Judo & Voeding: Voorkomen van frequente kwalen

Amelie Rosseneu

BURST – Eén van de belangrijkste zaken om het niveau van een sporter te verhogen, is regelmaat in de trainingen. Judoka’s die regelmatig een training missen of niet kunnen voltooien zullen minder snel vooruitgang boeken dan atleten die elke training het beste van zichzelf kunnen geven.

Dit gezegd zijnde, zijn er verschillende kwalen die een sporter ervan beletten er elke training voluit voor te gaan. Uiteraard is het moeilijk je nooit eens slecht te voelen of nooit eens gekwetst te raken, maar met de nodige voorzorgen en aandacht voor mogelijke oorzaken kom je al een heel eind verder.

Sporters die vaak ziek zijn

Sporters die vaak ziek zijn, hebben dikwijls een verzwakt immuunsysteem. Dit kan veroorzaakt worden door allerlei vormen van stress (zoals intensive trainingen), maar kan ook door voedingstekorten.

Een belangrijke trigger voor een suboptimaal immuunsysteem is een gebrek aan energie. Atleten die in een continue energietekort verkeren om hun wedstrijdgewicht te behouden, hebben bijgevolg meer kans om ziek te worden. Naast energie spelen ook vitamine C en D een belangrijke rol om ons te beschermen tegen infecties. Vitamine C halen we vooral uit fruit en groenten. Vitamine D wordt door ons lichaam aangemaakt wanneer onze huid in contact komt met zonlicht. In de winter is het daarom niet ongewoon een vitamine D tekort op te lopen. Dit tekort kan gemakkelijk worden aangevuld met een supplement. Voor het nemen van zo’n supplement vraag je best altijd eerst raad aan de huisarts of een voedingsdeskundige.

Sporters die zich vaak duizelig voelen op training

Duizeligheid kan uiteraard veroorzaakt worden door een impact op het hoofd. In onze sport is dit niet ongewoon en het is zeer belangrijk een dergelijk voorval serieus te nemen. We hadden het reeds over een hersenschudding in een vorige artikel.

Duizeligheid kan echter ook andere oorzaken hebben. Zo is het een van de symptomen van een lage bloedsuikerspiegel. Dit komt niet alleen voor bij sporters met diabetes, maar ook bij atleten die te weinig koolhydraten hebben gegeten voor een intense training. Je laat je sporter dan best even rusten en wat suikers innemen. Daarnaast kan ook een lage bloeddruk en dehydratie aan de oorzaak liggen.

Wanneer je sporter regelmatig duizelig is na een intense inspanning raadt je hem of haar best aan eens naar de dokter te gaan om dit verder te onderzoeken. Het zou kunnen dat je atleet een
ijzertekort heeft, wat gemakkelijk op te lossen is.

Gastro-intestinale problemen tijdens de training

Met gastro-intestinale problemen word en o.a. braken, misselijkheid en reflux bedoeld. De oorzaak is dikwijls dat de atleet ofwel te veel gegeten heeft te kort voor de training ofwel iets gegeten heeft dat moeilijk verteerbaar is. Daarom raadt men aan niet te vettig en niet te veel vezels te eten voor een training. De tolerantie hiervan is sterk afhankelijk van atleet tot atleet. Wanneer je atleet hier regelmatig last van heeft, kan het goed zijn te noteren wat hij/zij gegeten heeft voor de training. Op die manier kan je de boosdoener dikwijls zelf identificeren.

Sporters die altijd gekwetst zijn

Blessures worden vaak als een ongeluk gezien. Hoewel sommige sporters meer aanleg hebben voor blessures dan andere, zijn er tal van voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om ongelukken te vermijden. Inzake voeding is een goede vochtbalans hier heel belangrijk. Judoka’s die gedehydrateerd op de mat staan, hebben vaak last van concentratie stoornissen, suboptimaal functioneren van de spieren en moeheid, wat een ideale cocktail vormt voor ongelukken. Als coach las je daarom best voldoende drinkpauzes in.

Een andere gekende oorzaak van een aaneensluiting van kwetsuren is een tekort aan energie. Sporters die voortdurend op dieet zijn, kunnen hun lichaam zo ver drijven dat de botdensiteit verlaagd is. Broze beenderen breken makkelijker, waardoor de kans op kwetsuren verhoogd is. Langdurig diëten gebeurt daarom liefst niet op eigen houtje!

Aanmaak datum

17 maart 2021

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.