Tokio Grand Slam: zilver voor Casse

BURST/TOKIO – Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) eindigt het jaar opnieuw op het medaille podium. Als enige deelnemende Belg pakte hij het afgelopen weekend, op zaterdag 2 december, een zilveren plak op de Tokio Grand Slam, het laatste tornooi van 2023 op de IJF World Judo Tour.

Casse vs. Perez (CHI)

Onze landgenoot heeft zich in Japan duidelijk herpakt na een teleurstellende vijfde plaats op het Europese kampioenschap in het Franse Montpellier. Matthias legde zonder meer een sterk parcours af in de Japanse hoofdstad. Na een bye in de eerste ronde, versloeg hij in zijn poule achtereenvolgens de Chileen Jorge Perez (IJF 133, waza-ari), de Oekraïner Mykhailo Svidrak (IJF 37, drie shido’s) en de Kirgiziër Asad Masabirov (IJF 30, waza-ari). In de halve finale zette Casse de Tadzjiek Somon Makhmadbekov (IJF 8, 3 shido’s) opzij met ippon. De laatste drie kampen werden beslecht in de verlengingen.

In de finale moest onze nummer 2 van de wereld in de categorie tot 81 kg evenwel de duimen leggen voor de vijf jaar jongere Zuid-Koreaan Joonhwan Lee en nummer 4 van de wereld. Die scoort in de tweede minuut een waza-ari. Casse kan niet meer tegenscoren en verliest de kamp.

Deze zilveren medaille is ongetwijfeld een opsteker voor Casse na twee mindere toernooien. Op de Grand Slam in Bakoe verloor hij toen zijn tweede kamp en op het EK eindigde hij als vijfde. De zilveren medaille in Tokio is bijgevolg zijn eerste medaille sinds hij opnieuw met de Nederlandse coach Mark van der Ham samenwerkt.

“Ik ben tevreden met hetgeen Matthias heeft laten zien, zeker ook na de aanpassingen die we hebben doorgevoerd de afgelopen periode,” aldus coach Mark van der Ham vanuit Tokio. “Echter hebben we in de finale ook gezien dat er zeker nog werk aan winkel is!”

Met de finale tegen Lee kreeg Matthias wat hij wenste. “Ik keek er al even naar uit om Lee eens vast te pakken. Dat is zeer belangrijk met het oog op de Spelen in Parijs. Nu hebben we veel informatie waarmee we aan de slag kunnen gaan. Hieruit kan ik nog veel leren en bijsturen waar nodig. Het is leuk om mijn jaar af te sluiten met een medaille op een van de zwaarste competities van het jaar. De Tokio Grand Slam is altijd een speciale competitie en iets waar ik vroeger als jonge judoka over droomde. Om hier nu op het podium te staan, is zeker leuk. We blijven hier nog twee weken om te trainen met de besten van de wereld. Daarna is het tijd voor wat rust. Ik heb een lang en zwaar jaar achter de rug dus wat rust zal deugd doen voor het Olympisch jaar dat eraan komt.”

Hierna volgt een overzicht van de kampen. Via de hyperlinks kan je ze herbekijken (mits je een IJF abonnement hebt).

Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) – ZILVER

Ronde 1: bye
Ronde 2: Overwinning vs. Jorge Perez (CHI)
Ronde 3: Overwinning vs. Mykhailo Svidrak (UKR)
Kwartfinale: Overwinning vs. Asad Masabirov (KGZ)
Halve finale: Overwinning vs. Somon Makhmadbekov (TJK)
Finale: Nederlaag vs. Joonhwan Lee (KOR)

Internationaal scheidsrechter Val Van Neste werd door de IJF aangeduid om de kampen te leiden.

Na de Grand Slam blijft Matthias in Tokio voor een intensief trainingskamp, samen met JV-topsport judoka’s Duyck, Batchaev, Nikiforov, Ryheul, Libeer en de topsport judoka’s van zusterfederatie JWB.

“Stages als deze zijn voor mij heel belangrijk,” aldus Matthias. “Ik moet tegen tegenstanders van wereldniveau kunnen trainen om nog beter te kunnen worden. In België is dat aanbod vrij beperkt. In Japan kwam ik me twee weken volledig focussen op judo zonder enige afleiding. Enkel eten, slapen en heel hard trainen.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

4 december 2023

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.