Matthias Casse start GS Parijs als nr. 1 op de wereldranglijst en nr. 1 op de Olympische ranking

BURST – Aanstaande zaterdag 3 februari start Matthias Casse (-81kg/ JC Fudji Yama Boom/Schelle) zijn laatste rechte lijn richting de Olympische Spelen In Parijs. In de toekomstige Olympische gaststad stapt hij daar op de tatami van de Grand Slam van Parijs. Als nummer 1 op de wereldranglijst en nummer 1 op de Olympische ranking is hij uiteraard eerste reekshoofd in de categorie -81kg en staat hij sowieso in de spotlight.

Met 2024 is er voor Matthias dan ook een belangrijk competitiejaar aangebroken. Hij eindigde 2023 met zilver op de Grand Slam van Tokyo. Hoe belangrijk is het om een jaar te eindigen met een goed resultaat en gevoel?

“Het is sowieso leuk om te eindigen met een goed resultaat en daarbij terug nummer 1 van de wereld te worden,” reageert Matthias. “Ik heb tijdens de Grand Slam in Tokyo mijn doelen behaald. Ik wilde zonder druk kunnen kampen en daarbij een mooi resultaat neerzetten. Ook wilde ik de Koreaan Joonhwan Lee absoluut eens vastgrijpen. Hij heeft de laatste jaren heel goed gepresteerd en daarom wilde ik zijn judo tijdens een wedstrijd kunnen aanvoelen. Met die informatie kunnen we weer aan de slag tijdens trainingen en de tactische voorbereiding voor wedstrijden.”

Veel technische input dus. Leidde dat dan tot aanpassingen op trainingen en trainingskampen?

“Dit jaar, 2024, is volledig gericht op de Spelen. Alles wat er nu en de aankomende maanden gebeurt, is om op een zo goed mogelijke manier op de Spelen te staan. Zowel mentaal, fysiek, judo technisch en vooral met heel veel zin om te kampen. We werken verder aan de zaken die nog beter kunnen, vooral op niveau van kumi kata en nog meer mijn benen activeren om zowel mijn tegenstander te verstoren als zelf een sterke aanval te kunnen voorbereiden.”

De hernieuwde samenwerking met coach Mark van der Ham loopt heel vlot. “De samenwerking met Mark loopt prima, we kunnen altijd heel goed communiceren en zitten op een lijn wat de voorbereiding voor de Olympische Spelen in Parijs betreft,” stelt Matthias die met Mark als coach brons pakte op de OS in Tokyo.

Hoe ziet zijn programma er in 2024 uit in aanloop naar de Olympische Spelen? “De volledige planning is nog niet duidelijk. Ik neem sowieso deel aan het aankomende EK en WK. Daarnaast zou ik, met de Grand Slam van Parijs inbegrepen, nog aan twee of drie andere competities deelnemen. Dit vooral om het wedstrijdgevoel te behouden en mijn gewicht onder controle te houden. Het wordt ook een periode met veel stages in het buitenland met onder andere een stage in Japan.”

Met het EK in april, het WK in mei en, last but not least, de Olympische Spelen in juli, deze ‘heilige drievuldigheid’ vlak na elkaar, is de agenda goed gevuld. Echter, is er voldoende ruimte om dan telkens te pieken?

“Het hoofddoel dit jaar is zeer duidelijk, met name de Olympische Spelen,” stelt Matthias resoluut. “Daar wil ik in mijn beste vorm ooit zijn. Daarom kunnen we op korte tijd niet pieken voor zowel het EK, eind april, het WK in mei en de Spelen die daar redelijk kort op volgen. Op de Spelen kamp ik op 30 juli, een dikke twee maanden na het WK, dus er wordt enkel gepiekt naar de Spelen en we nemen het EK en WK mee in de voorbereiding. Dat wil niet zeggen dat ik niet kan presteren op die competities. Kijk maar naar 2021 waar ik wereldkampioen werd en daarna – met een blessure – nog een Olympische medaille pakte.”

Met de Grand Slam in Parijs bijt Matthias de kop af van zijn competitiejaar 2024. Krijgt dat tornooi voor hem nu een andere dimensie omdat het ook in Parijs is, net zoals de Spelen?

“Ik heb reeds vaak gekampt op de GS in Parijs en het voelt daar steeds goed. Het is dichtbij huis, de sfeer in de zaal is altijd geweldig en er komen telkens een hoop Belgen kijken wat ook heel leuk is. Het is wel jammer dat de Olympische Spelen zullen doorgaan in een andere venue dan waar we op de GS kampen. Het is goed om in het Olympisch jaar nog eens in Parijs in actie te treden, maar veel specialer als anders wordt deze competitie niet.”

Wat is zijn doelstelling op de Grand Slam van Parijs? “Aangezien ik de deelnemerslijst nooit op voorhand bekijk, weet ik niet zeker wat ik moet verwachten. Parijs is traditioneel een heel sterk toernooi dus ik ben er zeker van dat er een groot deel van de top-10 van de wereldranking zal zijn. Mijn doel en plan is echter onafhankelijk van wie daar wel of niet is. Ik wil goed judo laten zien en me vrij voelen op de mat. De tijd van nieuwe dingen proberen, is stilaan voorbij, ik moet gefocust aan elke kamp beginnen en proberen zo weinig mogelijk fouten te maken. Het resultaat is nog ondergeschikt, maar ik zou inderdaad wel graag weer op het podium staan.”

Voorlopige wedstrijdkalender Matthias Casse t/m OS Parijs

2-4 februari: Grand Slam Parijs (FRA)
1-3 maart: Grand Slam Tasjkent (UZB)
25-27 april: Europees Kampioenschap Zagreb (CRO)
19-23 mei: Wereldkampioenschap Abu Dhabi (UAE)
30 juli: Olympische Spelen Parijs (FRA)

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

31 januari 2024

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.