WK Judo in Doha: Nikiforov uitgeschakeld door Vicewereldkampioen Reyes

BURST/DOHA – Op dag 6 van het Wereldkampioenschap Judo in Doha kwam vandaag, 12 mei, de laatste Belg in actie. Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie) was dan ook de laatste hoop op een medaille. Toma, had een blessuregevoelige periode achter de rug, maar was gedegen voorbereid voor het WK.

In de eerste ronde stond hij tegenover de Duitser George Udsilauri. Het wordt een stroeve kamp waar beide judoka’s elkaar aftasten. Naarmate de kamp vordert, zet Toma meer druk op de Duitser met enkele aanvalspogingen zonder succes tot onze landgenoot zijn tegenstander verrast met een flitsende schouderworp. De waza-ari op het scorebord wordt echter weggewuifd. Door een korte stop in de actie was de score niet terecht. Onze landgenoot blijft verbeten kampen. Wanneer Udsilauri met nog 6 seconden op de klok een o soto gari wil uitvoeren, countert Toma en knalt hij zijn tegenstander plat op de rug tegen de mat.

In de tweede ronde wacht dan vicewereldkampioen Kyle Reyes (CAN). Opnieuw een lastige kamp tegen een taaie tegenstander. De Canadees had en bye in de eerste ronde en is nog fris. Het wordt een moeizame wedstrijd die in overtime gaat. En daar slaat de Canadees onverbiddelijk toe en bezegelt het lot van onze landgenoot.

“Een te korte competitiedag en wat ingewikkeld inzake conditie,” reageert Toma vanuit Doha. “Ondanks de lange voorbereiding was ik niet optimaal door een kleine, maar aanslepende blessure die me verhindert om op correcte wijze te judoën. Dus aan het einde van de kamp was ik niet meer in mijn normale conditie en niet op 100%. Dat maakte het verschil. Doel is nu om dit achter mij te laten en te focussen op de toekomst om klaar te staan voor de volgende grote afspraken.”

“Met een medaille hebben we onze minimumdoelstelling behaald, maar kunnen we niet tevreden zijn,” vat Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx de deelname van de JV-judoka’s samen. “Matthias bevestigt uiteraard en zet een heel knap resultaat neer. We zullen de komende tijd gebruiken zodoende een strategie voor te bereiden om nog beter te presteren. Ellen Salens kan niet overtuigen in haar kamp. Amber Ryheul laat wel goed judo zien en wint twee kampen. In de derde wedstrijd moet ze maar nipt haar meerdere erkennen tegen de regerende Olympische kampioene. Dit belooft voor de toekomst. Ze komt uit een moeilijke periode met veel blessures en dit moet haar vertrouwen geven. Karel kan in zijn debuut op dit niveau niet laten zien waarvoor hij getraind heeft. Daarvoor was zijn tegenstander te sterk. Hij maakt wel langzaam progressie waarvan we benieuwd zijn hoe ver hij kan geraken. Toma tot slot kende een verstoorde voorbereiding door vele kleine blessures en dat zag je. Zijn scorend vermogen was er, maar nam te snel af. Hij heeft nood aan een lange periode zonder blessures zodoende de conditionele achterstand weg te werken en dan is alles mogelijk. Samengevat: minimum voldaan, maar moet beter in de toekomst.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.