JS Merelbeke viert 50-jarig jubileum

BURST/MERELBEKE – Met enige vertraging – door de Corona-pandemie – heeft Judoschool Merelbeke onlangs zijn vijftigste jubileum gevierd. In 1971 kreeg Antoine De Maerteleire les van de legendarische sensei Ichiro Abe, die als een van de weinige judoka’s ter wereld een tiende dan behaalde. Abe was destijds uitgezonden om judo bij de Belgen aan te leren, volgens de waarden en kwaliteitsnormen van de Kodokan.

Samen met zijn broer Gilbert en zijn vrouw Liliane Keymeulen richtte Antoine De Maerteleire vervolgens JS Merelbeke op. De club begon met vijftien leden en trainde oorspronkelijk in de sporthal Ter Wallen. Sinds 1990 kent de club haar eigen stek in het Tuco-gebouw aan de Plataan. De Japanse wortels en filosofie maken dat de Merelbeekse club vandaag met 279 leden een van de grootste judoclubs van het land is, met een indrukwekkend aantal van 47 zwarte gordels. Oud-Olympiër Gella Vandecaveye is het enige lid met een zevende dan, maar daarnaast telt de club nog zes judoka’s die een zesde dan hebben behaald.

Het succes van een halve eeuw JS Merelbeke? De combinatie van kwalitatieve trainingen met een huiselijke sfeer waarbij wordt gestreefd naar een mooi evenwicht tussen recreatief en competitief judo. De trainers van de club proberen dan ook steevast de Japanse waarden en gewoonten over te brengen op de leden. Judo draait om discipline, uithouding en doorzettingsvermogen. Streng zijn voor jezelf, maar zacht zijn voor een ander. Het is een levenswijze. Als iedereen een beter persoon tracht te worden, evolueren we immers naar een harmonieuze samenleving.

JS Merelbeke is momenteel nog steeds de thuishaven van ex-toppers Marion Van Dorssen en Eddy Van De Cauter, maar ook van huidige topatleten Mina Libeer en Ellen Salens … zij hebben n.a.v. het 50-jarig bestaan een gasttraining gegeven aan jong en oud ….

Koninklijke tip

Wist je dat sportclubs die 50 jaar bestaan, een koninklijke titel kunnen aanvragen? Hoe ga je hierbij te werk? Via deze link naar de website van de Vlaamse Sportfederatie vind je alle informatie.
Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.