EK U21 in Finland: geen medaille voor de Belgen

VAANTA/ZELE – Van 12 tot 15 september 2019 vond in het Finse Vantaa het Europees kampioenschap judo voor U21 plaats. De Belgische judoka’s slaagden er niet in zich te manifesteren op het medaillepodium. Het beste resultaat werd neergezet door Lois Petit (-48kg/FFBJ) met een zevende plaats. De VJF-atleten Karel Foubert (-81kg) en Vicky Verschaere (-78kg) werden gestopt in de eerste ronde. Samen met coach Franklin Pereira en de atleten blikken we even terug.

Karel Foubert in actie

Karel Foubert (-81kg) nam het in de eerste ronde op tegen de Bulgaar Georgi Gramatikov. Beiden scoren een punt met waza-ari. In Golden Score verliest Karel echter de kamp. Vicky Verschaere (-78kg) heeft een straffe loting. Ze start tegen Patricia Sampaio. De Portugese is de regerende Europese kampioen die aan het einde van de competitiedag haar titel verlengt. De kamp duurt slechts 22 seconden. Beide VJF-judoka’s hadden zich hun eerste deelname aan het EK anders voorgesteld. Ook dit is echter judo.

Karel Foubert is erg teleurgesteld, maar kritisch inzake zijn prestatie. “De dag van de competitie voelde ik met goed. Ik had er duidelijk zin in. De opwarming verliep dan ook vlotjes zoals voorzien. Alles zat mee totdat ik op de mat stapte voor mijn eerst kamp tegen de Bulgaar Gramatikov. Ik vergat mijn tactisch plan. Ik blokkeerde eigenlijk volledig,” vertelt Karel. “Ik begreep niet wat mij overkwam. Er zat veel meer in. Heel frustrerend. Ik ben verloren door mezelf druk op te leggen dat ik moest presteren en niks mocht fout gaan tijdens mijn kampen op de competitiedag. In Vantaa heb ik eigenlijk van mezelf verloren. Als ik kijk naar de judoka’s die voor brons kampten, daarvan heb ik het afgelopen seizoen allemaal gewonnen. Uiteraard ben ik zwaar teleurgesteld. Echter, vanaf nu ben ik gefocust op het WK in oktober. Daar zal het beter moeten gaan,” aldus nog een strijdvaardige Foubert.

Vicky Verschaere in actie

Ook Vicky Verschaere (-78kg) is zwaar teleurgesteld. “In zo’n korte tijd verliezen, da’s hard aangekomen bij mij. Ik wist dat Sampaio bij de Wereldtop van de senioren behoort, maar ik had er wel moed in en voelde me goed. Ik was op de hoogte van haar technieken, maar toch, in een eerste moment van de wedstrijd heb ik mij laten verrassen. Zo had ik mij mijn eerste deelname aan een EK echt niet voorgesteld. Achteraf werd mijn tegenstander opnieuw Europees kampioen. Geen excuus uiteraard, maar het bevestigt dat ze die titel wel verdient. Ik ben evenwel blij met mijn prestaties van het afgelopen seizoen, maar had toch gehoopt om het seizoen mooi af te sluiten. Ik kijk nu uit naar volgend jaar om te tonen dat ik ook bij de top van mijn categorie hoor,” aldus Vicky.

Ook VJF-coach Franklin Pereira is teleurgesteld. Met zijn messcherpe, maar faire analyse heeft hij reeds de krijtlijnen uitgetekend voor de verdere begeleiding van Vicky en Karel.

Coach Pereira met Vicky Verschaere en Karel Foubert in de vertrekhal van Brussels Airport

“Laat ons duidelijk zijn. Dit EK was teleurstellend voor ons aangezien we als doelstelling voorop hadden gesteld om toch met een medaille huiswaarts te keren. We waren ons terdege van bewust dat dit geen gemakkelijke opgave ging zijn, afgaand op het deelnemersveld en de loting achteraf. We hadden er evenwel het vertrouwen in dat onze judoka’s de stijgende lijn van hun niveau op dit EK gingen verderzetten. Een niveau dat zowel Karel als Vicky hebben bewezen gedurende het ganse seizoen. Beiden hebben ze afgelopen maanden immers een mooi en stabiel parcours achter de rug. Bijgevolg lagen de verwachtingen bij de coaching staf dan ook hoog,” stelt Franklin.

“Vicky startte tegen de Portugese Sampaio, twee weken geleden nog vijfde geworden op het WK Senioren in Tokio. De Portugese wint reeds medailles bij de senioren op de World Judo Tour en vorig jaar werd ze reeds Europees kampioen. Zonder twijfel dus een judoka die reeds een trapje hoger staat dan Vicky. Niet alleen Vicky, maar tegenover alle andere Europese judoka’s van deze leeftijdscategorie. Het resultaat is dan ook dat Sampaio haar Europese titel verlengt met alleen maar ippons. Niettegenstaande mag dat geen excuus zijn. Wij hadden verwacht dat Vicky meer tegenstand zou bieden. Ze was immers op de hoogte van de tactische acties die zouden kunnen gebeuren, maar Vicky liet zich verrassen. Tegelijk moeten we eerlijk zijn dat er nog veel werk nodig is om het niveau van Sampaio te evenaren.

Karel Foubert is het ganse seizoen stabiel geweest. Bijna in elke competitie vocht hij voor een medaille. Niettegenstaande het moeilijk ging zijn, zagen we toch mooi enkele kansen. De krampachtige druk die hij zichzelf heeft opgelegd, verlamde hem bij wijlen en deed hem zijn concentratie verliezen op een cruciaal moment. De geplande tactiek kan hij niet uitvoeren waardoor hij de controle van de wedstrijd verloor. Als je dan achteraf merkt dat de vier atleten die voor brons kampen allemaal van Karel reeds hebben verloren in het verleden, is dat wel extra zuur. Daarentegen blijft het zijn eerste ervaring op een Europees kampioenschap en hij zal moeten leren omgaan met die druk.”

De enige weg is vooruit. “Ondertussen hebben we reeds samen met de atleten de analyse gemaakt van hun kampen, de oorzaken van de nederlagen. We gaan nu onmiddellijk opnieuw aan de slag zodat ze naar de volgende tornooien toe hun werkelijke niveau kunnen tonen,” aldus nog Franklin Pereira.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

14 september 2019

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.