WK Judo in Abu Dhabi: alle JV-judoka’s uitgeschakeld in voorronde

BURST/ABU DHABI – De teleurstelling is groot. Geen medailles voor de Belgische judoka’s op het Wereldkampioenschap in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Bovendien werden 11 van de 12 judoka’s uitgeschakeld in de voorrondes. Enkel Gabriella Willems van zusterfederatie JWB kwam in de buurt van het podium, maar moest genoegen nemen met een vijfde plaats. Het levert haar evenwel een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs op. De grote verassing is ongetwijfeld de vroegtijdige uitschakeling van Matthias Casse. Bijgevolg geen vijfde WK-medaille op rij voor onze judoka. Na een eerste strafpunt in de derde ronde pakt Matthias nog twee bedenkelijke strafpunten voor het vastgrijpen van de broekspijp van zijn tegenstander. Vroegtijdige exit dus voor onze teleurgestelde landgenoot. Geen fraai resultaat dus.

Ellen Salens (-48kg)

We overlopen hierna even chronologisch het WK van onze JV-judoka’s om vervolgens feedback te krijgen van Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx.

Tijdens de eerste dag konden Amber Ryheul en Ellen Salens hun eerste kamp nog knap winnen, maar vervolgens niet overtuigen tegen hun sterkere tegenstanders in de tweede ronde. Amber verliest met drie strafpunten tegen de Duitse Ballhaus en Ellen kan onvoldoende reageren op het sterke grondwerk van de Japanse Koga.

Op de tweede dag komt Mina Libeer in haar eerste kamp meteen uit tegen Christa Deguchi, de regerende Canadese wereldkampioene en tevens nummer één van de wereld in haar gewichtscategorie. Mina gaat te hard naar voren waardoor ze op een onverbiddelijke osoto-gari van de Canadese loopt die uiteindelijk zilver pakt.

Op de derde dag had iedereen zonder twijfel de ogen gericht op Matthias Casse. Zijn eerste kamp wint hij overtuigend tegen de Ier Trigub die drie strafpunten pakt. In de tweede kamp tegen de Rus Arbuzov lijkt het ook die richting uit te gaan, maar dan wordt Matthias tweemaal kort na elkaar streng bestraft. Einde WK voor hem. Arbuzov wint uiteindelijk zilver en wordt vicewereldkampioen. Een ‘nieuwe’ rivaal om in de toekomst rekening mee te houden. Jarne Duyck kon in zijn wedstrijd tegen de Portugees Fernando onvoldoende een vuist maken en moet afkloppen wanneer zijn tegenstander hem in een stevige armklem houdt. Dit is leergeld dat hij moet betalen op het allerhoogste niveau, maar ook een ervaring waaruit hij moet leren tijdens de komende periode.

Matthias Casse

Vicky Verschaere lijkt haar kamp in de categorie tot 78 kg op de vierde dag goed te starten. Na ongeveer een minuut is er echter een actie van haar tegenstandster waarbij Vicky zich helaas blesseert aan haar elleboog. Ze moet de kamp stoppen en dat is meteen ook het einde van het WK voor haar.

Toma Nikiforov is de hekkensluiter van de Belgische delegatie en trad als laatste op de vijfde dag in het krijt in de categorie tot 100 kg. In zijn eerste kamp tegen de Nederlander Simeon Catharina, scoort hij een eerste punt met waza-ari, maar gaandeweg de kamp kan zijn tegenstander de score gelijktrekken om dan uiteindelijk in de verlengingen onze landgenoot uit te schakelen.

De beste Belgische prestatie op de WK werd geleverd door de Waalse Gabriella Willems van zusterfederatie JWB. In de categorie tot 70 kg heeft zij zich kunnen plaatsen voor de finale om het brons. Hierin moest ze helaas het onderspit delven voor de Japanse Tanaka, maar dit leverde haar wel een rechtstreeks ticket voor de OS in Parijs op.

Welke balans maakt Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx van dit WK ?

