Massatraining met Gella: drukbezette tatami in Merelbeke

BURST/MERELBEKE – In het kader van de campagne #ikkanmijnvrouwtjestaan van Judo Vlaanderen, die op 1 maart werd gestart en nog de ganse maand maart loopt, organiseerde onze federatie onlangs een massatraining voor meisjes en dames die werd geleid door IJF Hall of Famer Gella Vandecaveye (zilver OS Atlanta 1996 & brons OS Sydney 2000, voormalig meervoudig Europees en Wereldkampioen). Tijdens de training werd Gella bijgestaan door twee van onze beloftevolle judoka’s, m. n. Amber Ryheul en Mina Libeer.

Enthousiaste bende!

De massatraining vond plaats op zaterdag 26 maart jl. in de dojo van Judoschool Merelbeke.

Gella bijgestaan door Amber en Mina

Dat het een succes was, hoeft geen betoog. Zo’n 70 judoka’s, jong en minder jong, tekenden present om twee uur lang samen te trainen onder de deskundige leiding van de voormalige Europese en Wereldkampioen.

“De campagne is zonder meer een succes,” stelt Gella Vandecaveye net voor aanvang van de training. “We zijn gestart op 1 maart en haalden reeds verscheidene malen de pers. Ook vandaag is de pers aanwezig. Het is de bedoeling om jonge meisjes de tatami op te krijgen, maar ook op bestuurdersniveau aandacht te creëren voor een heus evenwichtige genderbeleid. Vrouwen niet alleen als judoka’s, maar ook als coaches, trainers, officials en bestuursleden. De campagne loopt stilaan ten einde. Deze massatraining is zowaar de apotheose van de maand en je hoort de decibels hier stijgen het wordt een knaller. Ik ben heel blij en trots dat ik kan en mag mijn schouders onder deze campagne zetten. Immers, het judo ligt me nog heel nauw aan het hart.”

Na twee uren zweten en zwoegen op de tatami keerde Iedereen enthousiast terug naar huis. We sprokkelden enkele reacties. Klik op de hyperlinks om de video’s te bekijken.

“Fijn dat we met zoveel meisjes samen op de mat konden staan,” aldus Laure van Judoclub Herenthout. “Zo leer je elkaar nog beter kennen.”

Ines, Helena en Dorianne van JC Middelkerke waren enthousiast. “Alles was leuk. Heel gevarieerd en dat was wel plezant. En dan samen met een ex-kampioen op de mat staan, da’s toch ook wel heel speciaal.”

Helena van JC Kemzeke was ook onder de indruk van wat ze geleerd had. “Ik vond het heel tof.”

Ook judomama’s waren van de partij. “Wij zijn de judomama’s van JC Zelzate. Onze kinderen doen mee en wij wensten dat ook zelf een keer te beleven. Vandaar dat we ons ook hebben ingeschreven,” aldus Joke. “Heel leuk initiatief want ook niet-judoka’s mogen op de mat staan.” Gaan de mama’s nu ook een judogi aantrekken? “Ik vond het heel tof om te doen, misschien kunnen we binnen onze club wel iets organiseren om de judomama’s op de mat te krijgen.”

“Wel leuk om de basis onder de knie te krijgen om thuis wat met de kinderen te oefenen,” voegt Véronique eraan toe. “Het zou leuk zijn om zoiets verder uit te bouwen binnen de club. Onze dochters vonden het ook heel fijn om hier met alle meisjes op de mat te staan.”

“Deelnemen vond ik belangrijk om judo voor vrouwen mee meer in de kijker te zetten. Hoe meer dat we hier zijn, hoe beter,” vindt Nathalie Brenard. “Het zou fijn zijn als op regelmatige tijdstippen dergelijk event wordt georganiseerd. Zeker tof om dat met alle leeftijden te doen.”

“Wel fijn alleen maar dames en meisjes op de mat,” vindt Amber Ryheul. “Een grote opkomst van uiteenlopende leeftijden. Ik vind het zeker geslaagd. Voor herhaling vatbaar denk ik. Ik merk dat de meisjes het wel leuk vonden. Onderling werden er al wat connecties gemaakt dus ik hoop dat zich verder zet en elkaar verder aanzetten. Ik vond het een hele eer om Gella te assisteren op deze training. Ik heb altijd naar haar opgekeken.”

“Heel leuk om een keer zoveel meisjes samen op de mat te verzamelen,” stelt Mina Libeer. “En in een ontspannen sfeer op de tatami te staan. Dit initiatief mag voor mij zeker worden herhaald. Fijn om hier met z’n allen samen te zijn en te genieten in een ontspannen sfeer.”

Ook Gella was tevreden. De lange aanschuifrij na de training voor een handtekening was het bewijs dat de judoka nog steeds heel populair is. “Ik vond de massatraining keitof. Heel veel volk, het enthousiasme van de deelnemers was groot. Ik denk dat de campagne #ikkanmijnvrouwtjestaan bij deze geslaagd is,” aldus nog Gella.

Met de campagne #ikkanmijnvrouwtjestaan wil Judo Vlaanderen een startsein geven om een gedragen genderbeleid te ontwikkelen. De campagne beoogt bijgevolg twee grote doelstellingen, m.n.

  • grotere instroom van meisjes door promotie van de judosport;
  • bewustwording van te beperkte vertegenwoordiging van meisjes/dames in bepaalde commissies, (club)besturen, als trainer, enz.
    Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.