WK Judo te Tasjkent: Zilver voor Matthias Casse

BURST/TASJKENT – Vier judoka’s van Judo Vlaanderen tekenen present op het Wereldkampioenschap Judo in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent.

Onze dames worden jammer genoeg uitgeschakeld in de voorrondes.

Ellen SALENS (-48kg/JS Merelbeke) wint haar eerste kamp tegen Estefania Soriana (DOM), maar verliest in de tweede ronde van Shirine Boukli (FRA).

Na een bye in de eerste ronde start Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke) met winst in de tweede tegen Tihea Topolovec (CRO), maar verliest vervolgens in de derde ronde tegen de Koreaanse Mimi Huh.

Ook Matthias Casse (-81kg/JC Fudji-Yama Boom/Schelle) start zijn WK met een bye. In de tweede ronde staat hij tegenover Lachlan Moorhead (GBR) die hij vlot opzij zet. In de derde ronde verslaat hij Asad Masabirov (KGZ) en plaatst hij zich voor de kwartfinale. Na een slopende kamp verslaat Matthias Shamil Borchashvili (AUT) in de Golden Score met als resultaat een ticket voor de halve finale! De halve finale wordt een rematch van het WK 2021 tegen Sotaro Fujiwara (JPN). De Japanner scoort een punt, maar met 13 seconden op de klok verslaat Matthias hem met een tegenaanval en krijgt hij de kans om zijn wereldtitel te verlengen in de finale, opnieuw tegen Tato Grigalashvili, net zoals op het EK in Sofia van dit jaar en de OS in Tokio. Dit werd echter vooral de rematch van de finale van het WK van 2021 toen Matthias de titel achter zijn naam zette! Beide judoka’s zorgen opnieuw voor topspektakel met knap aanvallend en technisch hoogstaand judo, een finale waardig. Het wordt een slopende finale tot vier minuten in de verlengingen waarbij de Georgiër uiteindelijk Matthias verslaat. Geen verlenging van de wereldtitel dus voor onze landgenoot die genoegen moet nemen met toch wel knap zilver.

“Matthias Casse zet opnieuw een schitterend resultaat neer,” oordeelt Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx. “Uiteraard is er ontgoocheling voor het gemiste goud, maar als je naar het deelnemersveld kijkt en de kwaliteit die er in zijn categorie aanwezig is, dan kunnen we alleen maar trots zijn op deze prestatie. We mogen niet vergeten dat we heel wat zaken hebben aangepast na de Olympische Spelen. Zijn coach werd vervangen door Damiano Martinuzzi en Udo Quellmalz die een goede tandem vormen. Ook het team voor fysieke en (para)medische begeleiding is nieuw en levert geweldig werk. Onze dames zat het evenwel wat tegen. Ze waren klaar om een topprestatie te kunnen leveren, maar kunnen echter hun tweede kamp niet winnen waardoor het kampioenschap er voor hen snel op zit. Voor hen komen er snel weer wedstrijden aan waar ze zich gaan kunnen bewijzen.”

Dinsdag komt Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie) nog in actie.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.