In Memoriam: Léon Telier

BURST/DEINZE/NEVELE – Droevig nieuws bereikte ons uit Deinze. Oud-voorzitter en huidig bestuurslid Léon Telier van Judoclub Kiawazu Deinze is op 24 januari jl. op 79-jarige leeftijd overleden.

Léon Telier, oud-voorzitter JC Kiawazu Deinze

Léon was één van de stichtende leden van de club en was een halve eeuw het gezicht van de Judoclub Kiawazu Deinze. Hij startte zijn sportieve carrière echter niet op de tatami, maar wel op het voetbalveld. Hij was actief bij SK Nevele, waar hij bij de talentscouts van La Gantoise (nu KAA Gent) in het oog sprong, zodat hij als scholier en junior een Buffalo was. “Toen ik voetbalde, had ik al belangstelling voor vechtsporten”, vertelde Léon bij de 50-jarige huldiging in het stadhuis. “Bij de Jong Socialisten zochten ze activiteiten voor de oude balzaal in ‘De Pulle’ in Deinze. Daar zijn we met Judoclub Kiawazu gestart, op 18 mei 1971.”

Op 25 september 1977 verwierf Léon Telier de zwarte gordel. In 1983 behaalde hij de tweede dan, in 1986 de derde dan en op 15 juni 2003 de vierde dan. Hij hoopte ook nog op de graad vijfde dan, maar een ernstig letsel aan de knie verhinderde dat. In Deinze was hij vijftig jaar actief en bij Judoclub Nevele was hij 23 jaar hoofdtrainer.

Het diploma trainer B behaalde hij op 31 december 1984 en daarnaast was hij ook scheidsrechter. Vanaf 20 december 1984 provinciaal, vanaf 4 april 1987 regionaal en vanaf 14 april 1991 op nationaal niveau. Léon Telier organiseerde ook 38 jaar lang het toernooi de ‘Bekers van Deinze’. Vorig jaar trad hij in het 50-jarige jubileumjaar van de JC Kiawazu na 33 jaar af als voorzitter van de judoclub en gaf hij de fakkel door aan Yves Vande Putte. Hij bleef nog wel betrokken bij de club als bestuurslid.

Léon overleed maandag aan de gevolgen van een slepende ziekte. Hij werd 79 jaar. De uitvaartplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden.

Vanuit Judo Vlaanderen onze oprechte deelneming aan JC Kiawazu Deinze, vrienden en familieleden.

(Bron: Wim De Maertelaere, Secretaris Judoclub Kiawazu Deinze)

Aanmaak datum

26 januari 2022

Type

Tag(s)

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.