Karel Foubert: judoka achter de schermen op de OS

BURST – Toen Dirk Van Tichelt op de Olympische Spelen van Rio in 2016 een bronzen medaille pakte, heeft Matthias Casse de ‘Beer van Brecht’ ter plekke achter de schermen mee helpen klaarstomen als zijn sparringpartner. Voor Matthias alvast een goede leerschool om het Olympische circus reeds te ervaren zonder prestatiedruk en tegelijk een meerwaarde te betekenen voor een medaillekanshebber. En dat is de belangrijke rol die Karel Foubert (-90kg) op zich gaat nemen in de coulissen van het Olympische spektakel in Tokio. Karel reist mee naar de Japanse hoofdstad om als sparringpartner van Matthias Casse en Toma Nikiforov hen scherp te houden tot hun wedstrijddag op 27 respectievelijk 29 juli aanstaande.

Strenge veiligheidsmaatregelen

Karel Foubert (blauwe judogi) in actie

Dat het voor Karel geen snoepreisje wordt, is voor de insiders duidelijk. Immers, Karel maakt geen deel uit van de officiële Belgische Olympische delegatie en verblijft bijgevolg niet in het Olympische dorp. Hij moet genoegen nemen met een hotel in de miljoenenstad. Niet slecht denk je dan. Lekker veel te ontdekken in een stad zoals Tokio. Uiteraard … maar niet in tijden van Corona met zeer strenge veiligheidsvoorschriften. Zo zal de stad verkennen na de sportieve verplichtingen er niet inzitten. Het scenario dat hem te wachten staat, is vrij eentonig, alsook zijn traject ter plaatse: hotel-trainingsdojo-hotel tijdens de voorbereidingen en hotel-Budokan-hotel op de competitiedagen en vervolgens hotel-luchthaven na de competitie …

Niettegenstaande wil de topsportstudent hotelmanagement ‘zijn’ Olympisch avontuur voor geen geld missen. “Ik haal hier veel voor mezelf uit,” klinkt het enthousiast. “Het is vooral die belevenis die je meekrijgt. Ongeacht de huidige toestand ben ik heel gemotiveerd om ernaar toe te gaan. Ik ben bovendien heel benieuwd hoe dat allemaal gaat verlopen met Corona op de achtergrond. Het blijft voor mezelf toch ook een beetje een Olympische ervaring, hoe je het ook kadert.”

Bijleermoment

Karel beschouwt zijn bijdrage achter de schermen tevens als een bijleermoment voor zichzelf. “Ook voor mijn eigen judo is deze persoonlijke ervaring ter plaatse zonder twijfel positief. Ik ga daar zeker zaken kunnen oppikken. Alleen al maar de manier waarop toppers zoals Matthias en Toma toeleven naar het belangrijkste sportmoment in vier jaar. Ik ga vooral ontvankelijk zijn voor wat er allemaal op me afkomt, zodat ik daaruit kan leren wanneer ik eventueel later zelf aan zet ben. Net zoals Matthias dat in Rio meemaakte toen hij sparringpartner van Dirk Van Tichelt was.”

Teamwork

Karel Foubert met Matthias Casse in de warm-up zone op het WK in Boedapest

Judo is een individuele sport, maar op dergelijk momenten blijft teamwork belangrijk. “Dat is zo,” beaamt Karel. “Ik denk dat Matthias en mezelf wel een goede klik hebben. Dat merk je ook op de competitiedagen, zoals onlangs op het WK (Karel was toen ook mee als sparringpartner voor Matthias). Hij is dan vrij relax. Voor alle duidelijkheid, Matthias staat er ook zonder mij. Mijn bijdrage is minimaal, maar alle beetjes helpen. Ik ben dan ook blij dat ik daar deel van kan uitmaken,” relativeert Karel zijn rol.

“Ik word er zelf ook beter van. Dagelijks samen trainen met de Nummer 1 van de wereld, heeft sowieso een goede invloed op mijn eigen judo. Je pikt interessante zaken sneller op. Ik merk bij mezelf progressie door samen met Matthias en Toma te trainen,” aldus Karel.

Ongeacht zijn beperkte bewegingsvrijheid door de Coronaveiligheidsmaatregelen in een kosmopolitische stad zoals Tokio, wil Karel deze kans niet laten schieten en blijft hij enthousiast. “Voor mij is dit een ongelofelijke opportuniteit, zeker met onze bubbel. Ik denk dat er weinig bubbels in de judowereld zijn met een Wereld- en Europese kampioen. Ik zie hier enkel maar voordelen. Ik zou dit dan ook voor geen geld willen missen,” aldus nog de beloftevolle judoka.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.