WK Boedapest: Matthias Casse kroont zich Wereldkampioen!

BOEDAPEST/BURST – Vandaag, woensdag 9 juni, stond bij de heren de gewichtscategorie -81kg op het programma. Voor ons land niet onbelangrijk want België heeft twee judoka’s uit beide landsdelen op de mat staan, m.n. Matthias Casse (JV/1 WRL) en Sami Chouchi (FFBJ/ 15 WRL). Deze gewichtscategorie is de meest omstreden met het grootste aantal deelnemende judoka’s (77). Op dit WK diende dan ook een extra ronde gekampt te worden. M.a.w. maar liefst zeven rondes richting het podium. Een ware uitputtingsslag! Bovendien telt deze reeks vlotjes zo’n twintigtal mogelijke medaillewinnaars, wat genoeg zegt over het topkaliber in deze gewichtsklasse. Het feit dat Casse reeds een tijdje op de eerste plaats staat, betekent dat hij een judoka’s is die heel consistent is in zijn prestaties.

De eerste kamp van Matthias Casse verloopt moeizaam. Na een bye in de eerste ronde staat Matthias tegenover Hievorh Manukian (UKR/259 WRL) die in zijn eerste ronde reeds voor ophef zorgde door de Italiaan Antonio Esposito (30 WRL) snel opzij te zetten. Het wordt geen gemakkelijke kamp die uitloopt in de Golden Score. De Oekraïner pakt evenwel twee strafpunten, maar Matthias kan de kamp eindigen via seoi-nage waarna onze landgenoot zijn tegenstander in houdgreep vastpint op de mat en Manukian afklopt.

In de derde rond ontmoet Matthias Benedek Toth (HUN/76 WRL). Casse werpt de Hongaar een paar keer met seoi-nage, maar die kan steeds de score ontwijken. Toth pakt twee strafpunten vooraleer de kamp naar de verlengingen gaat. Onze landgenoot blijf aanvallend judo brengen, terwijl een poging tot uchi mata van Toth hem heel even doet wankelen. Matthias blijft tactisch kampen en wint uiteindelijk op strafpunten wanneer Toth zijn derde shido krijgt.

In de vierde ronde ontmoet Matthias de Braziliaan Eduardo Yudy Santos (25 WRL). Het wordt zijn kortste kamp van het WK, met net geen twee minuten op de klok want ook deze tegenstander verslaat hij met een strakke worp om zich vervolgens te kwalificeren voor de kwartfinale!

In de kwartfinale treedt Matthias in het krijt tegen Sotaro Fujiwara (JPN/18 WRL). Beide atleten sprokkelen twee strafpunten doorheen een zeer tactische wedstrijd tot in de Golden Score. In de verlengingen blijft Matthias aanvallend judo brengen wat zijn tegenstander uiteindelijk een derde strafpunt oplevert en Matthias een ticket voor de halve finale!

Matthias vs. Sotaro Fujiwara (JPN/18 WRL)

In de halve finale ontmoet Matthias dan een oude bekende van hem, de Oezbeek Sharofiddin Boltaboev (7WRL). Beide bekampten elkaar tweemaal en wonnen elk een kamp. Boltaboev stoomt dit WK als een sneltrein door alle zijn kampen. Onze landgenoot slaagt er evenwel in om hem tot een halt te brengen. In een spannende kamp waarbij beide judoka’s een strafpunt pakken, slaagt Matthias erin een waza-ari te scoren. Matthias blijft aanvallend judo brengen tot aan het einde van de reguliere kamp waardoor Boltaboev kansloos blijft. De weg naar het medaillepodium ligt nu helemaal vrij en Matthias krijgt een tweede opportuniteit om de wereldtitel te pakken.

In de finale staat Matthias tegenover de Georgiër Tato Grigalashvili, de nummer vier op de wereldranglijst. Matthias verloor op het EK 2020 in de halve finale van de Georgiër, teven de huidige Europees kampioen. Grigalashvili start met twee snelle aanvallen in de eerste tien seconden van de kamp. Casse behoudt echter de ganse wedstrijd zijn ‘cool’. In de verlenging gebeurt het dan. Casse kan de duidelijk vermoeide Georgiër vloeren met ippon. En ja hoor! We hebben een nieuwe Wereldkampioen: Matthias Casse! PROFICIAT CHAMP!

Matthias met het ganse team van Judo Vlaanderen

Landgenoot Sami Chouchi van FFBJ strandt in de finale van de herkansingen en eindigt op een verdienstelijke zevende plaats.

Vrijdag, 11 juni, treedt onze laatste judoka in het krijt. Dan betreedt Toma Nikiforov (-100kg/15 WRL) de WK-tatami in Boedapest.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.