudt deze voorsprong tot aan het einde van de kamp. Met het gekende resultaat: een mooie bronzen plak en enkele plaatsen hoger in de ranking.

“Toma kent een goede dag en stoot vlot door naar de kwartfinale,” stelt een tevreden Koen Sleeckx, Technisch Directeur Topsport. “Hij is heel aanvallend maar knalt op een counter. Daarna blijft hij evenwel het initiatief nemen en maakt gelijk. Toma blijft heel gretig en dat kost energie. Hij wint zo wel deze wedstrijd, maar kan onvoldoende recupereren voor de halve finale. In de wedstrijd voor het brons kan hij dan via mooie score de wedstrijd in zijn voordeel beslissen. We zagen heel spectaculair judo. Zo schuift Toma weer goed op in de wereldranking en de Olympische kwalificatie. Knappe prestaties waren er ook langs Waalse kant te bespeuren. Met goud voor Sami Chouchi (-81kg) en brons voor Gabi Willems (-70kg) was het met drie medailles een succesvol weekend voor het Belgische judo!”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.