Door EJU-quota slechts 4 Vlaamse judoka’s U18 naar Cadet European Cup in Porec

BURST – Op 19 en 20 juni a.s. gaat in de Kroatische stad Porec een Cadet European Cup van de European Judo Union door. Judo Vlaanderen zendt vier judoka’s uit. Hierna het overzicht.

• Ray Marinx (-66kg)
• Ilman Nesirkoyev (-90kg)
• Fieke Olemans (-52kg)
• Nora Watson (-57kg)

Tijl Lindekens, Head Youth Development van Judo Vlaanderen betreurt deze kleine selectie, maar onze federatie kreeg weliswaar beperkingen opgelegd.

“We hadden gehoopt dat we met een grote groep konden deelnemen aan de EJU-cups om te verifiëren of de progressie die onze judoka’s op training toonden ook omgezet kon worden in kwaliteitsvolle kampen op het Europese niveau U18,” aldus Tijl. “Op die manier zouden velen na meer dan een jaar zonder competitie de kans kunnen grijpen om zichzelf te bewijzen op dit Europese niveau. Echter, door de opgelegde quota van de EJU kunnen er maar 4 JV-judoka’s (en 4 FFBJ-judoka’s) deelnemen aan elke EJU-cup (3 cups vòòr het EK) tijdens de pandemie.”

In de preselectie van 2020 hebben 4 judoka’s hun selectie reeds behaald waardoor zij uiteraard hun kansen met het oog op EK-selectie moeten kunnen verdedigen.

“De andere judoka’s die nog in de ontwikkeling zitten, proberen we evenwel waar mogelijk, de kans te bieden om van het niveau te proeven. Dat zal niet voor iedereen van deze groep haalbaar zijn, maar hopelijk kunnen we nog extra plaatsen bemachtigen op de EJU-cups als andere landen hun quota niet gebruiken en wij deze plaatsten mogen opvullen (maximaal 2 per EJU-cup). We zullen dit wel telkens pas 14 dagen vòòr de start van het tornooi te weten komen waardoor iedere selectie slechts uit 4 judoka’s zal bestaan en later dan hopelijk aangevuld kan worden,” stelt Tijl.

Zowel voor de atleten en trainers zal het wederom hoopvol afwachten worden op positief nieuws vanuit de EJU. De topsportafdeling van Judo Vlaanderen zal in ieder geval administratief voorbereid zijn om hier gebruik van te kunnen maken.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.