Geen podiumplaatsen in Kazan, wel massa’s ervaring opgedaan

KAZAN/BURST – De IJF Grand Slam die oorspronkelijk dit jaar was gepland in Parijs verhuisde naar Kazan. Een sterk bezet tornooi met 408 (244 M/164 V) deelnemers uit 79 landen. Immers, het laatste tornooi vòòr het WK en de Olympische spelen en dus nog de uitstekende gelegenheid voor veel judoka’s om nog kwalificatiepunten te sprokkelen. Van 5 t.e.m. 7 mei jl. verdedigden tien Belgische judoka’s onze driekleur in de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tatarstan. Drie ervan vertegenwoordigden Judo Vlaanderen, m.n. Amber Ryheul (-52kg), Mina Libeer (-57kg) en Jeroen Casse (-73kg).

Tatneft Arena, Kazan

Onze twee dames beten de spits af en kwamen op woensdag 5 mei in actie. Op dag 1 van de GS in Kazan startten de Vlaamse deelnemers vak achter elkaar om mat drie en beiden tegen een Russische tegenstandster.

Mina Libeer (-57kg/43 WRL) startte haar eerste kamp tegen de Russische Yulia Kazarina (RUS/134 WRL). De plaatselijke judoka kwam op voorsprong en won uiteindelijk de wedstrijd, wat meteen de eliminatie betekende voor Mina.

“We zagen een zeer gretige Mina,” blikt Technisch Directeur Koen Sleeckx terug vanuit Kazan. “Ze domineert haar kamp en haar tegenstandster krijgt 2 strafpunten. Op een minuut van het einde is er een moment van onoplettendheid wat de Russisch judoka maximaal benut. Het levert haar een waza-ari op. Mina gaat daarna voluit ten aanval, maar neemt hierbij teveel risico’s waardoor ze een tweede beslissende score tegen krijgt. Hier zat zeker meer in.”

De Russische Anastasia Polikarpova (RUS/49 WRL) was dan weer geen partij voor Amber Ryheul (-52kg/40 WRL). Geen onbekende voor Amber, want in de eerste ronde van de Grand Slam in Boedapest (2020) versloeg ze deze Russische judoka reeds. Ook in Kazan kan Amber na een anderhalve minuut haar tegenstander vastpinnen op de mat en die kan geen kanten meer uit. De loting leverde haar voor de tweede ronde echter een tegenstander van een heel ander niveau, met name drievoudig wereldkampioene Uta Abe (JPN/2 WRL). De jonge meervoudige kampioene heeft reeds een indrukwekkend palmares op zak met slechts 2 (!) nederlagen in 61 (!) kampen. Abe kampt heel aanvallend, maar Amber verweert zich sterk en geeft geen duimbreed toe aan de Japanse. De scheidsrechter interpreteert dat als schijnaanval en deelt strafpunten uit, Amber krijgt er snel twee achter elkaar (schijnaanval, vasthouden mouwuiteinde). Ook Abe pakt een shido voor te defensieve houding. Naar het einde van de kamp toe krijgt Amber haar derde strafpunt (niet-aanvallend) waardoor de Japanse de kamp wint zonder te scoren. Abe pakt aan het einde van de dag uiteindelijk goud.

“Amber weet haar openingswedstrijd snel te winnen met haar sterke wapen, sankaku,” merkt Koen Sleeckx op. “Dit gaf haar de kans om zich te tonen tegen de regerende wereldkampioene Uta Abe. Amber toont agressief judo en brengt haar Japanse tegenstandster in moeilijke posities. Het is uiteindelijk Abe die wint na drie strafpunten voor Amber. We zagen nochtans een agressieve Amber die voor de overwinning wilde gaan en zeker progressie maakte de afgelopen periode.”

Evenmin een podiumplaats op deze eerste dag voor de judoka’s van onze zusterfederatie FFBJ. Kenneth Van Gansbeke (-66kg) en Charline Van Snick (-52kg) werden geëlimineerd in de eerste kamp, Ann-Sophie Jura (-48kg) en Jorre Verstraeten (-60kg) in de tweede.

Op de tweede dag van het tornooi trad Jeroen Casse (-73kg/81 WRL) in het krijt in de Tatneft Arena. Na een bye in de eerste ronde, staat hij tegenover de Rus Ayub Khazhaliev (RUS/114 WRL). Halverwege de kamp komt zijn tegenstander op voorsprong met waza-ari. Jeroen gaat op zoek naar een score, maar krijgt twee strafpunten en kan de partij niet keren.

“Jeroen kon vandaag zijn potentieel niet tonen,” reageert Koen Sleeckx vanuit Kazan. “Hij zat evenwel goed in de wedstrijd, maar kon aanvallend onvoldoende brengen. Een score maakte het verschil.”

Voor FFBJ werd Sami Chouchi (-81kg) verwezen naar de herkansingen, maar strandt er tegen de Wit-Rus Yunus Bekmurzaev.

Morgen, 7 mei, komt Sophie Berger (FFBJ/-78kg) als laatste Belgische judoka nog in actie.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.