MAAK KENNIS MET ONZE VTS-DOCENTEN VAN DE TRAINERSOPLEIDINGEN: KEN KENNES

BURST – De volgende in de reeks VTS-docenten die we graag aan u wensen voor te stellen, is Ken Kennes, 5de Dan en voorzitter van JC Fudji Yama Boom-Niel-Schelle. Als ex-leerling van de topsportschool met sterke nationale en internationale resultaten, als provinciaal trainer en als TTU15-trainer, geen onbekend gezicht voor vele judoka’s en trainers. Ken doceert in Mortsel, samen met Tom Steensels en Sören Hapers, zijn eerste initiatorcursus als VTS-lesgever. Hij was eerder evenwel reeds actief als docent in de opleiding Multi-move van de VTS. Een mooie aanwinst in ons docentenkorps. Wij geven hem graag het woord.

Je bent trotse voorzitter van een club met wereldkampioen en Olympisch medaillewinnaar Matthias Casse als uithangbord. Hoe voelt dat?

Als je het verhaal van Matthias vertelt, voelt het vaak aan als een Oscar-film uit Hollywood. Een kleine jongen die besloot om judo te gaan beoefenen samen met zijn broers bij een judoclub, Fudji Yama genaamd, ergens in Boom-Niel-Schelle en die uitgroeit tot één der grootste judoka’s van deze generatie, huidige nummer 1 van de wereld in de gewichtscategorie -81kg, wereldkampioen, Olympisch Brons, … Onbeschrijflijk! Wat het absoluut geweldig maakt, is dat onze supporters, clubleden en trainers heel het verhaal hebben kunnen meemaken vanaf het prille begin. Van ‘De Pot van Olen’ tot in Tokio … Het is dan ook een absoluut privilege om als club met zo’n persoonlijkheid als Matthias te kunnen uitpakken als voorbeeld. Hij is een ware inspiratie voor onze jeugd om te tonen hoever je kan komen in het leven als je er maar keihard voor werkt. Als ik de inzet en familiale sfeer van onze vrijwilligers, supporters, trainers, bestuur en leden merk en daar bovenop nog eens de talenten als de Casse-broers, beschouw ik mezelf niet alleen een trotse, maar ook een gezegende voorzitter.

Als clubtrainer, provinciaal trainer en als trainer TTU15 zet je haast dagelijks in voor onze sport. Je was een enthousiaste leerling aan de Topsportschool judo en gaat nu ook mee onze trainers vormen. Waarom zo veel inzet voor het judo?

Mijn passie bloeit voort uit mijn liefde voor de sport en het proces. Ik heb zelf een klein decennium de kans gekregen om in de topsportwerking te mogen trainen onder begeleiding van verschillende toptrainers, te leren op internationale stages en te kampen op tornooien ver over onze landsgrenzen heen. Als atleet heb ik enorm veel geleerd over de sporteigen kenmerken zoals tactiek, techniek, kracht, … maar ook de bijhorende aansluitingen zoals de psychologische aspecten, blessure en preventie. Mede door zoveel jaren vanop de eerste lijn te kunnen analyseren hoe verschillende toptrainers met hun atleten samenwerken, kwam het bijna vanzelfsprekend om hiermee ook aan de slag te gaan. Gevoed door de trainerscursussen van de VTS, is dit trainersgegeven steeds verder uitgegroeid vanuit Fudji Yama naar de Provinciale werking in Antwerpen en tot slot naar de Federale werking onder Judo Vlaanderen.

Wat geeft je energie om er telkens weer te staan?

Ik zal niet ontkennen dat de vele bezigheden als Clubtrainer, Provinciaal Trainer, Talent Trainer, clubvoorzitter, gasttrainingen in verschillende judoclubs en VTS-docent heel veel energie en minstens evenveel tijd vereisen. Echter, laten we eerlijk zijn, mocht ik het allemaal niet met hart-en-ziel doen, dan was het ook niet mogelijk voor mij om dit vol te houden, denk ik dan. Dus enerzijds is het zeker mijn liefde voor de club en de sport. Anderzijds, (en ja het klinkt echt wel cliché) zit het in de kleine dingen: de vooruitgang van je atleten aanschouwen, hun doelen zien bereiken, een gemeend ‘dankjewel’, judoka’s zien die er 150% voor gaan op je trainingen, ….

Wat typeert volgens jou een goede clubtrainer?

Als trainer ben je continu bezig met een verbeterproces richting de toekomst. Dit kan één atleet zijn of een team waarop de focus ligt. Om dit individu of team te verbeteren, zijn oneindig veel unieke mogelijkheden, maar met een verschillend resultaat. Een goede clubtrainer kiest enkel de mogelijkheden met maximaal positief rendement en vergeet hierin zeker niet het belang van plezier. Hierbij vormt hij/zij een professionele connectie met zijn/haar atleten met wederzijds respect en vertrouwen. De combinatie van een atleet die volledig zijn trainer vertrouwt en een competente trainer is volgens mij een utopie van duurzame synergie. Een goede clubtrainer beseft dat ook hij/zij een onderdeel is van het verbeterproces en dus weet dat hij/zij moet streven naar een verbetering van zichzelf evenwel zonder het belang van plezier te vergeten.

Heb je advies voor judoka’s met trainersambities?

ZEKER! Bespreek dit onmiddellijk met je trainer, zo kunnen jullie samen nagaan welk traject voor jou geschikt is. ELKE club heeft haar trainers hard nodig om de toekomst van de club te kunnen garanderen en het huidige trainersteam te ondersteunen. Hopelijk zien we jou dan snel op één van de VTS-opleidingen!

Een gouden tip voor onze judoka’s met wedstrijdambitie?

Een gouden tip zou ik het niet meteen noemen want geen enkele tip voor wedstrijden heeft 100% succes, maar ik zou hen aanraden hun ambitie zeker niet voor zichzelf te houden. Bespreek dit zeker met je clubtrainer en laat dit uiteraard ook blijken in je inzet op trainingen. Je kent het gezegde: ‘Hard work beats talent when talent doesn’t work hard’. Ook Judo Vlaanderen en de provinciale werkingen bieden extra trainingen aan waarop je kan leren en verbeteren. Gebruik zoveel mogelijk deze kansen, om niet te zeggen elke kans.

Benieuwd naar de andere VTS-docenten judo? Ook hen stellen we binnenkort aan je voor.
Ben jij master of bachelor LO, 2de Dan of hoger en denk je een bijdrage te kunnen leveren aan onze trainersopleidingen? Neem dan zeker contact op met DSKO Leen Dom via leen.dom@judovlaanderen.be.

Leen Dom
DSKO

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.