Judo en politie: Minister Verlinden kondigt partnership tussen Judo Belgium en Federale Politie aan

BURST/BRUSSEL – Op 5 oktober jl. werd het nieuwe samenwerkingsverband tussen de Federale Politie en Judo Belgium voorgesteld in de politiekazerne te Etterbeek. De samenwerking tussen de politie en Judo Belgium bestaat concreet uit workshops rond respect en geweldsbeheersing, infosessies inzake rekrutering bij grote judo-evenementen, maar tevens sporttrainingen judo alsook politiemensen-judoka’s die optreden als ambassadeurs voor hun sport en voor hun job. Het nieuwe partnerschap werd voorgesteld door Annelies Verlinden, Minister van Binnenlandse Zaken.

Minister Verlinden

Voor de gelegenheid betrad de Minister de tatami in judogi. “Judoka’s, of ze nu professioneel of recreatief sporten, leven gezond, zijn sterk, gedisciplineerd en beschikken over veel uithoudings- en doorzettingsvermogen,” aldus Minister Verlinden. “En, nog belangrijker, ze respecteren hun ploegmaats. Deze waarden dragen ook politiemedewerkers hoog in het vaandel. Het spreekt dan ook voor zich dat de politie jonge en minder jonge judoka’s aanspreekt om het korps te versterken. We willen hen de boodschap geven: misschien is een job bij de politie wel iets voor jou.”

Dominique Van Ryckeghem

“Respect is het fundament van geweldsbeheersing en van zorg voor elkaar. Politiemedewerkers en judoka’s dragen deze waarden bijzonder hoog in het vaandel. Samen willen we onze waarden uitdragen en meer respect creëren van en voor de meest diverse groepen in onze samenleving. Judoka’s zijn daarbij ook ideale kandidaten voor een politie-job precies omdat zij die waarden als respect, geweldsbeheersing en nazorg zo geweldig belangrijk vinden en er ook voortdurend op trainen,” aldus Dominique Van Ryckeghem, directrice-generaal van de Algemene directie van het middelenbeheer en de informatie van de Federale Politie.

Sébastien Bonte

“Respect, zorg en minimaal gebruik van geweld zijn zeer actuele waarden waardoor judo ook meteen een zeer actuele sport is. De samenwerking tussen de politie en de judowereld is voor ons gewoon vanzelfsprekend,” vindt Sébastien Bonte, voorzitter van Judo Belgium. “We tellen al heel wat politiemensen in onze clubs. Bovendien hechten wij veel belang aan de toekomst van onze judojongeren. Het worden niet allemaal Olympische kampioenen en ze kunnen jobs waarin ze zich thuis voelen, goed gebruiken.”

Jasper Lefevere vertegenwoordigde Judo Vlaanderen en viel in voor voorzitter Mike Van de Rostyne die onderweg was naar het WK in Tasjkent.

Jasper Lefevere

Na de speeches kregen de aanwezigen enkele demonstraties te zien. Politieagenten ontwapenden een ‘gevaarlijk’ individu en judoka’s, o.l.v. Judo Vlaanderen BO-leden Marnix Vangheluwe en Peter Vermeir, demonstreerden hun kunnen op de tatami. Ook penningmeester Geert Claes tekende present.

Alle demonstraties werden aan elkaar gepraat door niemand minder dan Harry Van Barneveld, voormalig topjudoka, zelf politie-inspecteur. Ook gewezen topjudoka Inge Clement, tevens werkzaam bij de politie, was aanwezig als ambassadeur van de campagne.

Judoka en politie, een perfecte combinatie? Inspecteur en bronzen Olympiër Harry Van Barneveld vindt van wel. “De waarden en normen van judo en politie zijn gelijklopend. En dat maakt judoka’s ideaal voor politiewerk. Een carrière als topjudoka heeft onrechtstreeks een invloed gehad op mijn job als politiebeambte achteraf. Typisch voor sportmensen of beoefenaar van een contactsport zoals judo is het doorzettingsvermogen, niet onmiddellijk opgeven, maar blijven doorgaan ongeacht of je wat pijn hebt of niet. Die ingesteldheid helpt natuurlijk bij een job als politieagent. Je kan immers in situaties terecht komen waar je niet kan zeggen, ‘nu stop ik eventjes’,” grapt Harry. “Ik vind het een fijne campagne. Het is geen geheim dat de politie jonge mensen nodig heeft en dan heb ik als ancien toch wel liever gedreven elementen. Ik ben dan ook ervan overtuigd dat we met dit partnership in de judowereld goede kandidaten kunnen vinden.”

Harry Van Barneveld

Ook Inge Clement vindt de combinatie politieagent-judoka een geslaagde combinatie. “Respect is in het judo een centrale waarde. Je hebt je partner nodig om te oefenen. Bij de politie is dat ook zo. Om een goede judoka te worden, heb je een partner nodig om alle bewegingen en grepen onder de knie te krijgen. Om een goede politieagent te zijn, heb je ook je collega’s nodig om te kunnen evolueren en bij te leren. Dat is bij zowel judo als politie een noodzaak,” aldus Inge. “Ook de burger wordt met respect behandeld. En als er dan een interventie tegen iemand gebeurt, is het de bedoeling om daarna ook die persoon met respect te behandelen.”

Zelfbeheersing en diversiteit zijn twee zaken die Inge vanuit haar judoachtergrond meeneemt in haar politiewerk. “Als topjudoka ben ik overal in de wereld geweest en in aanraking gekomen met verschillende culturen. Je krijgt dan een open visie, voor mij is dat een meerwaarde geweest.
Met politiewerk kom je immers ook in aanraking met mensen van verschillende achtergronden.”

Inge is vol lof over het partnerschap. “Ik ben ervan overtuigd dat dit een vruchtbare samenwerking wordt want ik ben ervan overtuigd dat judoka’s goede politiemensen kunnen zijn. Binnen onze eigen judoclub in Ronse merken we dat een aantal leden net als wij bij de politie werken. Judo en politie gaan zeker goed samen,” aldus nog de voormalige tweevoudige Europese kampioene.

Details van het partnerschap lees je op de website van Judo Belgium via deze link.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.