Grand Slam Parijs: goud voor Matthias Casse

BURST – Van 2 tot 4 februari jl. vond in Parijs de meest legendarische Grand Slam van de World Judo Tour door. De GS van Parijs is tevens één van de grootste tornooien waarmee de World Judo Tour van de IJF op gang wordt getrokken. Vier judoka’s van Judo Vlaanderen namen deel. Voor Matthias Casse (-81kg) was het een perfecte start van 2024, hij won voor de tweede maal goud op deze Grand Slam. We zetten hierna alle kampen op een rijtje. Via de hyperlinks kan je ze herbekijken, mits je bent geabonneerd op Judotv.com.

Amer Ryheul (-52kg/JC Kon. Ieperse JC Neko)

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs. Sofia Fiora (ARG)
Ronde 3: Nederlaag vs. Chelsie Giles (GBR)

“Ik heb een dubbel gevoel bij deze competitie,” reageert Amber. “In de eerste ronde vrijgeloot, in de tweede ronde volgde een vlotte overwinning tegen de Argentijnse, maar de Britse Giles was weer te sterk. Op papier heb ik gedaan wat moest, maar zo snel verliezen, weliswaar tegen een topper, zou toch niet mogen gebeuren. Ik weet dat ze snel is, maar ik heb me toch laten vangen. Vorige week in Portugal zat mijn gevoel niet goed en dit was gelukkig deze week beter. Geen tijd om te treuren, verder werken want het wordt een zwaar en intens jaar. Ik doe mijn uiterste best en blijf hard werken zonder op te geven!”

Libeer vs. Omori (JPN)

Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke)

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Nederlaag vs. Akari Omori (JPN)

“In vergelijking met vorig weekend in Portugal, ben ik in Parijs met een beter gevoel op de mat gestapt,” stelt Mina. “Het begin van de kamp was voor ons beide zoeken. Mijne Japanse tegenstander weet hier een waza-ari te scoren en ik krijg die niet meer opgehaald. Daarentegen heb ik wel assertiever judo kunnen tonen en hoop dit ook door te trekken naar de komende toernooien.”

Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) – GOUD

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs. Max Stewart (JAM)
Ronde 3: Overwinning vs. Adam Tsechoev (AIN)
Kwartfinale: Overwinning vs. Abylaikhan Zhubanazar (KAZ)
Halve finale: Overwinning vs. Somon Makhmadbekov (TJK)
Finale: Overwinning vs. Zelim Tckaev (AZE)

Voor Matthias kon de start van 2024 niet beter verlopen. In Parijs won hij afgelopen zaterdag zijn twee gouden plak van dit grote tornooi. De eerste keer dateert van 2020. “Het was best een zware dag,” aldus Matthias. Inderdaad, hij kreeg die gouden plak niet cadeau. Behalve de eerste kamp, werden de overige kampen steeds beslist in de verlengingen. “De dag verliep moeizaam, het waren zware tegenstanders en moeilijke kampen. Vooral tegenstanders waartegen ik nog niet had gekampt, dus dat is altijd wel aftasten. Tegelijkertijd ook een opportuniteit om hen dan af te tasten, zeker met de Spelen in het achterhoofd, zoals Tsechoev. Ik merk dat een nieuwe generatie klaar staat en die begint een deel van de oude garde naar huis te sturen. Dat is best wel spannend voor de toekomst. Na de Spelen verwacht ik een turnover van atleten die de judogi aan de haak hangen en jonge gasten die mee zullen strijden voor de medailles. Over het algemeen ben ik tevreden van mijn competitiedag. Ik had vooraf gesteld om zo weinig mogelijk fouten te maken. Ik heb er wel gemaakt, maar dit is weer nieuwe informatie om mee te werken. Ik kan tevreden en opgelucht terugblikken. De Grand Slam in Parijs afsluiten met goud is altijd leuk natuurlijk. Zeker dan in een Olympisch jaar met de Spelen straks opnieuw in Parijs. Dit is een goed begin, als wat volgt in dezelfde lijn is, zal ik heel tevreden zijn.” Voor onze judoka sowieso een mooie opsteker richting OS in Parijs, maar hij sprokkelde vooral belangrijke punten op de wereldranglijst om te starten als reekshoofd op die Spelen.

“Na een lastige afgelopen periode met blessures en ziek zijn, heeft Matthias in Parijs een hele mooie overwinning weten te behalen op toch wel één van de sterkste tornooien uit het circuit. Veel golden scores waren nodig, maar hij hier hield hij zich goed aan de opdrachten die we samen vooraf opstelden. We nemen weer belangrijke informatie mee naar de volgende wedstrijden,” aldus een tevreden coach Mark van der Ham.

Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie)

Nikiforov vs. Kuczera (POL)

Ronde 1: Overwinning vs. Varlam Liparteliani (GEO)
Ronde 2: Nederlaag vs. Piotr Kuczera (POL)

“Ik voelde me goed in vorm om de competitie aan te vangen,” aldus Toma. “De eerste kamp verliep goed. In de tweede ronde werd ik echter vroeg in de kamp verrast door een snelle veegbeweging van mijn Poolse tegenstander. Ik lukte er jammer genoeg niet in om tegen te scoren. Inzake voorbereiding naar dit tornooi ben ik tevreden, dat liep goed. Mijn volgende objectief is nu de GS van Bakoe en vervolgens toewerken naar het EK, WK en kwalificatie voor de OS in Parijs.”

De judoka’s werden begeleid door JV-coach Mark van der Ham.

Een overzicht van de kampen van de ganse Belgische selectie vind je op de website van Judo Belgium.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.