Open VK SEN 2022 in Beveren: terugblik

BURST/BEVEREN – Op zaterdag 22 oktober jl. vond in Beveren het Open Vlaams Kampioenschap Judo voor Senioren plaats. Het eerste grote tornooi op Vlaamse bodem van het nieuwe sportseizoen bracht alvast mooi judo op de tatami.

De Bruyn vs Durinck (-70kg)

Judo Vlaanderen Mike Van de Rostyne was alvast tevreden. “Wat ik hier vandaag gezien heb, waren toch wel kampen van hoog niveau,” aldus de JV-voorzitter. “De finales waren super. Er is tevens redelijk wat volk afgezakt naar dit Open Vlaams Kampioenschap. Na de coronajaren lijkt het dat iedereen opnieuw zijn plaats heeft teruggevonden op de mat. Er kan terug goed worden getraind met elkaar en ook de tornooien trekken weer aan. Judo zit duidelijk opnieuw in de lift. Als de prestaties van onze topsporters super blijven denk ik dat dit alleen maar iedereen ten goede kan komen in de judogemeenschap.”

De deelnemende judoka’s zorgden inderdaad voor spannende kampen. We sprokkelden enkele reacties van kersverse Vlaamse kampioenen.

Podium heren -60kg met Merdin (G) & JV Voorzitter Mike Van de Rostyne

“Winnen in eigen huis is altijd iets speciaals,” aldus Femke De Bruyn van KJC Beveren, die bij de dames de Vlaamse titel pakte in gewichtscategorie -70kg. “In eigen huis komt er altijd veel volk kijken. Plezant dus vandaag om zo winnend af te sluiten. Zo’n tornooi als het VK brengt steeds stress mee omdat de verwachtingen hoog liggen en je het beste van jezelf wil laten zien. Ik denk dat ik elke kamp goed heb aangepakt en dat ik mijn strategie heb gevolgd om elke wedstrijd goed af te ronden. Extra spannend ook want in de krant verscheen een artikel dat ik voor de titel ging in eigen huis. Elke kamp moet echter gevochten worden. Naar het BK toe volg ik dezelfde benadering, kamp per kamp en om dan hopelijk winnend af te sluiten. Het doel blijft om Belgisch kampioen te worden. Ik merk wel progressie sinds vorig jaar ongeacht het feit dat dit mijn eerste kampen waren na mijn operatie. Het was dus even geleden en niet gemakkelijk om er terug in te komen, maar het zat goed vandaag.”

Finale heren -73kg Batchaev vs Casse

“Het was een zware dag,” reageert Emile Merdin (JC Kawaishi Ingelmunster) na het winnen van de finale bij de heren in gewichtscategorie -60kg tegen Olivier Naert (JC Yama-Arashi Bavikhove). “De weging had ik gisteren reeds achter de rug zodat ik vandaag in topvorm aan de kampen kon beginnen. Mooie kampen, maar de laatste was vrij lang en extra vermoeiend. Ik werd vorig jaar Belgisch kampioen en ik wil dat opnieuw bewijzen. Sinds april had ik geen tornooien meer gekampt en dit VK was dan alvast een eerste mooie aangelegenheid om te tonen dat ik er opnieuw sta. Binnen twee weken mag ik mijn titel verdedigen op het BK. De concurrentie zal niet mals zijn. We zien wel hoe het loopt. Steeds focussen op de kamp.”

“Het was een heftige finale,” stelt Jeroen Casse (JC Fudji Yama Boom/Schelle) die Zelemkhan Batchaev (JT Alen) uitschakelde om de Vlaamse titel te grijpen in de gewichtscategorie -73kg bij de heren. “Vooral ook omdat we ondertussen elkaar heel goed kennen en vaak samen trainen. Ik vond wel dat ik de kamp onder controle had en nooit echt in gevaar kwam. Met hetzelfde gevoel stap ik naar het Belgisch Kampioenschap in Tielt. Ik ken de tegenstanders vrij goed. Gewoon rustig blijven en controle houden, dan moet dat wel lukken.”

Resultaten

De volledige resultaten van alle gewichtscategorieën kan je raadplegen via deze link en zijn binnenkort ook te vinden op de resultatenpagina van de website.

Een overzicht van alle medaillewinnaars kan je hierna downloaden.

Dames

Heren

Foto’s

Foto’s door Ann Mampaey

Foto’s door Rik Vander Sanden

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

24 oktober 2022

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.