Matthias Casse pakt eerste Grand Prix goud in Portugal

Ellen Salens vs. Lea Beres (FRA)

BURST/ALMADA – Judo Vlaanderen zond vijf judoka’s uit naar het eerste tornooi op de World Judo Tour van de Internationale Judofederatie. Het betreft de Grand Prix van Almada in Portugal die doorging van 28 t.e.m. 30 januari jl. De JV-delegatie wordt begeleid door coaches Mark van der Ham en Damiano Martinuzzi. International scheidsrechter Val Van Neste werd door de IJF aangeduid om mee de wedstrijden te leiden.In laatste instantie meldde Mina Libeer (-57kg/Judoschool Merelbeke) af wegens quarantaineplicht. Hierna blikken we even terug op de kampen van onze judoka’s met hyperlinks naar de kampen.

Dames

Onze dames aanwezig op de Grand Prix in het Portugese Almada startten hun tornooi goed met winst, maar werden vervolgens naar de herkansingen verwezen.

Ellen Salens (-48kg/Judoschool De Poorter) zette in haar eerste kamp Tamar Malca (ISR) opzij, maar in de kwartfinale verliest ze van Melanie Vieu (FRA). In de herkansingen ontmoet ze de Italiaanse Asia Avanzato die ze verslaat. Vervolgens gaat Ellen voor brons met als tegenstander de Française Lea Beres. De kamp kan beide kanten uit en wordt uiteindelijk beslist in de Golden score waarbij Ellen verliest op strafpunten. Een vijfde plaats dus voor Ellen.

Amber Ryheul in actie

Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko) pakt in haar eerste kamp de winst tegen Ysmim Lima (BRA), maar moet vervolgens de duimen leggen tegen Ana Viktorija Puljiz (CRO). In de herkansingen staat ze tegenover de Portugese Maria Siderot die een punt pakt en de voorsprong kan behouden tot het eindsignaal. Amber eindigt bijgevolg op de zevende plaats.

Heren

Jeroen Casse (-73kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) wint zijn eerste kamp tegen de Portugees Thelmo Gomes. In zijn tweede wedstrijd wordt hij echter afgestopt door de Georgiër Giorgi Terashvili.

Jeroen Casse (-73kg vs Gomes (POR)

Matthias Casse (-81kg/ JC Fudji Yama Boom/Schelle) legt een sterk parcours af en zet achtereenvolgens Erdenebayar Batzaya (MGL), Arnaud Aregba (FRA) en Robert Rajkai (HUN) opzij om als overwinner uit zijn poule zich voor de halve finale te kwalificeren. Daar ontmoet hij de Japanner Yuhei Oino die hij ook vrij snel uitschakelt. Matthias gaat voor zijn eerste Grand Prix goud tegen Oskari Makinen (FIN).

In de finale wacht een tactische Matthias zijn kans om te scoren geduldig af en binnen de reguliere tijd vloert hij zijn tegenstander op spectaculaire wijze. Na 2 zilveren en 2 bronzen GP-plakken pakt Matthias zijn eerste GP goud! Sterk werk!

“De GP Portugal zit erop voor Judo Vlaanderen,” reageert JV-coach Mark van der Ham vanuit Portugal. “Met goud voor Matthias Casse die zijn status van wereldkampioen glans gaf en nu weer nummer 1 op de IJF-wereldranking staat, sluiten we deze trip goed af. Ook Ellen Salens (5de) Amber Ryheul (7de) en Jeroen Casse maken stappen vooruit. Helaas voor hen resulteerde dat niet in medailles, iets wat voor sommigen zeker wel mogelijk was.”

Matthias Casse (-81kg) vs Aregba (FRA)

Voor Matthias Casse is de start van 2022 alvast geslaagd. “Ik ben heel tevreden met het resultaat en het judo dat ik hier vandaag heb getoond,” aldus de huidige Wereldkampioen. “Het voelt lekker om na de feestperiode van Kerst en Oudjaar terug in actie te komen op de tatami. Ik keek er erg naar uit.” Zijn tegenstander in de finale was geen onbekende voor Matthias. “Ik ken Makinen van op trainingskampen en heb zijn judo bestudeerd. Hij reageert snel dus ik moest heel oplettend zijn.” De laatste drie nederlagen van Matthias waren tegen Japanners. In Portugal vloerde hij zijn Japanse tegenstander Oino. “De Japanse judoka’s blijven sterke tegenstanders, in mijn gewichtscategorie hebben ze aardig wat potentieel, echt goede judoka’s. Ik focus evenwel niet op het land, maar eerder op de judoka en probeer zo goed mogelijk mijn stijl van judo trouw te blijven.” Zijn eerste GP -goud is natuurlijk speciaal. “Heel blij met dit eerste GP goud. Een fijn gevoel, het enige goud dat ontbreekt is Olympisch, dat blijft uiteraard een doel,” aldus nog onze topper.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.