WK Judo in Doha: 4de WK-finale op rij voor Matthias Casse

BURST/DOHA – “Dit is niet waarvoor ik heb getraind,” opent Matthias Casse zijn interview met Sporza. “Ik ben naar Doha gekomen om goud te halen en de finalekamp liep niet zoals ik het had gewild. Tato Grigalashvili was enorm sterk vandaag en het lukte me niet om mijn eigen judo te brengen. Als hij dan één kans krijgt, weet je dat het gedaan is.”

Balen dus voor Matthias. De teleurstelling bij onze landgenoot is groot. Maar zo kennen we hem. Pas tevreden van zichzelf als hij op het hoogste podium staat. “Vandaag was niet mijn dag,” vertelt hij aan de host broadcaster in de Mixed Zone na de medailleuitreiking. “Ik moet blijven werken en hopen op een beter resultaat volgende keer. Niettegenstaande heb ik een goede voorbereiding achter de rug. Mijn gewichtscategorie is een zware met veel potentiële kampioenen, door consistent aanwezig te zijn op het podium denk ik wel dat ik het goed doe. Hier in Doha was het opnieuw heel zwaar om in de finale te geraken. Ik voelde me evenwel goed. Grigalashvili is een uitstekende judoka. Hij is zonder twijfel altijd een sterke tegenstander. De Georgiër voelde in de finale heel sterk aan vandaag. Het was moeilijk om mijn eigen judo op te leggen. Ik moet de kamp herbekijken om te zien waar het mis ging. Telkens ik tegen hem kamp, en dat is niet zo vaak, misschien 1 of 2 keer per jaar, moet ik op zoek naar een manier om dat beter te doen. Hij verbetert zich telkens, en dat probeer ik ook. Niet alleen om van hem te winnen, maar om iedereen aan te kunnen.”

Vier WK-finales op rij, de laatste drie keer telkens tegen Grigalashvili. Het duel tussen beide judoka’s is iets waarnaar elke fan uitkijkt. Het is ondertussen historisch judo want nog nooit eerder gebeurd. Wat betekent het om daarvan deel uit te maken?

“Ik sta daar momenteel niet bij stil,” aldus de kersverse vicewereldkampioen. “Als je de winnaar bent, is dat natuurlijk leuker. Mij maakt het echter niet uit tegen wie ik kamp, zolang ik maar win. Toeval is dat dit drie keer tegen Grigalashvili was. Ik moet nu op zoek naar een manier om opnieuw van hem te winnen. Er komen nog belangrijke competities, het EK, de Masters, het WK volgend jaar en tevens de Olympische Spelen. Mijn focus ligt nu daarop.”

Andere judolegendes, meervoudige kampioenen zoals Ono en Agbegnenou, zijn vol lof over Casse. Wat betekent dat voor Matthias?

“Het is natuurlijk heel fijn om dat van hen te horen. Dergelijke reacties inspireren mij dan ook om nog harder te trainen. Ik weet dat ik op het juiste pad zit om de best mogelijke judoka te worden en ik blijf dit gewoon verderzetten. Ik ben trots op wat ik tot op heden heb bereikt met mijn judo.”

Opnieuw vicewereldkampioen worden, blijft dan ook een fantastische prestatie. In vier WK’s één keer goud en drie keer zilver pakken … je moet het maar doen!

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

11 mei 2023

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.