Toma Nikiforov pakt eerste Grand Slam goud in Tasjkent

TASJKENT/BURST – Van 5 tot en met 7 maart jl. ging in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent de tweede Grand Slam van dit jaar door. Vier judoka’s van Judo Vlaanderen traden er in het krijt, m.n. Mina Libeer, Jeroen Casse, Matthias Casse en Toma Nikiforov. Ze werden begeleid door de JV-coaches Mark van der Ham en Damiano Martinuzzi. Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx leidde de delegatie.

Coach Martinuzzi geeft Mina de laatste instructies tijdens de warm-up

Mina Libeer (-57kg/47 WRL) beet op 5 maart de spits af. Na een bronzen plak op de European Open in Praag, amper een week geleden, zijn de verwachtingen hoog gespannen bij de judoka. Mina verliest echter in de eerste ronde van haar tegenstander Bakyt Kussakbayeva uit Kazakstan. Vroeg in de kamp scoort Kussakbayeva een punt met waza-ari en gaat dan in de verdediging. De Kazakse judoka krijgt nog twee strafpunten, maar kan Mina afhouden tot het eindsignaal.

“Mina verliest haar eerste kamp. Een moment niet aandachtig en ze krijgt een score tegen. Op dit niveau wordt zoiets streng afgestraft. Nadien domineert ze duidelijk de kamp, maar onvoldoende om haar tegenstander nog een derde shido te doen krijgen,” aldus Koen Sleeckx.

Jeroen Casse vs. Phridon Gigani (GEO)

Jeroen Casse (-73kg/192 WRL) staat in de eerst ronde tegen de Georgiër Phridon Gigani (95 WRL). Een kamp die alle kanten kan opgaan. Nadat de judoka’s allebei twee strafpunten pakken in de reguliere tijd beslist Jeroen de kamp na een minuut in de Golden Score met een waza-ari. In de tweede ronde wordt Jeroen echter verslagen door de Rus Evgenii Propkopchuk (52 WRL) met ippon.

“Jeroen Casse start goed. De wedstrijd is gelijk oplopend, maar Jeroen kan uiteindelijk de Georgiër gooien in golden score. Tegen zijn volgende tegenstander start hij agressief, doch hij laat de Rus te veel tijd op grond. Die werkt mooi naar juji gatame (armklem) en de competitie eindigt voor Jeroen in tweede ronde,” aldus Koen.

Belgisch onderonsje voor het brons

Matthias Casse (-81kg/1 WRL) raast door de voorronde en verslaat achtereenvolgens Filip Stancel (SVK/64 WRL), Antonio Esposito (ITA/29 WRL) en Dagvasuren Nyamsuren (MGL/38 WRL) om zich te plaatsen voor de halve finale. Daar sputtert de motor echter tegen de Oezbeek Sharofiddin Boltaboev (9 WRL) waardoor hij voor de tweede maal op de internationale tatami tegen landgenoot Sami Chouchi (22 WRL) van de Waalse zusterfederatie FFBJ uitkomt. Een Belgisch onderonsje dus op de mat in Tasjkent voor de kamp om het brons. De eerste maal op het EK 2020 in Praag won Casse, maar hier in Tasjkent ging de overwinning naar Chouchi na een slopende kamp in Goldens score. Matthias eindigt dus op de vijfde plaats.

Matthias Casse vs. Sami Chouchi

“Matthias ging zijn tornooi heel goed van start,” vindt Koen Sleeckx. “In zijn eerste kamp tegen de Slovaak laat hij geen kansen en wint hij vlot met een houdgreep. Tegen de sterke Italiaan zien we opnieuw fris judo en Matthias kan de wedstrijd snel in zijn voordeel beslissen. Daarna volgt de Mongool. Deze wedstrijd wordt een echte uitputtingsslag. Na 10 minuten kan Matthias scoren en hij plaats hij zich voor de halve finale. Wellicht volgde de halve finale te snel. Matthias vecht verdienstelijk tegen de thuisfavoriet, maar krijgt waza-ari tegen. In de herkansing om het brons kan hij zich niet doorzetten. Onze landgenoot Chouchi pakt het brons. Toch heb ik een goede Matthias aan het werk gezien in de eerste rondes waar hij explosief judo toonde met knappe scores. Hij groeit opnieuw naar zijn beste vorm. Nu volgt een iets langere trainingsperiode alvorens de volgende wedstrijden eraan komen.”

Toma Nikiforov vs. Boris Georgiev (BUL)

Toma Nikiforov (-100kg/40 WRL) zorgde voor een ware primeur in Tasjkent. Hij pakte er zijn allereerste gouden plak op een Grand Slam! Na een foutloos parcours in de eliminatieronde zette hij achtereenvolgens Bojan Dosen (SRB/30 WRL), Dario Kurbjeweit Garcia (GER/133 WRL) en Gonchigsuren Batkhuyag (MGL/229 WRL) opzij om als winnaar van zijn reeks te eindigen. In de halve finale vloert hij vervolgens Muzaffarbek Turoboyev (UZB/146 WRL) om zich te plaatsen voor de kamp om het goud tegen de Bulgaar Boris Georgiev (77 WRL). In de finale kamp raast Toma Nikiforov (-100kg/40 WRL) verder door richting hoogste podium. Toma markeert een punt met waza-ari in een tegenaanval en scoort vervolgens een tweede maal via een schouderrol. Een uitgelaten Toma grijpt zo zijn allereerste goud op een Grand Slam. Knap werk!

“Ik ben zeer tevreden met dit eerste Grand Slam goud,” aldus de judoka uit Schaarbeek achteraf. “Blij ook dat ik terug op het hoogste niveau kan bevestigen, zeker na lange afwezigheid wegens kwetsuurtijd en drie operaties. Het is het resultaat van geweldig teamwerk.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.