Gabriella Willems

“Het WK was niet goed,” reageert Koen Sleeckx vanuit Abu Dhabi. “We vertrekken naar elk WK met medaille ambities en dat is niet gelukt. Ook in het kader van de Olympische kwalificatie hebben we vermoedelijk geen goede zaak gedaan. België blijft evenwel vier tickets voor de Spelen hebben, met Matthias Casse en Toma Nikiforov van Judo Vlaanderen en Jorre Verstraeten en Gabriella Willems van Judo Wallonie-Bruxelles, maar Mina Libeer valt er net uit doordat Toma het continentaal ticket pakt. Dat is zuur, in de eerste plaats vooral voor Mina.”

“Gabriella Willems (JWB) behaalde verdiend een vijfde plaats en heeft daarmee bevestiging gegeven van haar talent en heeft hiermee haar Olympisch ticket beet! Dat is zeker positief. De overige judoka’s konden niet overtuigen. Matthias geraakt niet voorbij de latere vicewereldkampioen. Daar weten we waar de fouten lagen en dit moet energie geven om komende periode keihard hieraan te werken. Meer moeten we er niet van maken. Mina Libeer en Jorre Verstraeten (JWB) komen vroeg in toernooi tegen de nummer één in hun reeks. Mag geen excuus zijn, maar speelt uiteraard wel een rol. Amber en Ellen winnen vlot hun eerste wedstrijd, maar kunnen niet overtuigen in de tweede kamp. Niet goed genoeg dus. Sammy Chouchi (JWB) doet het goed in de twee eerste kampen, maar verliest uiteindelijk in de 1/16 finale. Hij liet die eerste kampen wel goed judo zien. Ook voor hem geen herkansing. Jarne Duyck, Lois Petit (JWB) en Alessia Corrao (JWB) namen in de eerste plaats deel om ervaring op te doen, maar konden hun beste niveau niet tonen. Vicky Verschaere moest haar eerste kamp opgeven met een ernstige blessure. Tot slot was er nog Toma Nikiforov die vooral conditioneel niet kon overtuigen en daardoor zijn kamp uit handen gaf. Er is dus werk aan de winkel.”

Sami Chouchi

Welke lessen trek Koen Sleeckx uit dit WK? En wat zal er absoluut beter moeten richting de Spelen in Parijs?

“We zullen strak judo moeten brengen zodoende risico’s in functie van reglementen uit te sluiten. De conditie moet naar een piek evolueren. De planning is klaar. Na een week van fysieke voorbereiding starten we weer met een judostage in Spanje. We hebben vertrouwen in het programma, maar trekken wel lessen uit wat we hier in Abu Dhabi zagen,” aldus nog Sleeckx.

Overzicht van de kampen

Hierna volg een overzicht van de kampen van de JV-judoka’s. Een overzicht van het volledige Belgische team vind je op de website van Judo Belgium.

Ellen Salens (-48kg/JS Merelbeke)

Ronde 1: Overwinning vs. Kurbanay Kurbaniva (TKM)
Ronde 2: Nederlaag vs. Wakana Koga (JPN)

Amber Ryheul (-52kg/Kon.Ieperse JC Neko)

Ronde 1: Overwinning vs. Shraddha Kadubal Chopade (IND)
Ronde 2: Nederlaag (strafpunten) vs. Mascha Ballhaus (GER)

Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke)

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Nederlaag vs. Christa Deguchi (CAN)

Vicky Verschaere (-78kg/JC Evergem)

Ronde 1: Nederlaag vs. Jovana Pekovic (MNE)

Jarne Duyck (-81kg/JC Kawaishi Ingelmunster)

Ronde 1: Nederlaag vs. Joao Fernando (POR)

Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle)

Ronde 1: Bye
Ronde 2: Overwinning vs. Maxim Trigub (IRL)
Ronde 3: Nederlaag (strafpunten) vs. Timur Arbuzov (AIN)

Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie)

Ronde 1: Nederlaag vs. Simeon Catharina (NED)

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.