WK Doha: zilver voor Matthias Casse

BURST/DOHA – Woensdag, 10 mei, kwam Vicewereldkampioen 2022 Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) in actie op de internationale tatami van het Wereldkampioenschap in Doha, Qatar. Matthias die voor de vijfde keer deelneemt aan een WK voor de senioren, stond de laatste drie WK’s in de finale, wat hem respectievelijk zilver (2019), goud (2021) en zilver (2022) opleverde. Een opmerkelijke prestatie! De Antwerpse judoka ging in Doha dan ook op zoek naar een vierde finaleplaats en de kampioenstitel. Het werd een ware queeste!

Na een bye in de eerste ronde, werd het in de tweede al heel spannend. Matthias had het knap lastig met tegenstander Antonio Esposito (ITA). Zijn zesde kamp tegen hem. Echter geen te onderschatten judoka want op de GS van Boedapast in 2022 verloor hij ervan. Onze landgenoot kreeg dan nog eens twee strafpunten aangesmeerd die als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd zweefden. Dat hij de ervaring heeft om het hoofd koel te houden, bewees Matthias met nog amper 2 seconden op de klok in de reguliere kamptijd. Via een beenveeg vloerde hij de nietsvermoedende Italiaan die even tijd nodig had om te beseffen wat er was gebeurd.

In de derde ronde tegen Medickson Del Obre Cortorreal (DOM) scoort Matthias een punt via waza-ari. Ondanks de klap op zijn oog die hem duidelijk parten speelt, kan hij zijn tegenstander afhouden voor de rest van de kamp wat hem een plaats in de kwartfinale oplevert tegen de Hongaar Attila Ungvari die van Matthias verliest op strafpunten.

In de halve finale staat onze landgenoot tegenover zijn rivaal Sagi Muki (ISR). Reeds acht keer ontmoetten beide voormalige wereldkampioenen elkaar op de tatami waarbij Matthias zes keer aan het kortste eind trok. Echter niet deze keer. Muki ontglipt een paar keer aan de ijzeren greep van Matthias, maar in de verlengingen kan Matthias zijn tegenstander lang genoeg op de mat vastpinnen wat hem voor de vierde keer op rij een ticket voor de WK-finale oplevert!

De finale tegen Tato Grigalashvili (GEO) wordt dan ook een ‘replay’ van de twee vorige WK-finales waarbij beide judoka’s elk een keer de finale wonnen, de Georgiër vorig jaar, Matthias in 2021. Het wordt een verbeten kamp waar beiden alle registers open trekken. Judo van de bovenste plank. De nummer 2 tegen de nummer 1 van de wereld. Het knettert vanaf de start van de kamp. De Georgiër werpt Casse, maar die kan pareren. Matthias reageert maar, zijn tegenstander blijft aanvallend en dat levert strafpunten op voor Matthias. Naar het einde van de kamp toe scoort de Georgiër een punt via waza-ari. Matthias zet alles op alles, maar de klok is onverbiddelijk. Opnieuw goud voor Grigalashvili, opnieuw zilver voor Matthias. Knappe prestatie, maar niettemin een teleurstelling voor Matthias.

“Matthias kampt een vierde WK-finale plaats op rij en zet een heel knappe prestatie neer,” regeert Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx vanuit Doha. “Hij wint niet de medaille die hij hoopte, maar het blijft uitzonderlijk. We hebben veel goede dingen gezien, maar weten ook waar we de komende periode aan moeten werken. Proficiat aan het ganse team!”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

10 mei 2023

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.