Mooie buit op European Open in Praag: 1 gouden & 2 bronzen medailles

PRAAG/BURST – We blikken terug op een succesvol weekend (27 & 28 februari) voor onze judoka’s die deelnamen aan de European Open van de EJU in de Tsjechische hoofdstad Praag. Voor het merendeel was dit het eerste tornooi na haast een jaar inactiviteit door COVID-19 en het was merkbaar. Niettegenstaande was de buit mooi: drie medailles! Twee bronzen en één gouden.

Maar liefst acht judoka’s traden in het krijt in Praag, met name Jeroen Casse (-73kg) en Karel Foubert (-90kg) bij de heren en Ellen Salens (-48 kg), Amber Ryheul (-52kg), Mina Libeer (-57kg), Eveline Delbaen (-57kg), Selina Delen (-63kg) en Lien Meeuwssen (-70kg) bij de dames. Het team werd begeleid door JV-Coach Damiano Martinuzzi.

Selina Delen, Mina Libeer (brons), Amber Ryheul (goud), coach Damiano Martinuzzi, Ellen Salens (brons), Eveline Delbaen & Jeroen Casse

Heren

Jeroen Casse (-70kg/210 WRL) start goed met winst tegen de Hongaar Daniel Szegedi (330 WRL), maar verliest zijn tweede kamp tegen Jakub Jecminek (CZE/59 WRL) op strafpunten.

Karel Foubert (-90kg/183 WRL) verliest zijn eerst kamp tegen de Zwitser Simon Gautschi (265 WRL).

Dames

Eveline Delbaen (-57kg) verliest haar eerste kamp tegen de Roemeense Loredana Ohai, 36ste op de Wereldranking. Twee minuten in de wedstrijd scoort de Roemeense een eerste punt via waza-ari, en niet veel later schakelt ze Eveline uit met ippon.

Lien Meeuwssen (-70kg/129 WRL) verliest haar eerste kamp tegen Natalia Chystiakova (UKR/6 WRL).

Selina Delen (-63kg/108 WRL) wint haar eerste kamp van Nadiah Krachten (NED/209 WRL). In de tweede ronde verliest ze van Lia Ludvik (SLO/71 WRL). In de herkansingen wordt ze gestopt door Iva Oberan (CRO/ 271 WRL).

Ellen Salens vs. Balaban (BUL)

Ellen Salens (-48kg/56 WRL) verliest haar eerste kamp tegen de Nederlandse Amber Gersjes (86 WRL), maar wordt doorverwezen naar de herkansingen. Daar wint ze van de Oostenrijkse Jacqueline Springer (36 WRL). In de kamp om het brons vloert Ellen Salens (-48kg/56 WRL) haar Bulgaarse tegenstander Anastasiia Balaban (83 WRL) binnen de reguliere tijd met ippon.

“Ik ben blij met het tempo dat ik heb kunnen leggen in mijn wedstrijden. Gevarieerd judo, hoger tempo en transities tachi waza naar newaza. Het is niet het resultaat waar ik 100% tevreden mee ben, maar met een internationale stage hoop ik dit door te kunnen trekken naar de volgende wedstrijden,” aldus Ellen in een reactie achteraf.

Na een bye in de eerste ronde verslaat Mina Libeer (-57kg/46 WRL) de Slovaakse Viktoria Majorosova (135 WRL) in de tweede. In haar volgende kamp tegen de Roemeense Cleonia Riciu (95 WRL) pakt Mina opnieuw de overwinning. In de halve finale verliest ze echter tegen Vera Zemanova (CZE/ 48 WRL). In de kamp om het brons verslaat Mina de Poolse Arleta Podolak (61 WRL) na een slopende kamp met haast vier minuten in Golden Score. Ondanks twee shidos als zwaard van Damocles boven haar hoofd, behield Mina haar cool en vloerde ze haar Poolse tegenstander uiteindelijk met ippon.

Mina Libeer vs. Zemanova (CZE)

“Ik heb jammer genoeg tijdens mijn laatste twee kampen het plan dat we afspraken niet 100% kunnen brengen … maar nu kijk ik alvast vooruit en het wordt verder sleutelen. Ik ben wel blij dat de aanpak resulteerde in de derde plaats,” aldus Mina achteraf.

Na een bye in de eerste ronde verslaat Amber Ryheul (52kg/41 WRL) Ana Viktorija Puljiz (CRO/9 WRL). Vervolgens wint ze in de halve finale van Julie Kemmink (NED/129) en gaat dus voor goud. In de finale kamp om het goud verslaat Amber overtuigend de Nederlandse Naomi Van Krevel (53 WRL).

Amber Ryheul vs. Van Krevel (NED)

“Ik ben vooral echt tevreden,” aldus Amber Ryheul na afloop van het tornooi. “Na de Grand Slam in Tel Aviv van vorige week deed het goed om meteen terug de mat op te kunnen en wedstrijdritme op te doen. Natuurlijk is dit niveau niet dat van de IJF, maar toch ben ik tevreden hier te kunnen bevestigen en terug verder te werken naar volgende tornooien. Tof dat het ons als team is gelukt om drie medailles te bemachtigen want als team dit halen, is nog zoveel leuker dan alleen. Zo maken we elkaar sterker.”

Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx blikt tevreden terug. “De European Open is voor onze aanstormende toppers een eerste kans, na een lange periode zonder wedstrijden, om zich te bewijzen. Judoka’s die al meer kansen hadden, konden hier op zoek naar hun betere vorm. Amber Ryheul grijpt die kans optimaal en neemt heel mooi goud. Ellen Salens kan zich na verlies in de openingswedstrijd mooi herpakken in de herkansingen en pakt brons. Ook Mina Libeer kan bevestigen en eindigt op een knappe derde plaats. De overige judoka’s kampen verdienstelijk, maar verliezen vaak door details. We zien al een tijdje een enorm gemotiveerd team dat zeer hard traint in ons topsportcentrum en we zijn blij dat ze zich eindelijk konden tonen. Hopelijk komen er snel meer kansen voor deze groep op dit niveau.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.