Wat als je voetballers leert judoën?

BURST/ANTWERPEN – Wat als je voetballers leert judoën? Topsportjudoka Lien Meeuwssen ondernam een poging en lukte er aardig in. De Antwerpse judoka studeert voor kinesitherapeut aan de Universiteit Antwerpen. In het kader van haar opleiding is ze betrokken bij voetbalclub Beerschot, de eersteklasser op het Antwerpse Kiel, een wijk op de grens tussen Antwerpse districten Hoboken en Wilrijk.

De club is gehuisvest in het legendarische voormalige Olympische stadium van de Spelen van 1920 aan de 7de Olympiadelaan, maar voor haar project nam Lien de jonge voetballertjes van de Beerschot Academie mee naar de dojo van de Topsportschool in Wilrijk waar ook onze judotoppers trainen.

Waarom judo aan jonge voetballers aanleren? “Als student kiné begeleid ik bij Beerschot de jeugdteams. Tijdens een stage kwam judo ter sprake. Beerschot wil sterk inzetten in het aanbieden van alternatieve sportactiviteiten aan de kinderen van hun voetbalacademie om eens iets anders te doen dan voetbal. Het feit dat ik zelf judoka ben, bracht alles in een stroomversnelling,” legt Lien uit.

Beerschot erkent de meerwaarde hiervan. “De kennismaking met judo past in de algemene ontwikkeling van de kinderen want de meesten zitten reeds van heel jong in het voetbal en dit bracht wat variatie en zo kon de algemene basis toch wat worden uitgebreid met judo. Een heel positieve insteek dus.”

De judostage stond open voor kinderen van U8 tot en met U14. Alle kids maakten deel uit van de jeugdteams van Beerschot. Het betreft de elitejeugd van de voetbalacademie van Beerschot. Jeugdspelers die een voetbalcarrière ambiëren dus. “De deelnemers werden in twee groepen ingedeeld,” aldus Lien. “De jongeren konden zich bijgevolg inschrijven voor een extra training judo, voor een lessenreeks van 13 sessies. Dus, bijgestaan door Selina Delen, leerde ik hen dertien weken lang kennismaken met judo gedurende een uurtje per week en was het eens even geen voetbal voor hen. Dat was wel tof.”

De nadruk lag niet persé op leren vallen, maar op de basisbeginselen van de judotechnieken. “We zijn er niet van uitgegaan dat het voetballers waren, maar hebben vooral aan judo initiatie gedaan. Zo hebben we hen judovaardigheden en de basisterminologie aangeleerd.”

Is Lien enthousiast over haar ervaring? “Absoluut,” beaamt ze. “Ik kreeg heel veel positieve reacties, ook van de ouders. Ze merkten dat hun voetballertjes steviger in hun schoenen stonden op de grasmat tijdens de wedstrijden. Toch wel fijn om dat achteraf te horen.”

Voor herhaling vatbaar? “De jeugdcoördinator van Beerschot vertelde mij alvast dat de club het initiatief wenst te herhalen dankzij de vele positieve feedback. Dat is echt wel top.”

Lien heeft er tevens zelf iets van opgestoken. “Aanvankelijk had ik toch wel wat twijfels. Lesgeven aan zo’n grote groep kinderen, dat is niet altijd vanzelfsprekend als je dat nog nooit hebt gedaan. Ik weet nu evenwel dat ik dat heel fijn vind om te doen. Bovendien merk je tevens dat je met zo’n groep kinderen toch wel iets kan bereiken. Wat aanvankelijk een groep losbandige voetballertjes was, transformeerde tijdens de sessies naar aandachtige leerlingen in ware judostijl.”

Judo ‘pairing’ met andere sporten, een goed idee dus? “Ik ben ervan overtuigd dat door judo initiatie te combineren met andere sporten dit tot een leuke kruisbestuiving kan komen. Sowieso een win-win,” aldus Lien. “Het was een meerwaarde naar de ontwikkeling van de kinderen, los van het feit of dat nu voetballers waren of beoefenaars van een andere sport. Het was trouwens niet de bedoeling om zieltjes te winnen voor het judo. Eerder iets complementair aanbieden dat bijdraagt tot de verdere ontwikkeling. Want de kinderen van de voetbalacademie hadden de keuze om ook te proeven van andere sporten naast judo, zoals zwemmen of krachttraining voor de iets oudere. Want Beerschot wil vooral inzetten op dat totale plaatje van ontwikkeling voor zijn jeugdige spelers. En judo past daar perfect in,” aldus nog Lien.

Bekijk hierna het video interview (Bron: Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen).

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

23 januari 2024

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.