Vijf podiumplaatsen voor Belgische jeugd op European Cups in Teplice en Coimbra

TEPLICE/COIMBRA/BURST – Afgelopen weekend was een druk tornooiweekend voor de beloftevolle jeugdjudoka’s die de Belgische driekleur verdedigden op de Cadet European Open in Teplice en de Junior European Open in Coimbra. Op beide tornooien behaalden Vlaamse judoka’s een podiumplaats. Ilman Nesirkoyev (-90kg) pakte zilver in Teplice en Zelimkhan Batchaev (-66kg) was goed voor brons in Coimbra. Ook de judoka’s van de Waalse zusterfederatie FFBJ legden een mooi parcours af. Rachel Rammant (+70kg) pakte mooi goud in Teplice, Jitse Van Den Herrewegen (-81kg) en Yves Ndao (+100kg) wonnen respectievelijk zilver en brons in Coimbra.

Cadet European Cup Teplice

Sara Ver Eecke (-57kg) startte haar tornooi sterk met twee overwinningen op rij tegen respectievelijk de Poolse Julia Bulanda en de Roemeense Alexandra Pirvu. In de kwartfinale zet ze de Italiaanse Stefania Solina opzij. In de halve finale moet ze echter haar meerdere erkennen in de Française Maylis Rozan die uiteindelijk goud pakt. In de kamp om het brons verliest ze van de Bulgaarse Senzhana Gramatikova en mist zo nipt het podium. Sara moet genoegen nemen met een verdienstelijke vijfde plaats.

Na een bye in de eerste ronde komt Mattias Wellens (-60kg) uit tegen de Oekraïener Mykhalo Fik die hem afstopt. In de herkansingen verliest hij vervolgens zijn kamp tegen de Roemeen Claudiu Oancea.

Gianni Shahberdian (-66kg) verliest zijn eerste kamp tegen de Hongaar Gergo Eichmuller.

Na een bye in de eerste ronde verslaat Ray Marinx (-66kg) de Deen Morgan Errboe in de tweede ronde. Vervolgens zet hij de Oostenrijker Ruben Von Schrauder opzij. In de kwartfinale verliest Ray echter van de Hongaar Adam Kalasz. In de herkansingen is de Serviër Aleksa Bubalo hem te sterk af.

Islam Geriev (-81kg) verliest zijn eerste kamp tegen de Bulgaar Hristo Valkov.

Ilman Nesirkoyev (-90kg)

Ilman Nesirkoyev (-90kg) legt in Teplice een schitterend parcours af. In de voorronde verslaat hij achtereenvolgens Mateusz Oleksy (POL), Hubert Illmer (AUT) en Oleksii Boldyriev (UKR). In de halve finale is hij de Nederlander Joes Schell te sterk af. In de kamp om het goud moet hij echter de duimen leggen voor de Georgiër Archil Mamulashvili wat hem evenwel een zilveren medaille opleverde.

“Omwille van COVID-19 konden afgelopen jaar de trainingen in mijn club amper plaatsvinden. Dat was natuurlijk niet genoeg,” reageert Ilman vanuit Teplice. “Totdat ik de kans kreeg van Judo Vlaanderen om te trainen aan de Topsportschool in Wilrijk. Deze trainingen hebben me terug op gang gezet en ervoor gezorgd dat ik mee mocht naar de European cup in Kroatië. Toen greep ik naast een medaille. Uit de fouten die ik daar heb gemaakt, heb ik geleerd en met behulp van de trainers kon ik deze fouten nu vermijden. Na hard werken, heb ik deze tweede plaats behaald, wat al erg dicht is bij mijn doel. De eerste kamp verliep wat moeizaam. De volgende rondes verliepen best wel goed. In de finale maakte ik echter een fout en zag zo het goud wegglippen. Spijtig. Ik zou graag iedereen willen bedanken die mij heeft geholpen en ik hoop dat er in de toekomst nog dergelijke resultaten mogen volgen.”

Junior European Cup Coimbra

Zelimkhan Batchaev (-66kg)

Zelimkhan Batchaev (-66kg) komt na een bye in de eerste ronde pas in actie in de tweede waar hij de Brit Allan Finlay verslaat. Vervolgens zet hij de Italiaan Samuel Salvo en de Spanjaard Fernandez Campillo aan de kant, telkens in de Golden Score. In de halve finale tegen de Rus Abrek Naguchev sputtert de motor echter. In de kamp om het brons verslaat hij dan de Nederlander Victor Van Gerven. Een mooie derde plaats.

“Zelimkhan, is de volgende judoka die zijn beloning heeft afgedwongen voor de moeilijke omstandigheden waarin we een half jaar hebben moeten werken. Proficiat Zelim!,” aldus coach Dirk Van Tichelt. “Toeval of niet, het is precies 18 jaar na mijn bronzen medaille op de EC, ook in Coimbra. In alle euforie heb ik toen mijn medaille op de hotelkamer vergeten. Het hotel heeft ze toen opgestuurd naar België,” herinnert Dirk zich.

Na een bye in de eerste ronde verslaat Deny Altemirov (-60kg) achtereenvolgens de Portugees Samuel Sanfona en de Spanjaard Mateo Vicente Garcia. In de kwartfinale verliest hij echter van de Oostenrijker Marcus Auer. In de herkansingen wordt hij opnieuw afgestopt, ditmaal door de Azeri Samir Piriyev.

Robbe Demets (-66kg) wordt na een bye in de eerste ronde in de tweede uitgeschakeld door de Azeri Kamran Suleymanov.

Ook Muslim Adashev (-73kg) wordt na een bye in de eerste ronde in de tweede uitgeschakeld door zijn tegenstander, de Pool Marcin Kowalski.

Jarne Duyck (-81kg) overleeft de eerste ronde evenmin. Hij wordt opzijgezet door de Rus Daniil Dranovskii. Hij krijgt evenwel een tweede kans in de répéchage, maar verliest tegen de Nederlander Mark Van Dijk.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.