Robbe Demets verkoopt zijn huid duur op WK U18 in Almaty

ALMATY/ZELE – Robbe Demets (-55kg) is de enige atleet die de VJF afvaardigde naar het Wereldkampioenschap U18 dat plaatsvond van 25 tot 29 september 2019 in Almaty, Kazakstan. Robbe leverde een puike prestatie op de EYOF in Bakoe waarvan hij huiswaarts keerde met een mooie zilveren plak. De verwachtingen van de judoka waren dan tevens hooggespannen voor zijn eerste WK-deelname. Hij werd echter gestopt in de tweede ronde. Verzachtende omstandigheid: zijn laatste tegenstander werd achteraf Wereldkampioen. Samen met VJF-coach Sören Hapers blikken we even terug op de prestatie van onze jonge atleet.

Robbe Demets in actie

“Robbe heeft een mooi seizoen achter de rug en is dit jaar de U18-judoka met de beste resultaten binnen de VJF,” aldus Sören Hapers. “Het seizoen was echter erg lang, van september tot september, zonder rustperiode en dan nog eens 12 maanden op hetzelfde gewicht blijven is niet evident voor een jongen die lichamelijk nog aan het ontwikkelen is. Dit laatste speelde hem deels parten op dit WK. Robbe moest erg veel afvallen om terug een allerlaatste keer de -55 kg te halen.”

Robbe Demets beet op het WK de spits af en kwam in actie op de eerste competitiedag, 25 september. Robbe heeft twee wedstrijden gedraaid, de eerste tegen de Oezbeek Bathrom Boturov. “Robbe kwam moeizaam op gang tegen de Oezbeek en brak zijn tanden stuk op de sterke kumi-kata van zijn tegenstander. Gelukkig kon hij stand houden en kwam de technieker in hem naar boven in de Golden Score waar hij op het juiste moment de opening vond om een mooie worp in te draaien en ditmaal succesvol. Deze tegenstander was ons trouwens onbekend dus we wisten niet goed wat ervan te verwachten. Bijgevolg konden we ons moeilijk tactisch voorbereiden,” aldus de VJF-coach.

Robbe Demets met coach Sören Hapers

Hetzelfde verhaal gaat op voor zijn tweede tegenstander, Lin Chong-You uit Chinese Taipei, die later op de dag zich evenwel tot Wereldkampioen kroonde. “Robbe wist in het begin van de wedstrijd waza-ari te scoren met een goed geplaatste kata-guruma, maar liet zich even later vangen in de overgang van rechtstaande naar de grond en liep op een wurging van de tegenstander. Door het knock-out systeem waarbij je minstens de kwartfinale moet bereiken, heeft Robbe geen recht op herkansing. Deze competitie wijkt hiermee af van de andere U18 internationale tornooien. Jammer, maar daardoor zit zijn WK en daarmee ook zijn seizoen en zelfs zijn hele U18-carrière erop. Op het eind van de dag beschouwd is Robbe evenwel de enige judoka die een tegenscore heeft kunnen maken tegen de nieuwe Wereldkampioen van Chinese Taipei.”

Robbe zelf reageert best teleurgesteld: “Ik heb maanden naar dit WK toegeleefd en er hard voor gewerkt. De laatste weken waren erg zwaar om mijn gewicht te maken en het voelt nu alsof het allemaal voor niks is geweest.” Over zijn Oezbeekse tegenstander was hij heel duidelijk. “Die was echt pokke sterk in z’n pakking, ik kon daar niet tegenop, gelukkig dat ik het technisch kon oplossen.” Teleurstelling is iets waarmee een topsporter moet leren omgaan. Later op de dag bespeurde coach Hapers al opnieuw wat optimisme bij zijn atleet “Ik kijk ernaar uit om junior (U21) te worden, ik ga even rust nemen, maar daarna nog harder werken want ik wil toch ook zo’n WK-podium bereiken,” aldus nog de beloftevolle judoka.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

26 september 2019

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.