Heeft jouw club reeds een API?

BURST/GENT – Het Centrum Ethiek in de Sport wil dit jaar 1.000 club-API’s opleiden via de campagne ‘Het jaar van de club-API’. Club-API’s zijn de Aanspreek Personen Integriteit binnen een sportclub voor sporters, trainers, ouders, bestuurders en vrijwilligers die melding willen doen van grensoverschrijdend gedrag. Verschillende sportclubs hebben al een club-API, maar nog heel wat clubs zijn er nog niet mee bekend. Door meer club-API’s op te leiden, wil het Centrum Ethiek in de Sport bijdragen aan een veilige en integere sportomgeving voor iedereen.

Met ‘Het jaar van de club-API’ wil het Centrum Ethiek in de Sport niet alleen 1.000 club-API’s opleiden, maar ook de figuur van de club-API bekend maken bij elke sporter en sportclub. Hiervoor werkt het Centrum Ethiek in de Sport samen met de sportfederaties. De club-API is een belangrijke schakel om grensoverschrijdend gedrag in de sportclub op te merken en aan te pakken. Voor sporters blijkt de drempel naar de federatie-API soms nog te groot. Een API in elke sportclub kan bijgevolg helpen om die drempel te verlagen.

De campagne ‘Het jaar van de club-API’ gaat van start tijdens de ‘Week Gezond en Ethisch Sporten’, een initiatief van het Centrum Ethiek in de Sport en Gezond Sporten. Van 26 tot en met 29 februari staan thema’s zoals grensoverschrijdend gedrag, blessurepreventie, doping, gender en ethisch sportbeleid centraal. Tijdens de Week Gezond en Ethisch Sporten worden er al 150 van de 1.000 club-API’s opgeleid via de online opleiding op 26 en 29 februari. Later in het jaar volgen er nog heel wat sessies.

Judo Vlaanderen organiseert in samenwerking met het Vechtsportplatform tevens enkele sessies. Meer info lees je op deze pagina.

Ken jij onze federatie API? Maak hier kennis met Caroline Jannes, de API van Judo Vlaanderen.

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.