MAAK KENNIS MET ONZE VTS-DOCENTEN VAN DE TRAINERSOPLEIDINGEN: Rudy Everaert

BURST – Binnenkort, op zaterdag 11 september, zal te Brugge de opleiding aspirant-initiator onder leiding van Rudy Everaert, trainer A en 5de Dan, van start gaan. Rudy is reeds vele jaren een trouwe lesgever voor deze opleiding. Dit jaar krijgt hij de hulp van Olivier Rooms die naast Rudy zijn eerste ervaring als VTS-docent zal opdoen. Binnen het clubgebeuren is Rudy actief als hoofdtrainer van Judoclub Ippon Ryu Brugge te Sint-Pieters. Daarnaast werd hem een 6-tal jaar terug de club Judoschool Marcel Degroote toevertrouwd waar hij lesgever en voorzitter is. Met deze laatste club heeft hij in Brugge door de jaren heen een uitgebreide G-werking uitgebouwd waar hij zich met hart en ziel inzet voor zijn judoka’s. Als lid van de G-commissie geeft hij ook mee inhoud aan de G-module die aansluit bij de opleiding initiator. Rudy was en is nog steeds actief op vele andere vlakken binnen Judo Vlaanderen: als scheidsrechter en nationaal tijdopnemer; als voorzitter van de commissie ‘Judo voor Allen’. Hij was tevens 15 jaar lid van de Pedagogische Commissie en verantwoordelijke voor de organisatie van maandelijkse Tsukinami Shiai’s. Vele judoka’s zullen hem ongetwijfeld al zijn tegengekomen.

Je bent in onze judowereld al zoveel jaren een gekend gezicht. Hoe ben je in het judo terechtgekomen en waarom ben je ooit trainer geworden?

Eerder toevallig ben ik in de judosport verzeild geraakt. Mijn vrienden beoefenden judo en wisten mij te overhalen om een initiatieles te volgen. Vrijwel onmiddellijk voelde ik aan dat judo op mijn lijf geschreven was. Ik kreeg de judomicrobe stevig te pakken en deze heeft mij nooit meer losgelaten. Judo is nog steeds een belangrijk deel van mijn leven. Als puber had ik al de ambitie om judoleraar te worden, het was mijn grote droom. Je kennis kunnen doorgeven en delen met anderen, de judobeleving in al zijn facetten ervaren en vooral judoka’s op judotechnisch en mentaal vlak zien vooruitgaan, waren de belangrijkste beweegredenen om trainer te worden.

Wat zijn je hoogtepunten in je lange trainerscarrière?

Het behalen van mijn diploma A Trainer is mij sterk bijgebleven. Ook de judoka’s die ik heb begeleid naar de zo begeerde zwarte gordel zijn een mijlpaal, alsook mijn clubleden die mooie resultaten behaalden op competitief vlak, waaronder een Belgisch kampioen. Mijn lesopdracht als gastdocent judo in de Sportschool Meulebeke was tevens een heel mooie periode. Ook mijn engagement als lesgever en coördinator van de succesvolle KAVVV&FEDES-judostages is zeker vermeldenswaardig. De oprichting van een G-werking in onze judoschool was een climax en verrijkend voor ons clubgebeuren.

Wat vind jij de belangrijkste eigenschappen van een goede trainer?

Een goede trainer is een veelzijdig iemand met veel kwaliteiten. Training geven is niet zomaar een job, het is een roeping, een passie. Elke mens, maar ook elke judoka is uniek. Dat maakt het ook juist zo boeiend. Er is geen goed of slecht verhaal: het enige wat primeert, is hoe de judoka zijn sport beleeft. Een trainer moet kunnen inschatten en begrijpen wat er in een judoka omgaat, inspelen op zijn of haar leefwereld. Aandacht hebben voor iedereen, kunnen relativeren, ervaring delen en werken aan een positief zelfbeeld zijn van primordiaal belang voor een goede trainer.

Wat vind je een grote meerwaarde aan de cursus aspirant-initiator? Waarom moeten judoka’s hieraan deelnemen?

De cursus aspirant initiator judo is een laagdrempelige cursus. Men leert er de eerste beginselen van het didactisch en methodisch handelen binnen het judo. Hulp bieden op de tatami voor het aanleren van de valoefeningen en de technieken voor witte gordels, dit alles op een veilige en kwaliteitsvolle wijze. Het volgen van deze cursus leidt ongetwijfeld tot een kwaliteitsverbetering van de judolessen op clubniveau. Velen cursisten krijgen bovendien de smaak te pakken om door te groeien tot een hoger trainersniveau (initiator, instructeur B, …). Daardoor wordt het lesgeverkorps binnen Judo Vlaanderen versterkt, een niet onbelangrijk gegeven in menig opzicht.

Een gouden tip voor een trainer die aan het begin van zijn carrière staat?

Blijf jezelf en geloof in je eigen kunnen, werk gestadig verder aan je zelfontplooiing en geef nooit op.

Benieuwd naar de andere VTS-docenten judo? Ook hen stellen we binnenkort aan je voor.
Ben jij master of bachelor LO, 2de Dan of hoger en denk je een bijdrage te kunnen leveren aan onze trainersopleidingen? Neem dan zeker contact op met DSKO Leen Dom via leen.dom@judovlaanderen.be.

Leen Dom
DSKO

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.