Heeft jouw judoclub nog geen API? Volg de club-API opleidingen (2 delen)!

BURST – Naast het feit dat clubs die een API of Aanspreekpunt Integriteit hebben aangesteld extra punten voor het JeugdJudoFonds kunnen sprokkelen, blijft een API binnen de club toch een belangrijk signaal naar de clubleden toe dat jouw judoclub integriteit hoog in het vaandel draagt!
Deze gedegen API-opleiding bestaat uit twee delen, m.n.

  • Deel 1: Sport met grenzen – Het vlaggensysteem: vlaggensysteem kennen en kunnen toepassen op concrete incidenten;
  • Deel 2: Aan de slag als club-API binnen jouw sportclub.

In samenwerking met het Vechtsportplatform (VSP) worden een aantal API-opleidingen ingericht.
Volg een 2-delige online API-opleiding telkens van 19u30 tot 22u00:
Sessie mei: Deel 1 op 21/05/2024 en Deel 2 op 28/05/2024.
Sessie november: Deel 1 op 19/11/2024 en Deel 2 op 26/11/2024.

Alle info hier op de website van VSP.

Wie kan in een club aangesteld worden als een API?

Een club-API is een persoon, verkozen of aangesteld door het bestuursorgaan van de club, die de nodige competenties heeft en opgeleid is om binnen de lokale sportorganisatie een eerste aanspreekpunt rond lichamelijke en seksuele integriteit te zijn. Het is goed, maar wellicht niet altijd realistisch, om te verwachten dat de API op het ogenblik van zijn of haar aanstelling reeds over alle competenties beschikt. Vandaar het belang dat de API het vermogen en de wil heeft om deze competenties maximaal en zo snel mogelijk te ontwikkelen.

Club-API Judo-Vlaanderen

De club-API is tevens een vergunninghouder, m.a.w. hij/zij dient aangesloten te zijn bij Judo Vlaanderen. De API in jouw club heeft bij voorkeur (maar niet noodzakelijk) een beroepsmatige achtergrond (medisch, paramedisch) om de rol van club-API op te nemen. Vanuit de federatie raden we stellig aan dat wie API in jouw club wordt bij voorkeur de API-opleiding heeft gevolgd of dit van plan is om de nodige competenties te verwerven.

Silvia Buysens
Gezond & Ethisch Verantwoord Sporten

Aanmaak datum

1 februari 2024

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.