Persmoment WK Judo 2023: veel persbelangstelling voor onze judoka’s

BURST/WILRIJK – Op 27 april vond in de topsportschool te Wilrijk, waar onze toppers trainen, het traditionele persmoment voorafgaand aan het Wereldkampioenschap Judo plaats. Opnieuw veel persbelangstelling van zowel TV als de geschreven pers. Reporters van Sporza, RTBF, Het Laatste Nieuws, Nieuwsblad, La Dernière Heure, alsook Belga Press Agency en Antwerps Persbureau tekenden present.

In de aanloop van het WK wordt het dus uitkijken naar artikels en reportages op de kanalen van bovenvermelde media. Uiteraard polste Judo Vlaanderen ook naar de paraatheid van onze judoka’s voor het nakende WK dat doorgaat in Doha, Qatar van 7 t.e.m. 14 mei a.s.

Voor Ellen Salens (-48kg/JS Merelbeke) is het de tweede keer dat ze deelneemt aan het WK Senioren. “De voorbereidingsfase was intens. We zijn onlangs nog twee weken naar Japan geweest waar we heel veel randori’s hebben gedraaid. En nu de laatste voorbereidingen hier in Wilrijk. Ik hoop dat de competitie wat beter verloopt vanaf nu, want ik heb een teleurstellende periode achter de rug. Ik ben het voorjaar in mineur gestart. Ik hoop dat er nu een keerpunt komt, want zowel fysiek als mentaal is het een moeilijke periode geweest. Ik wil dat nu afsluiten om de nieuwe maand met het WK goed te starten.”

Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko) neemt in Doha voor de derde maal deel aan het WK Senioren. Haar beste prestatie was in 2021 toen ze op een zevende plaats eindigde. “Vorig jaar heb ik niet aan het EK en WK kunnen deelnemen door blessureleed, ook de Masters heb ik gemist door corona. Dus alle grote tornooien heb ik vorig jaar aan mij moeten laten voorbijgaan. Dit is de eerste keer dat ik er terug sta.” De judoka komt terug van ver. In het voorjaar behaalde ze op de World Judo Tour twee zevende plaatsen. Een signaal dat haar prestatie terug de juiste kant op gaat. “Ik sta opnieuw met een positief gevoel op de mat. Het plezier om te judoën is ook helemaal terug. Het is lastig geweest om na de blessures het oude niveau terug op te pikken want je wil meteen mee zijn met de rest. En dat slaat dan wat tegen. Ik heb ook veel wedstrijden gedraaid en dat voelt goed. Want ik had het ritme nodig. Twee zevende plaatsen dat is een goed begin. Ik hoop dat ik op het WK goed kan kampen. De stage in Japan was top, zwaar dat zeker, maar met veel voldoening heb ik die stage afgewerkt. Ik heb mezelf verbaasd dat ik opnieuw een mooie evolutie heb doorgemaakt om de stage beter door te brengen dan ervoor. Dat is alleen maar positief.”

Voor Karel Foubert (-90kg/JC Olympia Brugge) betekent zijn selectie meteen ook zijn debuut op het WK voor Senioren. De judoka maakte het afgelopen jaar veel progressie en
hij kijkt er dan ook naar uit. “Uiteraard ben ik heel enthousiast. Dit is het niveau waarop ik wil presteren. Ik voel me in de beste vorm van mijn leven, ik vertrek naar Qatar heel goed voorbereid. Ik hoop daar dan ook mijn beste prestatie neer te zetten.” In het voorjaar noteerde Karel twee zevende plaatsen op de World Judo Tour en pakte hij zilver op een European Cup. “De progressie is er. Ik pak ook meer tempo in mijn kampen. Ik vertrek met een open geest naar dit WK. Ik weet wat ik kan. Ik heb een goede voorbereiding achter de rug. Ik kan het iedereen in mijn gewichtsklasse moeilijk maken. Ik bekijk het dan ook kamp per kamp en zie hoever ik geraak met mijn huidige vorm.”

Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) is ondertussen toe aan zijn vijfde WK bij de Senioren. De laatste drie stond hij op het podium, goed voor een mooie collectie edelmetaal van respectievelijk zilver, goud en zilver. Hoewel brons in zijn collectie ontbreekt, blijft de ambitie van deze topper evenwel goud. “Goud is de missie, maar het podium de opdracht. De voorbereiding was dan ook goed. In Japan had ik de opportuniteit om heel wat randori’s te draaien tegen sterke tegenstanders. Het selectiesysteem in Japan is heel streng. Er worden maar enkele toppers uitgezonden. Tijdens zo’n trainingskamp melden zich bijgevolg heel wat tegenstanders aan die zich met mij willen meten.” Drie WK-finales op rij is een unieke prestatie. “Ik wil dat uiteraard verder zetten. De concurrentie is echter heel hoog. De concentratie moet er zijn vanaf de eerste kamp. Op de Grand Slam van Parijs is het dit jaar misgelopen. Focus blijft bijgevolg heel belangrijk. Er gaat veel druk op mij liggen, maar ik weet nu hoe ik daarmee moet omgaan.”

Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie) heeft als oudste judoka van de selectie reeds vijf WKs onder de gordel. Goed voor een bronzen plak (2015), een vijfde (2022) en een zevende (2017) plaats. Net geen medaille vorig WK dus en ook op de laatste tornooien – Masters 2022 en GS van Parijs 2023 – greep het zwaargewicht net naast het podium. Blessureleed verhinderde hem verdere deelname aan tornooien op de World Judo Tour in het voorjaar, maar nu staat hij er weer. “Op de stages heb ik minder judo getraind dan mijn teamgenoten, maar meer het accent gelegd op cardiotraining. Want dat bleek nodig. De keuze voor trainingskampen in Brazilië en Japan was terecht. In België heb ik haast geen partners om randori’s te draaien, ook de andere judoka’s hebben hier maar een beperkt aantal tegenstanders. Vandaar ook de vele stages. In Brazilië en Japan daarentegen hebben we heel veel keuze. En dat komt ons judo zonder twijfel ten goede.” Met zijn vele jaren ervaring vertrekt Toma ‘cool’ naar het WK. “De media zijn vooral gefocust om Matthias, wat vanzelfsprekend is na drie opeenvolgende finales. Dat is haast ongezien, zowel in België als wereldwijd. Ik kijk dan ook ernaar uit om met veel judoplezier dit WK aan te vangen. Uiteraard blijft de focus bij elke kamp op de overwinning, maar ik ga vooral doen wat ik graag doe: judo.”

Net voor het WK van 2022 werd de Duitser Udo Quellmalz aangesteld als hoofdcoach van Judo Vlaanderen. Ondertussen zijn we een jaar verder en staan we aan de vooravond van het volgende WK. “De competitiekalender van de IJF is veeleisend. Heel veel toernooien. Vandaar dat we voor onze judoka’s selectief tewerk gaan inzake deelname. De vijf geselecteerde judoka’s hebben zich gedegen klaargestoomd voor dit WK. De trainingen waren steeds zeer intens. Je moet er echt wel zin in hebben. Ze zijn klaar en gemotiveerd.”

“Onze judoka’s zijn inderdaad in goede vorm en klaar voor Doha,” vult coach Damiano Martinuzzi aan. “Resten er nu nog wat kleine zaken waarop moet worden gelet, maar dat komt goed.” De judoka’s hebben minder tornooien gedraaid in vergelijking met de voorbereiding tot het WK van vorig jaar. Daar is echter een logische verklaring voor. “De regel van 50% voor de punten die meetellen voor de Olympische kwalificatie loopt tot mei. Daarna sprokkel je punten voor de volle 100%. Vandaar dat we kieskeurig zijn geweest. Een of twee tornooien om nog eens gewicht te maken. Verder beperken we ons tot de tornooien noodzakelijk voor onze judoka’s om zich te kwalificeren want het programma van de IJF is slopend. Daarentegen hebben we sterk ingezet op de voorbereidingen met een heleboel sterke trainingskampen, zoals o.a. in Brazilië en Japan. Inzake randori’s hebben ze zeker een mooie dosis gekregen. Dus ik ben er zeker van dat ze goed voorbereid zijn. Medaillekansen? Uiteraard, maar zoals steeds blijft het kamp per kamp en de concurrentie is zeer groot.”

Wij kijken alvast uit naar de prestaties van onze judoka’s!

Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke) behoorde tevens tot de WK-selectie, maar dient verstek te geven door een blessure opgelopen tijdens het trainingskamp in Japan.

Internationaal scheidsrechter Heather Loontjens (JS Merelbeke) werd door de IJF aangeduid om de kampen te leiden.

Christian Pierre,
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.