Zijn de vzw-statuten van jouw club in orde inzake de huidige vzw-wetgeving?

BURST – Is jouw judoclub een vzw? Goed zo! Maar wist je dat vòòr 1 januari 2024 de statuten van de vzw moesten aangepast zijn aan de vernieuwde vzw-wetgeving? Heb je de deadline gemist? Geen paniek! Het is echter belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen en dit voor jouw sportclub in orde te maken.

Een statutenwijziging vereist echter wel wat werk en kennis. Statuten zijn immers de regels van jouw vzw. Ze bevatten bijvoorbeeld bepalingen over het doel van de vereniging, het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering. De volledige tekst moet conform zijn met de vernieuwde vzw-wetgeving van 2019. Enerzijds is het een verplichting die enige juridische kennis vraagt. Anderzijds geeft het je als bestuurder ook de mogelijkheid om na te gaan wat in de huidige statuten staat en daarin eventueel aanpassingen te doen.

Op de website van de Vlaamse Sportfederatie vind je alvast heel wat handige informatie waarmee je aan de slag kan.

Hoe ga je te werk?

Nieuwe tekst
Omdat de vernieuwde vzw-wet heel wat kleine en grote aanpassingen met zich meebrengt, adviseren we om te vertrekken vanuit een sjabloon, de VSF- modelstatuten zijn bijgevolg een grote hulp. Ben je lid van de VSF dan kan je deze documenten downloaden. Zo ben je zeker dat alle wettelijke bepalingen vervat zijn in jouw nieuwe statuten. Maak je statuten zo op dat bestuurswissel eenvoudig kan worden doorgegeven.

Publicatie Staatsblad
Zodra de tekst van je nieuwe statuten op punt staat, leg je de nieuwe statuten neer bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank. Opgelet, het invullen van de nodige formulieren moet correct gebeuren. Het is daarom zeer belangrijk om alle vereisten op te volgen. De volledige procedure vind je heel duidelijk uitgelegd hier.

Vergeet tevens niet het UBO-register up-to-date te houden! Meer info hierover lees je hier.

Uitgebreide info

Op deze pagina van onze website hebben we voor jullie alles op een rijtje gezet inzake het vergaren van vzw-informatie zodat je steeds in orde kan zijn met je sportclub als vzw.

Geraak je er toch zelf niet aan uit? Geen nood. Dan kan je eventueel bij de VSF aankloppen voor begeleiding en workshops. Meer info via deze link.

(Bron: VSF)

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

22 mei 2024

Type

Tag(s)

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.