WK U21 in Marrakesh: progressie voor laatbloeier Foubert

MARRAKESH/ZELE – VJF-voorzitter Bart Demuynck vertegenwoordigde de federatie op het Wereldkampioenschap U21 dat doorging in het Marokkaanse Marrakesh. Hij volgde Karel Foubert (-81kg), de enige VJF uitzending, van dichtbij.

Karel Foubert (-81kg) begint tegen de Pool Pankowski en beide judoka’s komen met hetzelfde tactische plan, m.n. de rechtermouw van de opponent controleren. Beide kampers maken er een verbeten kumi kata duel van, maar halfweg scoort Karel dan met een mooie beenveeg (sasae) ippon. Geconcentreerd houdt Karel de Pool zelfs nog even in houdingsgreep, je weet maar nooit. Mooie focus alvast in zijn eerste wedstrijd!

Het tweede gevecht van Karel brengt hem tegen de Tsjech Mesko. Karel krijgt al vlug een shido tegen wegens afhouden kumi kata. Bij zeer sterk grondwerk waarbij hij op een haar na de Tsjech kan klemmen, maakt hij een foutje door met de vingers de broekspijp vast te nemen. Dit verandert het gevecht en Karel moet zo meer risico nemen. Hij krijgt waza-ari tegen door een kata guruma, maar krijgt terug de bovenhand in de wedstrijd en weet zijn tegenstander nog twee shido’s aan te smeren. In het ultieme slotoffensief stapt de Tsjech nog eens buiten en is het hoopvol afwachten of de scheidsrechters achter het care systeem de finale shido gaan toekennen aan de Tsjech, maar helaas gebeurt dit niet. Einde WK voor Karel in een wedstrijd waarin meer mogelijk was.

Karel Foubert in actie

“Al bij al toch een knap en sterk seizoen van Karel Foubert,” vindt de VJF-voorzitter. “De ervaringen van het EK en WK neemt hij ongetwijfeld mee naar de categorie senioren.”

Coach Franklin Pereira analyseert, maar is toch wel best tevreden met de progressie die Karel Foubert de afgelopen twee jaar heeft gemaakt. “Karel is aan het WK gestart met een overwinning en heeft zo de stress die hem deed bevriezen op het EK kunnen overwinnen. Mentaal stond hij dus sterk. Zijn opwarming liep goed. De eerste wedstrijd verloopt volgens planning en hij scoort binnen de twee minuten met een beenveeg. In zijn tweede wedstrijd kampt hij dan tegen Mesko, een atleet die een stabiel seizoen achter de rug heeft met een twintigste plaats op de wereldranking. In de European Cup van Praag wint Karel ervan. We hebben deze wedstrijd achteraf goed geanalyseerd. We wisten dat zijn tegenstander heel aanvallend kampt. Een aantal aanvallen die op het randje waren en die de wedstrijd in een bepaalde richting konden duwen zodat Karel zijn eigen judo kon afdwingen. Het is niet gelukt. Karel stond evenwel sterker, maar Mesko probeerde dat op te lossen door kleine en snelle aanvallen waardoor Karel zijn technieken niet op tijd kon aanzetten en hij gefrustreerd raakte. Ondertussen maakt Karel zelf twee fouten en krijgt een wasa-ari tegen die hij niet meer kan inhalen.”

Effectief is Karel Foubert nu pas twee seizoenen bezig met topsport. In 2018 nam hij voor de eerste keer deel aan een Europa Cup. Voordien met U18 zat hij nooit in een selectie. “Hij heeft dan ook een achterstand in vergelijking met andere atleten,” stelt Franklin. “Hij heeft evenwel een opmerkelijke progressie gemaakt de afgelopen twee jaar. Karel is in onderling overleg tevens van gewichtscategorie veranderd, van -90kg naar -81kg, en het afgelopen jaar pakte hij drie medailles op vijf Europa Cup tornooien. We zijn dan ook wel best tevreden met zijn progressie en wensen hem veel succes bij de senioren.”

Bart Demuynck met Franklin Pereira

Karel zelf had uiteraard meer van zijn eerste WK verwacht en baalt wel. “Alles ging vrij goed vòòr mijn kampen. De opwarming ging goed, ik zat ook mentaal sterk en had geen last van stress of druk,” vertelt Karel Foubert. “Daardoor heb ik ook mijn eerste wedstrijd gewonnen. Ik voelde dat ik er stond tijdens mijn kamp. In de tweede wedstrijd echter liep het mis. Ik kampte tegen de Tsjech Mesko waartegen ik het afgelopen seizoen reeds had gewonnen. Tijdens die kamp had ik twee belangrijke punten waarop ik moest letten tijdens mijn kamp tegen hem op het WK waardoor ik zou kunnen winnen, want hij kende natuurlijk ook mijn stijl nu. Jammer genoeg kwam het er niet uit. Mijn tactisch inzicht was vertroebeld.” De atleet is dan ook teleurgesteld. “Ik had zeker wel in de derde ronde en kwartfinales kunnen geraken en vanaf dan is alles mogelijk natuurlijk. Het WK U21 was uiteraard wel een leuk tornooi om aan deel te nemen, maar ik kwam hier wel naartoe om een medaille te winnen. Al bij al heb ik een redelijk goed juniorenseizoen achter de rug. Het feit dat ik nu twee jaar aan topsport doe en aan het EK en WK kon deelnemen is hoopvol voor mijn sportieve toekomst. Ik ga er dan ook verder hard aan blijven werken.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

18 oktober 2019

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.