EK JUN in Luxemburg: geen medailles voor de Belgen

Team Belgium

BURST – Van 9 tot en met 12 september vond in het Groot Hertogdom Luxemburg het Europees kampioenschap voor Junioren plaats. Judo Vlaanderen vaardigde vier judoka’s af en leverde tevens scheidsrechter Val Van Neste. Samen met de selectie van zusterfederatie FFBJ bestond de Belgische delegatie in totaal uit negen judoka’s. Onze JV-judoka’s traden in het krijt op donderdag 9 en vrijdag 10 september. We blikken hierna terug op hun parcours. Klik op de naam van de tegenstander om de kamp te herbekijken.

Deny Altemirov (-60kg/Judoclub Gent-Drongen) start zijn eerste kamp tegen de Armeniër Yervand Nersesyan. Een verbeten strijd waarbij Deny in de derde minuut een punt scoort. Deny krijgt nog een strafpunt, maar kan de voorsprong behouden en pakt zijn eerste overwinning. In de tweede ronde staat Deny tegenover de Oostenrijker Vache Adamyan. Beide judoka’s pakken 2 strafpunten en de kamp loopt uit naar net geen 2 minuten in de verlengingen waarin Deny opnieuw de zege naar zich kan toetrekken. In de kwartfinale treedt Deny in het krijt tegen de Georgiër Giorgi Sardalashvili. Daar sputtert de motor en moet hij zijn meerdere erkennen in de Georgiër. Na zijn nederlaag in de kwartfinale wordt Deny vervolgens doorverwezen naar de herkansingen. In zijn eerste kamp komt hij uit tegen de Tsjech Antonin Dvoracek die van hem wint met waza-ari.

Jarne Duyck vs. Augustas Slyteris (LTU)

In de eerste ronde ontmoet Zelemkhan Batchaev (-66kg/Judoteam Alen) de Portugees Miguel Gago. Het wordt een kamp tussen twee judoka’s die elkaar waard zijn. Beide krijgen een strafpunt, maar met 16 seconden op de klok scoort de Portugees een punt via waza-ari dat Zelemkhan niet meer kan rechtzetten waardoor zijn EK-campagne vroegtijdig eindigt.

Scheidsrechter Val Van Neste

In dezelfde gewichtscategorie staat Robbe Demets (-66kg/Judoclub Koksijde) tegenover de Turk Talha Buyukeser. Ook hij verliest zijn eerste kamp met een vroegtijdige exit van het EK.

Op de tweede dag van het EK start Jarne Duyck (-81kg/Judoclub Kawaishi Ingelmunster) zijn EK-tornooi met een overwinning tegen de Litouwer Augustas Slyteris. Na winst in de eerste ronde verliest Jarne zijn tweede kamp tegen de Georgiër Giorgi Sherazadishvili. Hiermee eindigt tevens de EK campagne voor onze JV-judoka’s.

“Jammer genoeg heeft de EK-selectie onder hun potentieel gepresteerd,” reageert JV-coach Dirk Van Tichelt. “Het goede nieuws is dat ik bij ieder individu al een paar zaken weet waaraan gewerkt moet worden. Tegen volgende keer moet er evolutie in zitten.”

Scheidsrechter Val Van Neste was ook aanwezig op het EK en leidde kampen in het finaleblok, m.n. de kamp om het brons in de gewichtscategorie -48kg en de finale van de reeks -63kg.

De vijf judoka’s van zusterfederatie FFBJ strandden tevens in de voorrondes.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.