Ellen Salens pakt brons op European Open in Zagreb

BURST – Op 1 en 2 mei jl. vond in de Kroatische hoofdstad Zagreb een European Open plaats. Negen judoka’s verdedigden er de Belgische driekleur, m.n. vijf judoka’s van Judo Vlaanderen en vier van de Waalse zusterfederatie FFBJ. Niettegenstaande een drukbezet tornooi met 473 (311 M/162 V) deelnemers afkomstig uit 32 landen slaagden de Belgische judoka’s erin zich te manifesteren op het podium.

Belgische dames domineren -48kg-podium op dag 1

Ellen Salens (-48kg/59 WRL) beet de spits af en kwam als eerste Vlaamse judoka op 1 mei in actie op de European Open in Zagreb. Na een bye in de eerste ronde volgde haar eerste kamp in de tweede ronde tegen de Portugese Raquel Brito (201 WRL). Ellen scoort in de tweede minuut een eerste punt via waza-ari en kan de voorsprong bewaren tot aan het einde van de wedstrijd. In de kwartfinale treedt Ellen in het krijt tegen de Spaanse Mireia Rodriguez Salvador (-WRL). Onze landgenote scoort een punt via waza-ari in de eerste minuut, maar de Spaanse riposteert snel en vloert Ellen met ippon waardoor Ellen wordt doorverwezen naar de herkansingen. Daar ontmoet ze de Italiaanse Asia Avanzato (-WRL). In de laatste minuut scoort Ellen een eerste punt via waza-ari. Net voor het einde van de kamp scoort ze ippon om zich zo te kwalificeren voor de kamp om het brons! In de wedstrijd om een podiumplek moet Ellen de Oostenrijkse Katharina Tanzer (56 WRL) opzij zetten. En dat lukt ook heel mooi. Ondanks een eerste strafpunt, vloerde Ellen haar tegenstander in de derde minuut met ippon en steekt dus brons op zak!

Lois Petit (zilver) & Ellen Salens (brons) op het podium in Zagreb

“In de kwartfinale heb ik me letterlijk mispakt in de kumi kata,” reageert Ellen na de medailleceremonie in Zagreb. “Ik was heel teleurgesteld. Ik leidde eerste de kamp, maar ik gaf die uit handen. Dirk heeft me erdoor gesleurd. Bovendien is brons de lievelingskleur van de Bronzen Beer van Brecht,” grapt een blije Ellen.

“Een atleet moet veerkrachtig zijn. Een fout accepteren en opladen voor het volgende gevecht. Als je dat kan, vecht je voor de medailles,” prees coach Dirk Van Tichelt de prestatie van Ellen.

In dezelfde gewichtscategorie pakt Lois Petit (-48kg/71 WRL) van zusterfederatie FFBJ mooi zilver. De Belgische meisjes domineren het medaillepodium! Jente Verstraeten (-48kg/-WRL) van FFBJ werd zevende in deze reeks.

Tweede dag in mineur

De tweede dag startte in mineur. Drie van onze judoka’s werden gestopt in de eerste ronde.

De slopende eerste wedstijd van Maxine Heyns (-70kg/- WRL) tegen de Ierse Hawkes Rachael (IRL/- WRL) werd beslecht in de verlengingen. Het leek er even op dat Maxine de kamp had gewonnen, maar de toegekende ippon werd afgekeurd na controle op de videobeelden. Met reeds twee strafpunten op zak kreeg Maxine een derde shido wat meteen het einde van de kamp betekende.

Karel Foubert (-90kg/200 WRL) verloor zijn eerste kamp tegen Adam Borchashvilli (AUT/201 WRL). De Oostenrijker pakte een eerste punt en behield zijn voorsprong voor de rest van de kamp.

Ook de eerste kamp van Lien Meeuwssen (-70kg/138 WRL) liep niet zoals verwacht. Na amper tien seconden werd ze gevloerd met ippon door de Nederlandse Jorien Visser (NED/ 145 WRL).

Na een bye in de eerste rond komt Pieter Vandyck (-81kg/- WRL) in de tweede ronde uit tegen de Sloveen Aljaz Plantak (SLO/-WRL). Pieter wint de kamp binnen de reguliere tijd met ippon. In de derde ronde treft Pieter de Italiaan Lorenzo Parodi (ITA/-WLR), een tegenstander van wie hij in 2016 op de Cadet European Cup in Follonica had gewonnen. Deze keer liep het anders af. De Italiaan versloeg onze landgenoot in de reguliere tijd.

“Van euforie naar realiteit,” reageert coach Dirk Van Tichelt na deze dag in mineur. “Er zijn werkpunten, maar ik merk vooral potentieel.”

“Onze Vlaamse judoka’s kenden in Zagreb een moeilijk weekend. Enkel Ellen kon zich verdienstelijk naar het podium kampen. De anderen sneuvelden in de voorrondes. Voor een aantal was het de eerste competitie in meer dan een jaar wat zeker niet evident is. De komende periode met hopelijk meer stages en wedstrijden zal meer duidelijkheid bieden. De groep werkt gedreven en met de ervaringen die ze op doen, is er progressie te merken. Dit moet in de toekomst worden omgezet naar betere resultaten en meer zelfvertrouwen,” aldus Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.